Μια άλλη ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μια άλλη ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη Facebook Twitter
Την πρώτη τετραετία της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβέρνησε σχεδόν σαν παραδοσιακός νεοδημοκράτης, δίνοντας όμως ένα σαφές δείγμα για το πού ήθελε να πάει το κόμμα του. Φωτ.: EUROKINISSI
0

ΤΟ 2016, ΟΤΑΝ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι θα διεύρυνε και θα ανανέωνε τη Νέα Δημοκρατία. Οχτώ χρόνια μετά, η Νέα Δημοκρατία θυμίζει ελάχιστα εκείνη του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά και όσοι γνωρίζουν τα εσωκομματικά, λένε ότι έχει ξηλώσει τους μηχανισμούς τους απ' άκρου εις άκρον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πετύχει επίσης να απαλλαγεί από τις βαρονίες του κόμματος, οι οποίες μέχρι πρότινος αποτελούσαν συστατικό στοιχείο της ΝΔ. Η εκκαθάριση των βαρόνων από μόνη της είναι μια μεγάλη αλλαγή στο εσωκομματικό τοπίο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρόεδρος και πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας που δεν αναγκάζεται να συγκυβερνά μαζί τους. Οι Καραμανλήδες μετά τα Τέμπη μάλλον τελείωσαν. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο τελευταίος της σερραϊκής πολιτικής «δυναστείας», δεν πρόκειται να ξαναγίνει υπουργός μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα και αποτελεί ήδη πρόκληση ότι παραμένει βουλευτής – κατόπιν απαίτησης και πιέσεων της οικογένειας.

Μετά την αποπομπή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από την κυβέρνηση, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα και από τη Βουλή, η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι η μόνη από που έχει μείνει από τις πάλαι ποτέ ισχυρές βαρονίες, αλλά χωρίς να διαθέτει την ισχύ που είχε κάποτε η οικογένειά της. Οχι ότι δεν υπάρχουν στη ΝΔ γόνοι σήμερα, αλλά οι βαρόνοι ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι η στροφή στο φιλελεύθερο κέντρο και η διεύρυνση με πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ είναι συνταγή επιτυχίας και δεν σκοπεύει να την αλλάξει.

Την πρώτη τετραετία της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβέρνησε σχεδόν σαν παραδοσιακός νεοδημοκράτης, δίνοντας όμως ένα σαφές δείγμα για το πού ήθελε να πάει το κόμμα του. Στη δεύτερη τετραετία, καθώς δεν έχει αντίπαλο που να τον πιέζει, ούτε εντός ούτε εκτός κόμματος, το πηγαίνει στην κατεύθυνση που θέλει, αγνοώντας όσους γκρινιάζουν ότι κυβερνά το σημιτικό ΠΑΣΟΚ ή ότι έκανε τη ΝΔ Ποτάμι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι η στροφή στο φιλελεύθερο κέντρο και η διεύρυνση με πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ είναι συνταγή επιτυχίας και δεν σκοπεύει να την αλλάξει. Λέει ότι πρόκειται για τη στρατηγική της μεγάλης παράταξης, στην οποία συνυπάρχουν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας με τους νέους ψηφοφόρους του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», και με αυτήν πέτυχε τη νίκη το 2019 και το 2023.

Απαντώντας πρόσφατα, μέσα από συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σε όσους λένε ότι έχει κάνει τη Νέα Δημοκρατία αγνώριστη, υποστήριξε ότι «έχει καταφέρει να διαφυλάξει τον πυρήνα των αξιών της, αλλά ταυτόχρονα αυτή εξελίσσεται για να μετεξελιχθεί σε μια προοδευτική κατεύθυνση που θα μπορεί να υλοποιεί μεγάλες αλλαγές προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων». Με τη ρητορική της «προοδευτικής κατεύθυνσης» που έχει υιοθετήσει και στην οποία λέει ότι οδηγεί το κόμμα, θα υπέθετε κανείς ότι επιχειρεί να οικειοποιηθεί το μοναδικό αφήγημα που έχει μείνει στην κεντροαριστερά, αυτό της «προοδευτικής κυβέρνησης».

Το κυβερνητικό σχήμα της δεύτερης θητείας είχε την προσθήκη ενός ακόμα πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Φλωρίδη, στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, και την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μετά την κυβέρνηση, άρωμα ΠΑΣΟΚ θα έχει και το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο όνομα που ανακοινώθηκε ήδη είναι η Εύη Χριστοφιλοπούλου, με την οποία διατηρούσε φιλική σχέση, ενώ είναι γνωστό ότι συνομιλεί εδώ και πολύ καιρό για το ίδιο θέμα με τον Πύρρο Δήμα, άλλοτε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – σίγουρα όχι δεξιό, με τον οποίο ήρθαν πιο κοντά μετά το ταξίδι τους στη Χειμάρρα. Όμως τα πρόσωπα που ήταν στο ΠΑΣΟΚ κάποτε και με τα οποία ο πρωθυπουργός συνομιλεί και έχει σε εκτίμηση, δεν τελειώνουν εδώ. Ο κατάλογος έχει αρκετά ακόμα ονόματα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ