Καύσωνας 2023: Γιατί δεν έχουμε ξεκάθαρη πρόγνωση για τη διάρκειά του;

Καύσωνας 2023: Γιατί δεν έχουμε ξεκάθαρη πρόγνωση για τη διάρκειά του; Facebook Twitter
Είτε καύσωνα αποκαλέσουμε αυτό που συμβαίνει είτε ακραία παρατεταμένη ζέστη, πυροδοτούνται μία σειρά από διεργασίες και συνέπειες με αποτύπωμα μακροχρόνιο, τόσο στους ανθρώπους όσο και στο περιβάλλον. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΕΝ ΤΕΛΕΙ περίοδο αφόρητου καύσωνα, όπως το καλοκαίρι του 2021, που μεταξύ άλλων έφερε και τις τεράστιες φωτιές σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη, ή απλά ακραίο κύμα ζέστης; Και πότε, επιτέλους, θα μπει ένα φρένο στις ανυπόφορες –κατά πολλούς– θερμοκρασίες; Τη δική τους απάντηση στο ερώτημα δίνουν τρεις επιστήμονες, μιλώντας στη LiFO. 

Αν και θα περίμενε κανείς πως η επιστημονική κοινότητα θα συγκλίνει στην άποψη πως και αυτό το καλοκαίρι δεινοπαθούμε από τα ρεκόρ θερμοκρασιών, αυτό φαίνεται πως δεν συμβαίνει. Ούτε και με το γεγονός ότι αυτός ο καύσωνας μοιάζει ατελείωτος. Ούτε καν με το ότι αργήσαμε κάπως να έχουμε μία ξεκάθαρη πρόγνωση για το πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι θερμοκρασίες. 

Σε αυτό πάντως που διασταυρώνονται οι απόψεις τους είναι πως απαιτείται η δέουσα προσοχή τις επόμενες ημέρες, καθώς η έλλειψη υγρασίας θα διατηρήσει πρόσφορο το έδαφος και για νέες, εξίσου επικίνδυνες πυρκαγιές, όπως εκδηλώνονται αυτές τις μέρες σε Δερβενοχώρια, Δυτική Αττική, Ρόδο και αλλού. Και επίσης για το ότι, είτε καύσωνα αποκαλέσουμε αυτό που συμβαίνει είτε ακραία παρατεταμένη ζέστη, πυροδοτούνται μία σειρά από διεργασίες και συνέπειες με αποτύπωμα μακροχρόνιο, τόσο στους ανθρώπους όσο και στο περιβάλλον.

«Όταν λέμε για ερημοποίηση του αστικού κέντρου, δεν εννοούμε ότι θα γίνουμε έρημος, αλλά το ότι η επιφάνεια της γης θα είναι έρημη, χωρίς τροφοδοτικά στοιχεία για τη βλάστηση και την πανίδα».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος, διδάκτορας Δυναμικής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου PARIS-VI, μιλώντας στη LiFO εξηγεί ότι είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί το κύμα καύσωνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιταλία και Ισπανία.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι το κύμα καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο. Ήδη, πέρα από τη χώρα μας, πλήττεται τόσες μέρες τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία. Και ίσως συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου».

Ο κ. Λαγουβάρδος, αναλύοντας τις συνέπειες που επιφέρει το πολυήμερο κύμα καύσωνα, τονίζει πως πρωταρχική συνέπεια αυτού είναι η αύξηση της θνησιμότητας, προειδοποιώντας για προβλήματα στους ηλικιωμένους. 

Φυσικά, το οικοσύστημα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. «Η ξηρασία κάνει εξαιρετικά εύφλεκτες τις περιοχές. Το επόμενο πενθήμερο είναι ιδιαίτερο κρίσιμο» προειδοποιεί. 

Ακόμα, εξηγεί πως επιφέρει άμεσα προβλήματα και στην αγροτική παραγωγή. «Ήδη, στον καύσωνα του 2021, επηρεάστηκαν τα σταφύλια. Ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με παρόμοια προβλήματα και φέτος». 

Το ίδιο ισχύει και στην παραγωγή μυδιών. «Επηρεάζεται και η θερμοκρασία της θάλασσας. Στον Θερμαϊκό είχαν σημειωθεί προβλήματα στην αλιεία των μυδιών, υπήρχε έλλειψη στην παραγωγή τους», τονίζει ο καθηγητής. 

Τέλος, έκανε λόγο και για προβλήματα στον τουρισμό. «Θα σημειωθούν ακυρώσεις λόγω της ακραίας ζέστης. Ήδη ένας φίλος μου είχε προγραμματίσει ένα επαγγελματικό ραντεβού στην Αθήνα και το ακύρωσε» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Καύσωνας 2023: Γιατί δεν είχαμε ξεκάθαρη πρόγνωση για τη διάρκειά του; 3 επιστήμονες απαντούν Facebook Twitter
«Το ισχυρό κύμα ζέστης θα κρατήσει μέρες. Ο καύσωνας όχι». Φωτ.: SOOC

Ευθύμης Λέκκας: «Η υγρασία μειώνεται. Το οικοσύστημα υποβαθμίζεται»

Απάντηση ίδιου μήκους κύματος δίνει και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας. «Παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα τόσο στην υγεία μας όσο και στο οικοσύστημα» τονίζει μιλώντας στη LiFO, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην έννοια της ερημοποίησης, που αυτές τις ημέρες, λόγω των μεγάλων μετώπων φωτιάς, τη χρησιμοποιεί συχνά. 

«Όταν λέμε για ερημοποίηση του αστικού κέντρου, δεν εννοούμε ότι θα γίνουμε έρημος, αλλά το ότι η επιφάνεια της γης θα είναι έρημη, χωρίς τροφοδοτικά στοιχεία για τη βλάστηση και την πανίδα».

«Η υγρασία μειώνεται. Το οικοσύστημα υποβαθμίζεται. Ευνοϊκός συνδυασμός για τις φωτιές που εξελίσσονται. Κάθε χρόνο οι φωτιές κινούνται όλο και πιο γρήγορα λόγω της ξηρασίας» διευκρινίζει. «Και ως αποτέλεσμα, θα έχουμε πλημμύρες από το καλοκαίρι. Οι πλημμύρες στην Εύβοια πέρυσι σημειώθηκαν στις 6 Αυγούστου και ακολούθησε η κακοκαιρία Ιανός με άλλα τόσα προβλήματα». 

Αναφορικά με τον επικείμενο καύσωνα στην Ελλάδα, ο καθηγητής δήλωσε πως «θα πυροδοτήσει και νέες φωτιές η αύξηση της θερμοκρασίας. Κάνω έκκληση και στους εθελοντές και στους κατοίκους των περιοχών, όταν βλέπουν μια μικρή εστία να ειδοποιούν αμέσως την πυροσβεστική γιατί άμεσα μπορεί να μεγαλώσει».

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Δεν διανύουμε τις μέρες του 2021, απλά έχουμε ακραία ζέστη»

Πιο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγώντας στη LiFO ότι τα κύματα καύσωνα του 2021 ήταν πρωτοφανή, κάτι που η χώρα είχε να δει από το 1987. «Φέτος, δεν είχαμε τόσο παρατεταμένα κύματα καύσωνα. Το πρώτο κύμα του "Κλέωνα" σταμάτησε το Σάββατο, δηλαδή διήρκεσε σχεδόν τέσσερις μέρες, και το άλλο ξεκινά σήμερα και τελειώνει την Κυριακή. Πρόπερσι ήταν περισσότερες μέρες» διασαφηνίζει. 

Και πώς ξεχωρίζουμε την ακραία ζέστη από τον καύσωνα; Ο μετεωρολόγος του OPEN τονίζει πως αυτές τις μέρες παρατηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες τις βραδινές ώρες –στους καύσωνας αυτή η διαπίστωση είναι «απαγορευτική»– ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα μελτέμια της εποχής. 

Πάντως, το κύμα καύσωνα που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες θα φέρει μαζί του θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 44 βαθμούς, αλλά και μια ξερή, επικίνδυνη για τη βλάστηση ατμόσφαιρα. Οπότε και ο κ. Μαρουσάκης εφιστά τη δέουσα προσοχή για νέες εστίες πυρκαγιών. «Το ισχυρό κύμα ζέστης θα κρατήσει μέρες. Ο καύσωνας όχι» σημειώνει. 

Τέλος, συγκριτικά με την κατάσταση που βιώσαμε το 2021, ξεκαθαρίζει πως «αν πρόπερσι είχαμε τις υποδομές του 1987, δηλαδή δεν είχαμε τις υποτυπώδεις εγκαταστάσεις κλιματισμού σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, θα είχαμε αρκετά θύματα». 

Ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 κατεγράφη ως ο φονικότερος στην Ελλάδα, με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 1.300 νεκρούς και ανεπίσημες καταγραφές για 1.500. Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ