ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μήπως να σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα;

Μήπως να σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα; Facebook Twitter
Γινόντουσαν πάντα, απλώς τα έθαβε η κοινωνία, που θυσίαζε τα παιδιά της πολύ πιο εύκολα.
0



ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ
ένα κρακ και ξεχύνεται κάτι φρικαλέο και σκοτεινό: ένα 12χρονο παιδί που το εξέδιδε ένας «οικογενειάρχης» και τα 213 άτομα που επικοινώνησαν για να το βιάσουν. Όπως μας δίδαξε η κάλυψη της υπόθεσης της Ρούλας Πισπιρίγκου, όλο αυτό μοιάζει να είναι στην αρχή του, έχουμε ακόμα πολλές λεπτομέρειες να μάθουμε, μέχρι να σιχαθούμε και τα ίδια μας τα σωθικά. 

Ίσως να μη βοηθάει το γεγονός ότι ζούμε στην Ελλάδα και γνωρίζουμε από πριν πως οι θεσμοί θυμίζουν παρακμιακές κουρελούδες. Η «δημοσιογραφία», που στην προκειμένη περίπτωση θυμίζει λύκο με θλιμμένα ματάκια και κοφτερά δόντια, έχει ήδη ξεκινήσει: κάμερες κατασκηνώνουν έξω από το σπίτι του παιδιού, τηλεοπτικές εκπομπές δείχνουν φωτογραφίες του με πίξελ, τηλεπαρουσιάστρια αναφέρεται σε «ερωτική συνεύρεση» και «ροζ βίντεο». Η «δικαιοσύνη» μοιάζει με κάτι αφηρημένο και πολύ πολύ μακρινό, με το οποίο θα πρέπει να παλέψει το παιδάκι όταν και αν εκδικαστεί η υπόθεση. 

Οργιζόμαστε μέχρι να βγει στην επιφάνεια η επόμενη υπόθεση και μετά το ξεχνάμε και βγαίνει η επόμενη. Κάποιοι προτείνουν να φτιαχτεί μητρώο με σεξουαλικούς εγκληματίες. 

«Ήταν πάντα έτσι ή τώρα απλώς βγαίνουν στο φως;», αναρωτήθηκε ένας γνωστός μου στο Facebook, εκφράζοντας αυτό που μάλλον σκέφτεται πολύς κόσμος. Kάθε δεύτερη μέρα σχεδόν πια βγαίνει στον αέρα μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου. Μάλλον και τα δύο. Γινόντουσαν πάντα, απλώς τα έθαβε η κοινωνία, που θυσίαζε τα παιδιά της πολύ πιο εύκολα. Κι όμως, ενώ τα ήθη έχουν αλλάξει, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως εξαιτίας των online κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας, τα εγκλήματα με θύματα παιδιά μοιάζουν να έχουν εκτοξευτεί. Όλο αυτό βέβαια το μετράμε με ειδήσεις και πρωτοσέλιδα, δεν υπάρχει κάποιο μητρώο ή οποιαδήποτε καταγραφή θυμάτων ή εγκληματιών – αλίμονο, ας τα μετρήσουν αυτά σε καμιά άλλη χώρα καλύτερα, εδώ είμαστε οικογενειάρχες.

Ίσως βέβαια θα πρέπει να σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα. Νομίζω πως αν μιλήσει κανείς με οποιαδήποτε γυναίκα για τη ζωή της ως κορίτσι, θα φρίξει με τις ιστορίες που θα ακούσει. Έως τα 14 περίπου –γιατί μετά αγρίεψα κι άρχισα να απαντάω– έχω ακούσει από μεγάλους άντρες μερικές από τις πιο νοσηρές ατάκες της ζωής μου, πράγματα που δεν είχα το μυαλό να επεξεργαστώ ή να απορρίψω τότε και που μου έμαθαν ένα χρήσιμο μάθημα για την υπόλοιπη ζωή μου: να φοβάμαι τους άντρες. Δεν θα ξεχάσω έναν 50άρη κύριο με κατσαρά μαλλιά που μου έστελνε φιλάκια και μου έκλεινε το μάτι στη στάση του λεωφορείου κάθε πρωί, ενώ εγώ τον κοιτούσα κάπως κοκαλωμένη από την τελευταία θέση του σχολικού λεωφορείου. Ήταν ένα λεωφορείο για παιδάκια του δημοτικού – ήμουν 11 χρονών. Και όχι, δεν θεωρώ όλο αυτό το πλαίσιο μέσα στο οποίο σεξουαλικοποιούνται τα κορίτσια σε τόσο νεαρή ηλικία ούτε χαριτωμένο ούτε ακίνδυνο.

Πολλοί απαιτούν –και δικαίως μάλλον– να δοθούν στη δημοσιότητα τα 213 ονόματα και τηλέφωνα αυτών που είχαν επικοινωνήσει για να βιάσουν το παιδί. Την ίδια ώρα τo Twitter είναι γεμάτο φωτογραφίες από κρεμάλες και κραυγές για τη θανατική ποινή.

Οργιζόμαστε μέχρι να βγει στην επιφάνεια η επόμενη υπόθεση και μετά το ξεχνάμε και βγαίνει η επόμενη και η επόμενη και η επόμενη, αλλά στην πραγματικότητα η λύση δεν είναι η οργή μας, ούτε η κρεμάλα. Κάποιοι προτείνουν να φτιαχτεί μητρώο με σεξουαλικούς εγκληματίες, κάτι σαν το Sex Offenders Register που υπάρχει στην Αμερική. Στην Αγγλία υπάρχει το Child Sex Offender Disclosure Scheme – ως γονέας ή κηδεμόνας μπορείς να ρωτήσεις επισήμως την αστυνομία αν κάποιος έχει βλάψει παιδιά στο παρελθόν. Κυρίως όμως χρειάζεται εκπαίδευση και πρόληψη. Προγράμματα για παιδιά και εκπαιδευτικούς για την πρόγνωση και τη διάγνωση της κακοποίησης. Καταγραφή των εγκλημάτων, δημιουργία ενός μητρώου, ειδικά πρωτόκολλα στα νοσοκομεία, στην αστυνομία, στις κοινωνικές υπηρεσίες. Όλα αυτά γίνονται ήδη στο εξωτερικό, δεν είναι κάποια μοναδική καινοτομία. Και τέλος, κάτι ακόμα που ίσως να επανόρθωνε αυτό το αίσθημα μόνιμης αδικίας που πλανάται πάνω από την ελληνική κοινωνία – τα ισόβια θα πρέπει να γίνουν στα αλήθεια ισόβια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ