Lose-lose situation η υπόθεση Αποστολάκη και η απαράδεκτη επιλογή του Πλεύρη

Ορκωμοσία κυβέρνησης Facebook Twitter
Τελετή Ορκωμοσίας των νέων μελών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ενώπιον της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπως προέκυψε από τον σημερινό ανασχηματισμό. Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΥΧΝΑ ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Αυτό φαίνεται να συνέβη και τώρα.

Ο «ανασχηματισμός Χρυσοχοΐδη», καθώς η ανάγκη αντικατάστασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν αυτή που κυρίως προκάλεσε τον «διορθωτικό» ανασχηματισμό, δεν κατάφερε να κερδίσει τις θετικότερες εντυπώσεις, ειδικά μετά και το φιάσκο Αποστολάκη. 

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκαν δεν ήταν τελικά ο δομικός ανασχηματισμός που οι πληροφορίες έλεγαν ότι σκεφτόταν να κάνει ο πρωθυπουργός. Οι πιέσεις για να μείνουν συγκεκριμένα πρόσωπα στις καρέκλες τους ήταν πιο πολλές από αυτές για την είσοδο νέων προσώπων. 

Το στυλ διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η συγκέντρωση των βασικών εξουσιών στο Μαξίμου, το οποίο έχει τον πιο κρίσιμο ρόλο, κάτι πολύ παραπάνω δηλαδή από αυτόν του σχεδιασμού και του γενικού συντονισμού. Το Μαξίμου, μαζί με 3-4 υπουργούς που συνδέονται απευθείας με αυτό, αποτελούν στην ουσία την επιτελική κυβέρνηση, γιατί επιτελικό κράτος δεν υπάρχει.

Η επιλογή Πλεύρη ήταν για πολλούς απαράδεκτη, καθώς είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς με ποια κριτήρια τον επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπωσδήποτε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα σημαντικό ρίσκο με την κίνηση αυτή.

Οι υπόλοιποι υπουργοί που στελεχώνουν την κυβέρνηση παίζουν έναν πιο δευτερεύοντα ρόλο που σχετίζεται με τις πολιτικές ισορροπίες και τους συσχετισμούς ισχύος. Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης με τις αλλαγές που είχαν γίνει πριν από λίγες μέρες (αποστολή Λιβάνιου στο Ψηφιακής Πολιτικής, αναβάθμιση Τριαντόπουλου και Σκέρτσου) έμεινε όπως ήταν. 

Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτό που θα μοιράσει τα χρήματα του πακέτου ανάκαμψης που όλοι περιμένουν, και όσον αφορά τους κρίσιμους ρόλους σε αυτό το πεδίο δεν πειράχτηκε κανένας. 

Το πιο καυτό υπουργείο, όμως, για το επόμενο διάστημα είναι αυτό της Υγείας, όπου ο πρωθυπουργός αποφάσισε –μεσούσης της πανδημίας– να βάλει κάποιον σχετικά άπειρο και χωρίς εγνωσμένη αξία στη διοίκηση. Ο κ. Πλεύρης, για τον οποίο δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι είναι μεταξύ των αρίστων επιλογών για το υπουργείο Υγείας, ανήκει, μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη, στα λεγόμενα «ορφανά του Καρατζαφέρη», με ακροδεξιά καταγωγή.

Η επιλογή αυτή ήταν  για πολλούς απαράδεκτη, καθώς είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς με ποια κριτήρια τον επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Οπωσδήποτε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα σημαντικό ρίσκο με την κίνηση αυτή, ειδικά σε συνδυασμό με την αποχώρηση του μετριοπαθούς και με τη φήμη του αποτελεσματικού, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος θεωρούνταν ο «μάνατζερ» του υπουργείου Υγείας που έλυνε όλα τα προβλήματα και αντιμετώπιζε κάθε κρίση το προηγούμενο δύσκολο διάστημα. Ο κ. Κοντοζαμάνης, μάλιστα, έχαιρε της εμπιστοσύνης του Μαξίμου, δεν είχε εκφραστεί ποτέ κάποια δυσφορία για αυτόν και η απομάκρυνση του είναι κι αυτή μία από τις κινήσεις που κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να εξηγήσει.

Πλεύρης υπουργός Υγείας Facebook Twitter
Ο κ. Πλεύρης, για τον οποίο δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι είναι μεταξύ των αρίστων επιλογών για το υπουργείο Υγείας, ανήκει, μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη, στα λεγόμενα «ορφανά του Καρατζαφέρη», με ακροδεξιά καταγωγή. Φωτο: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI

Η πιο ατυχής επιλογή βέβαια ήταν αυτή του πρώην υπουργού Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη (και πρώην υπασπιστή των τότε ΥΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου), την οποία η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ως σπουδαία συμβολική επιλογή. Όλοι εξεπλάγησαν με την ανακοίνωση του ονόματος του και πληροφορίες από τον χώρο της αντιπολίτευσης συνέδεαν την υπουργοποίηση του με τη σχέση του με γνωστό Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, που διατηρεί σχέσεις και με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά

Ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος το απρόσμενο πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν για μια κυβέρνηση οι φυσικές καταστροφές, θέλησε να βγάλει τα θέματα αυτά από την κομματική αντιπαράθεση, τοποθετώντας ένα πρόσωπο που θα ήταν αποδεκτό από όλους, όπως σχολίαζαν κυβερνητικοί βουλευτές. Η επιλογή όμως ενός πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την οργή του Αλέξη Τσίπρα που έγινε η αιτία να ακυρωθεί η υπουργοποίηση του, προκάλεσε και τον εκνευρισμό μεγάλου τμήματος της δεξιάς βάσης αλλά και του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Lose-lose situation δηλαδή. 

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τοποθέτησε τον πρώην στενό συνεργάτη του, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος είχε φύγει ως αποτυχημένος στον προηγούμενο ανασχηματισμό και τον επαναφέρει τώρα σε ένα πολύ πιο κρίσιμο υπουργείο. Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε καταφέρει να αναστατώσει την κυβέρνηση αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του και είχε μετατρέψει σε φιάσκο με επικοινωνιακο κόστος ακόμα και απλά πράγματα όπως την προμήθεια μασκών για τους μαθητές.

Με το άνοιγμα των πανεπιστημίων τον Οκτώβριο αναμένεται θερμό μέτωπο στην παιδεία και θα χρειαστούν πολύ επιδέξιοι χειρισμοί για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις. Από την άλλη, οι δεξιοί ψηφοφόροι που είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση στα θέματα «τάξης και ασφάλειας» μπορεί να μη δουν με καλό μάτι την τοποθέτηση ενός πρώην γραμματέα της ΚΝΕ στη θέση αυτή και να υπάρξει κι άλλη γκρίνια. 

Μητσοτάκης για ανασχηματισμό Facebook Twitter
Το στυλ διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η συγκέντρωση των βασικών εξουσιών στο Μαξίμου, το οποίο έχει τον πιο κρίσιμο ρόλο, κάτι πολύ παραπάνω δηλαδή από αυτόν του σχεδιασμού και του γενικού συντονισμού. Φωτό: Μιχάλης Καραγιάννης / EUROKINISSI

Η τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά ως υφυπουργού Άμυνας είναι αναβάθμιση και δεν σημαίνει κάποια δυσαρέσκεια. Στην κυβέρνηση είναι ευχαριστημένοι από τον μέχρι πρότινος υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, που θεωρούν πολύ ικανό και θα ήθελαν να παραμείνει στη θέση αυτή. Η αλλαγή έγινε για λόγους που σχετίζονται μάλλον με την υγεία του και για λόγους προστασίας ενός ανθρώπου που, όπως λένε, τα έδωσε όλα το προηγούμενο διάστημα και του το αναγνωρίζουν. 

Στο Παιδείας, παρά τις φήμες για τη Νίκη Κεραμέως και κάποια δυσαρέσκεια, ο πρωθυπουργός δεν την άλλαξε τελικά, αλλά υπάρχει αγωνία για τον χειρισμό των θεμάτων της παιδείας το επόμενο διάστημα.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίπλα στον Κυριάκο Πιερρακάκη, έχει τοποθετηθεί από τις προηγούμενες αλλαγές ο Θοδωρής Λιβάνιος που θεωρείται το μάτι του Μαξίμου.

Όσο για τον Βασίλη Κικίλια, που έφυγε από το μάτι του κυκλώνα για να πάει στο υπουργείο Τουρισμού, που μετά από αυτό το καλοκαίρι ειδικά δρέπει δάφνες, θεωρείται ο πιο τυχερός του ανασχηματισμού.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Βασιλική Σιούτη / Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα, η οποία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις, και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που εκφράζουν επιφυλάξεις. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ηοw much is too much?

Οπτική Γωνία / Πόσες λεπτομέρειες αρκούν όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς «καταναλώνουμε» τη σεξουαλική βία σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να μεταδώσει ζωντανά έναν βιασμό από ένα κινητό ή να τον κάνει upload στο youporn, και που το πορνό είναι παντού και πιο βίαιο από ποτέ;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Διεθνή / Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Τραμπ; Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Μιλά στη LIFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ