Η προσπάθεια του Μαξίμου να μη συνδεθεί η διαρροή των e-mails με την επιστολική ψήφο

Η προσπάθεια του Μαξίμου να μην συνδεθεί η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/Eurokinissi
0

ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθεί να προστατεύσει με κάθε τρόπο την επιστολική ψήφο, ώστε αυτή να μην αμφισβητηθεί εξαιτίας της διαρροής των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που αποκαλύφθηκε μετά τη μαζική αποστολή e-mails από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σε ομογενείς – κάποιοι εκ των οποίων διαμαρτυρήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός, που παρουσιάζει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου σαν μία μεγάλη μεταρρύθμιση, έχει ενοχληθεί ιδιαιτέρως επειδή δόθηκε η ευκαιρία, και μάλιστα από στελέχη του κόμματος του, αυτή να αμφισβητηθεί. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της επιστολικής ψήφου και της διαρροής δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων και επικαλούνται τη δική τους κυβερνητική «εσωτερική έρευνα» που λένε ότι έκαναν και η οποία κατέδειξε ότι τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ομογενών τις έδωσε στον γραμματέα Απόδημων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο συνεργάτης του πρώην γ.γ. του υπουργείου, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 και πριν από τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου. «Αυτό έγινε πριν καν ψηφιστεί η επιστολική ψήφος» υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος. 

Στην αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποδέχονται τις κυβερνητικές εξηγήσεις και όχι μόνο συνδέουν ευθέως τη διαρροή δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων με την αμφισβήτηση της επιστολικής ψήφου, αλλά θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανό το θέμα μέχρι τις ευρωεκλογές. 

Σε παρόμοια γραμμή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και όχι την ασφάλεια των εκλογών. «Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς από την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο, αλλά και από τον ορισμό της νέας κυβέρνησης του Ιουνίου» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Το ίδιο ανέφερε και η Νίκη Κεραμέως, η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξή της υποστήριξε ότι η ίδια δεν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο της διαρροής των e-mails και ότι πρόκειται για «Έλληνες που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν το 2023» και «για κάποιους εξ αυτών, είχαν δοθεί τα e-mails τους από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα απόδημου ελληνισμού, στην Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου».

Η προσπάθεια του Μαξίμου να μην συνδεθεί η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Η Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική συνέντευξή της υποστήριξε ότι η ίδια δεν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο της διαρροής των e-mails. Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi

Στην αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποδέχονται τις κυβερνητικές εξηγήσεις και όχι μόνο συνδέουν ευθέως τη διαρροή δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων με την αμφισβήτηση της επιστολικής ψήφου, αλλά θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανό το θέμα μέχρι τις ευρωεκλογές. 

«Αλήθεια πώς περιμένει η κυβέρνηση να εμπιστευτούν οι εκλογείς τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όταν μόλις τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές διακινούνται παρανόμως τα προσωπικά στοιχεία των εκλογέων;» αναρωτιόταν σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑμε την οποία ζητούσε την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως. 

Το ΠΑΣΟΚ ζητά να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και τα δεδομένα και επιμένει επίσης ότι η υπουργός Εσωτερικών πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή και να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη. 

Στέλεχος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός έδρασε άμεσα και έκανε αυτό που έπρεπε, οδηγώντας σε παραίτηση τους υπεύθυνους για τη διαρροή και βγάζοντας την Ασημακοπούλου από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν μένει κάτι άλλο για να κάνει» αναφέρει. Η υπόθεση ωστόσο παραμένει ανοιχτή, όπως και η έρευνα της δικαιοσύνης. 

Είναι βέβαιο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσουν (και) το θέμα αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας μέχρι τις ευρωεκλογές. Το θέμα της επιστολικής ψήφου ξεκίνησε με τη χαμένη ευκαιρία της συναίνεσης και μετά τη διαρροή των e-mails συνεχίζει με αμφισβήτηση και κόντρες. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ