Το ηθικό δίλημμα της υπόθεσης Μπελέρη

Το ηθικό δίλημμα της υπόθεσης Μπελέρη Facebook Twitter
Η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στο μεγαλύτερο ζήτημα υφαρπαγής γης της μειονότητας στη Χειμάρρα.
0


ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ τα τελευταία χρόνια ήταν σχετικά καλές, κυρίως λόγω της προσπάθειας που έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις για να τις διατηρούν σε ένα καλό επίπεδο, κάνοντας συχνά τα στραβά μάτια σε δηλώσεις και ενέργειες της άλλης πλευράς, όπως π.χ. του Έντι Ράμα, που θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν. 

Θα περίμενε κανείς από την αλβανική κυβέρνηση να επιδιώκει μια στενή σχέση συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται σε έναν βαθμό (όσο υπάρχει ακόμα το βέτο) και από τη χώρα μας. Οι στενοί δεσμοί του Έντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, όμως, καθώς και το γεγονός ότι θεωρεί πως έχει την προστασία των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κάνουν τον Αλβανό πρωθυπουργό να αισθάνεται αρκετά ισχυρός και ως εκ τούτου πιο αδιάφορος για τη σχέση καλής γειτονίας με την Ελλάδα. 

Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, ως η πιο ώριμη δημοκρατία των Βαλκανίων, διαπιστώνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την απαίτηση από αυτήν να επιδεικνύει «ευρωπαϊκή ανωτερότητα» και να μην μπλέκει σε βαλκανικούς καβγάδες. Αλλά και η ίδια δεν θέλει να την κατηγορούν ως μέρος του βαλκανικού προβλήματος. Η στάση όλων των κρατών, βέβαια, καθορίζεται πρωτίστως από τα συμφέροντά τους. Τα Βαλκάνια είναι κι αυτά μια σκακιέρα όπου παίζουν σκάκι οι μεγαλύτεροι παίκτες και δεν θέλουν τους μικρότερους τοπικούς παίκτες να μπερδεύονται στα πόδια τους. 

Το αποτέλεσμα της υπόθεσης δεν εξαρτάται μόνο από τις κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, γιατί προσπάθεια έχει γίνει και μάλιστα κόντρα σε όσους συμβούλευαν το αντίθετο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε στην προχθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων λόγω της καταδίκης του μειονοτικού εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χαμηλούς τόνους, μίλησε για «εντονότατες επιφυλάξεις» που υπάρχουν σχετικά με το αν ήταν μια δίκαιη δίκη, αναφέροντας ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Αλβανία το θέμα έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο ήθελε. 

Το ηθικό δίλημμα της υπόθεσης Μπελέρη Facebook Twitter
Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει καθόλου να υπάρχουν προβλήματα με την Αλβανία, γι’ αυτό και σε αντίθεση με τον Έντι Ράμα δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και τηρεί ήπιους τόνους. Φωτ.: Νίκος Λιμπερτάς/ SOOC

Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει καθόλου να υπάρχουν προβλήματα με την Αλβανία, γι’ αυτό και σε αντίθεση με τον Έντι Ράμα δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και τηρεί ήπιους τόνους, παρότι θα μπορούσε να παραθέσει πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν τους πολιτικούς χειρισμούς που έγιναν και τις σκοπιμότητες της δίκης. 

Δεν μπορεί όμως ούτε να κλείσει τα μάτια σε μια υπόθεση κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στο μεγαλύτερο ζήτημα υφαρπαγής γης της μειονότητας στη Χειμάρρα. 

Τα μέλη της μειονότητας, τα οποία ήρθαν σε επαφή προσωπικά με τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη που έκανε πριν από μερικούς μήνες (και στην οποία προσπάθησε να βάλει εμπόδια ο Ράμα), δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα, παρά μόνο στην υποστήριξη της Ελλάδας, όπως του είπαν, και του παρέθεσαν όλα όσα έχουν υποστεί σχετικά με τις περιουσίες τους και τα δικαιώματά τους. 

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει ούτε την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων ούτε να εκνευρίσει τους Ευρωπαίους βάζοντας βέτο, αλλά δεν θέλει και να εγκαταλείψει την ελληνική μειονότητα. Το μόνο μέσο που έχει πλέον είναι να βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας για να την πιέσει να σεβαστεί τα δικαιώματα της μειονότητας (αν και υποτίθεται ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι από μόνος του προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας). Αυτό, όμως, διστάζει να το κάνει, και η απειλή της χρήσης του βέτο ως τώρα δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, αφού ο Ράμα δεν πίστεψε ποτέ ότι θα το έκανε.

Γιατί δεν φοβάται η Αλβανία τη χρήση βέτο από την Ελλάδα; Επειδή αυτό δεν το θέλει με τίποτα η Γερμανία, αλλά ούτε και άλλες χώρες όπως, π.χ., η Ιταλία, καθώς η Μελόνι συνεργάζεται στενά με τον Ράμα. 

Από την πλευρά της Γερμανίας έχει μεταφερθεί πολύ ξεκάθαρα προς την ελληνική κυβέρνηση η ενόχλησή της, ακόμα και για την απειλή της χρήσης βέτο που άφησε να εννοηθεί. Επιπλέον, στην κυβέρνηση υπάρχουν συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι από την αρχή ήταν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να ξοδέψει διπλωματικό κεφάλαιο για μια υπόθεση που δεν θα κερδίσει, καθώς ο Ράμα δεν προβλέπεται να αλλάξει στάση και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν είναι με το μέρος του σε αυτό. 

Οι συμμαχικές πιέσεις που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μη βάλει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και να μη θέτει το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα είναι πολλές και μεγάλες. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να θέτει το ζήτημα, ενοχλώντας τους και χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση, αλλά χωρίς να το πηγαίνει πιο πέρα. 

Το αποτέλεσμα της υπόθεσης δεν εξαρτάται μόνο από τις κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, γιατί προσπάθεια έχει γίνει και μάλιστα κόντρα σε όσους συμβούλευαν το αντίθετο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει κάνει περισσότερα για να πιέσει και να αναδείξει το θέμα, όμως η στάση των μεγάλων παικτών δεν θα άλλαζε, καθώς κινούνται με βάση τα συμφέροντά τους και όχι τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η υπόθεση Μπελέρη εξελίσσεται σε ένα ηθικό δίλημμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αν επιμείνει, θα έχει κόστος με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αν υποχωρήσει, δεν θα θεωρεί ότι έχει κάνει το σωστό και θα έχει απογοητεύσει τη μειονότητα, η οποία ελπίζει σε αυτόν. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

φειδίας

Ρεπορτάζ / Φειδίας: Ο Κύπριος YouTuber που το διασκεδάζει στην Ευρωβουλή με τη στήριξη του Μασκ

Ο 24χρονος Φειδίας Παναγιώτου έχει πει πως ήθελε μια δουλειά όπου θα μπορούσε να διασκεδάζει και να πληρώνεται. Τελικά, εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος στην Ευρωβουλή, ξεπερνώντας ιστορικά κόμματα, και περηφανεύεται ότι έχει «το respect του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Lifo Videos / H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Απειλείται η δημοκρατία από την ολιγαρχία των πλουσίων; Θα έχει συνέχεια η εκεχειρία στη Γάζα; Γιατί η ακροδεξιά μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής; Και πού βρίσκεται η αριστερά σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Πέτρο Παπακωνσταντίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Οπτική Γωνία / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ