ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ Ο ΣΤΟΧΟΣ του Στέφανου Κασσελάκη για τις ευρωεκλογές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Μετά χαμήλωσε τον πήχη και περιορίστηκε στη διατήρηση της δεύτερης θέσης. Αυτές τις μέρες μιλάει για πρωτιά και λέει «πάμε να τους σοκάρουμε». Αυτός είναι ο πιο πρόσφατος στόχος, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα αλλάξει πάλι, καθώς επί Κασσελάκη είναι διαρκώς μετακινούμενος. Δεν υπάρχουν σταθερές αρχές και δεδομένα. Όλα αλλάζουν συνεχώς, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζει να αυτοσχεδιάζει και να αιφνιδιάζει τα στελέχη του κόμματος. Αυτή είναι μια κατάσταση την οποία αρχίζουν να συνηθίζουν, όχι όμως και να αποδέχονται όλοι ασμένως.
Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχεδόν καθόλου παλιά στελέχη του κόμματος, αλλά διαθέτει τηλεπερσόνες της μεσημεριανής ζώνης, ακόμα και παίκτη ριάλιτι.
Τα περισσότερα στελέχη πρώτης γραμμής αισθάνονται εγκλωβισμένα και περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να δουν τι θα κάνουν. Αμήχανος με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κάτι που ήταν προφανές για τους περισσότερους στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, στην οποία παρέστη.
Οι νέοι υποψήφιοι
Από τις πιο άβολες στιγμές, κατά την παρουσίαση των υποψηφίων, ήταν όταν η Μέλπω Λεκατσά, προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα του Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, που δολοφονήθηκε από αστυνομικό το 2008 στα Εξάρχεια, και στην ίδια σκηνή λίγο πριν είχε ανέβει για να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βαγγέλης Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος εκείνης της περιόδου. Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία για ακροδεξιές και συντηρητικές υποψηφιότητες, όταν δίπλα του λίγο μετά στεκόταν η Έλενα Κουντουρά.
Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι έχουν «ξεπλυθεί» πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια, από τον Αλέξη Τσίπρα, του οποίου ήταν επιλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ τούς είχε αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα μαζί με πολλούς ακόμα από τους ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία (Παπαγγελόπουλο, Παπακώστα, Χρυσοβελώνη, Κόκκαλη κ.ά.) και μόνο κάποια στελέχη που σήμερα βρίσκονται στη Νέα Αριστερά έχουν παραδεχθεί ότι από τότε ξεκίνησε η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό που είναι τώρα, το οποίο συνεχίζει να λέγεται κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά διαθέτει ένα απροσδιόριστο πολιτικό στίγμα. Αν δεν είχε προηγηθεί η μετάλλαξη, άλλωστε, πολύ δύσκολα θα εκλεγόταν πρόεδρός του κάποιος σαν τον Στέφανο Κασσελάκη.
Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχεδόν καθόλου παλιά στελέχη του κόμματος, αλλά διαθέτει τηλεπερσόνες της μεσημεριανής ζώνης, ακόμα και παίκτη ριάλιτι. Την περασμένη εβδομάδα σχεδόν όλο το κόμμα ασχολούνταν με την υποψηφιότητα του πανελίστα της πρωινής ζώνης Δημήτρη Παπανώτα, με τον οποίο ασχολήθηκε και το Εκτελεστικό Γραφείο, πριν αυτός αποπεμφθεί.
Με ιδιωτικό σκάφος στα νησιά
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έκρυψε ποτέ ότι στηρίζεται στην επικοινωνιακή δεινότητα που θεωρεί ότι διαθέτει και την οποία του αναγνωρίζουν πολλοί. Πιστεύει ότι μόνος του μπορεί να «νικήσει τον Μητσοτάκη» και το λέει. Από όσα δηλώνει τελευταία, άλλωστε, φαίνεται να θεωρεί ότι το τέλος της κυριαρχίας του πλησιάζει.
Με προεκλογικό σύνθημα «Για μια καλύτερη ζωή» και αφού δήλωσε ότι ο στόχος του στις ευρωεκλογές είναι να σοκάρει, πήρε ένα ιδιωτικό σκάφος και πάει στα νησιά του Αιγαίου για να μεταφέρει, όπως είπε, αυτοπροσώπως το πρόγραμμα στους νησιώτες.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τον κατηγορούν ότι παράτησε το κόμμα προεκλογικά για να κάνει δεκαήμερη «κρουαζιέρα». Ο Στέφανος Κασσελάκης πριν από λίγο καιρό είχε προαναγγείλει και «παγκόσμια περιοδεία», αλλά αυτή μπορεί να μη γίνει λόγω της δύσκολης κατάστασης των οικονομικών του κόμματος και τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Έμπειρο στέλεχος που στέκεται κριτικά απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη χαρακτήριζε την περιοδεία στα νησιά με το σκάφος «άλλο ένα επεισόδιο στην τηλενουβέλα» και επισήμαινε ότι «ακόμα και αν σε ψηφίσουν όλα τα νησιά, αυτό δεν αρκεί αν σε μαυρίσει, π.χ., το Περιστέρι».
Κατά τ’ άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να διαχειριστεί κι αυτός τις «αποκαλύψεις» για τους υποψηφίους του, όπως και η Νέα Δημοκρατία, καθώς το ένα κόμμα σκαλίζει τις υποψηφιότητες του άλλου. Έτσι, αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο Νικόλας Φαραντούρης ήταν διορισμένος ως νομικός σύμβουλος στα γραφεία των πρώην υπουργών της ΝΔ, Κεφαλογιάννη και Βουλγαράκη. Άλλοι υποψήφιοι, πάλι, προσαρμόζουν τώρα τις θέσεις τους, αλλάζοντας όσα έλεγαν πριν, όπως, π.χ., ο Κώστας Αρβανίτης, που τώρα ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν συσχέτισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ελλάδα. Ο ίδιος όμως υποστήριζε ότι συνέβαλε προσωπικά στη διαμόρφωση του άρθρου 27 που λέει ότι «θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί, αλλιώς θα κοπούν τα κονδύλια». Αυτά έλεγε πριν έναν μήνα, σήμερα λέει άλλα, και αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Χωρίς εναλλακτική
Το στρατηγικό σχέδιο εξακολουθεί να απουσιάζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αντίθετος στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Τελευταία μάλιστα είναι «στα μαχαίρια» και με τους δύο, εκδίδοντας πολεμικές ανακοινώσεις εναντίον τους. Σε μία από τις δυο πρόσφατες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση αναφέρουν ότι ελπίζουν να τους καλωσόρισαν στο άρμα Μητσοτάκη με τιμές και τους κατηγορούν για εμμονή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. Σε παρόμοιο ύφος κινούνται και οι ανακοινώσεις για το ΠΑΣΟΚ, με τον Κασσελάκη να χαρακτηρίζει συχνά τον πρόεδρό του εκβιαζόμενο.
Σε ένα τέτοιο κλίμα οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί να είναι εφικτή και αυτό στερεί για την ώρα τη δυνατότητα εναλλακτικής κυβερνητικής προοπτικής. Αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία της αντιπολίτευσης, κατά γενική ομολογία. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα διαμορφώσει τους νέους συσχετισμούς που θα αποτελέσουν και την πυξίδα για την πορεία της επόμενης μέρας.