«Οι δύο λαοί είναι καταδικασμένοι ή να συνεργαστούν ή να δυστυχήσουν»

Γιώργος Καπόπουλος: «Οι δύο λαοί είναι καταδικασμένοι ή να συνεργαστούν ή να δυστυχήσουν» Facebook Twitter
Για πρώτη φορά μετά το 1948 χαράσσεται μια νέα τομή από την οποία δεν ξέρει κανείς πώς θα ξεφύγουμε. Και η Ιστορία διδάσκει ότι η «υπεραντίδραση» σε μια επίθεση σχεδόν πάντοτε καταλήγει σε αδιέξοδο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


— Πόσο ρεαλιστικά είναι τα σχέδια του Ισραήλ για τη Γάζα και για πλήρη καταστροφή της Χαμάς;
Καταρχάς, θα σας έλεγα ότι είναι εθνικά και επιχειρησιακά αδύνατο να εισχωρήσεις σε μια πόλη στην οποία είναι στοιβαγμένοι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι –είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες του κόσμου–, επιδιώκοντας να εξαρθρώσεις μια οργάνωση η οποία μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε δωμάτιο ή υπόγειο. Προφανώς, υπάρχει τρόπος να καταστρέψεις μια πολυπλόκαμη οργάνωση εντός μιας μεγάλης πόλης όταν ισοπεδώσεις ταυτόχρονα και την ίδια την πόλη. Να σας θυμίσω την πολιορκία του Βερολίνου από τον σοβιετικό στρατό το 1945; Τότε μάχες διεξήχθησαν ακόμη και από διαμέρισμα σε διαμέρισμα αλλά και από υπόγειο σε υπόγειο. Πρώτα, λοιπόν, διαλύθηκε η πρωτεύουσα της Γερμανίας και ύστερα είδαμε τους Σοβιετικούς να ξεχύνονται στα ερείπια.

Επομένως, αναρωτιέμαι τι θα την κάνει τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός. Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι «αδειάζει» η Γάζα, πού θα πάνε οι κάτοικοί της με κλειστά τα σύνορα προς την Αίγυπτο; Θα περιπλανώνται στο Σινά, καταδιωκόμενοι από τον στρατό της Αιγύπτου; Εάν αδειάσει η Γάζα και στη συνέχεια ισοπεδωθεί, υπάρχει η περίπτωση της μαζικής οργανωμένης επιστροφής του πληθυσμού της περιοχής στο ορατό μέλλον; Διότι αν υποθέσουμε ότι δεν ακολουθήσουν την παραίνεση του Τζο Μπάιντεν που είπε ότι «η επιβολή νέας κατοχής στη Γάζα θα ήταν μεγάλο λάθος», διερωτώμαι ποιος πραγματικά θα φέρει πίσω το ένα εκατομμύριο κατοίκους της που έχουν ήδη φύγει από τις εστίες τους.

Η νέα τάξη πραγμάτων θα είναι πολυπολική και πολυκεντρική, ρευστή και απρόβλεπτη. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσει να μας αιφνιδιάζει.

Μήπως θα εξελιχθεί σε έναν κενό τόπο αυτή η τοποθεσία στον ευρύτερο χάρτη της Μέσης Ανατολής; Ποιος θα παρέχει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες για την επιβίωση του πληθυσμού; Οπότε, για πρώτη φορά μετά το 1948 χαράσσεται μια νέα τομή από την οποία δεν ξέρει κανείς πώς θα ξεφύγουμε. Και η Ιστορία διδάσκει ότι η «υπεραντίδραση» σε μια επίθεση σχεδόν πάντοτε καταλήγει σε αδιέξοδο.

cover
Γιώργος Καπόπουλος, δημοσιογράφος και έγκριτος αναλυτής διεθνών θεμάτων

— Η λύση δύο κρατών επανέρχεται ως η μόνη ρεαλιστική πρόταση που προϋποθέτει επώδυνους συμβιβασμούς και για τις δύο πλευρές. Τι πιστεύετε;
Μα δεν υπάρχει άλλη λύση για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Στο παρελθόν, όπως είδαμε, τα δοκίμασαν όλα και απέτυχαν. Το Ισραήλ, μάλιστα, έχει περισσότερους λόγους να επείγεται ως προς την εύρεση μιας λύσης, διότι όλες οι δημογραφικές μελέτες δείχνουν ότι τα επόμενα είκοσι ή τριάντα χρόνια στην περιοχή αυτή ο πληθυσμός θα είναι κατά πλειοψηφία αραβικός ή μουσουλμανικός. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να εγκατασταθεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ, όπου δικαίωμα ψήφου και πολιτικά δικαιώματα θα έχουν μόνο οι Εβραίοι και οι Άραβες θα θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.   

— Ποιες είναι οι ευθύνες του Νετανιάχου;
Είναι γεγονός ότι ο ίδιος βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Είχε κατηγορηθεί για διαφθορά, διαπλοκή και δωροδοκία, κινδυνεύοντας ακόμη και να πάει στη φυλακή. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιθυμούσε να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ που πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους και φώναζαν «φύγε». Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι οι εξελίξεις αυτές αποτέλεσαν μια χρυσή ευκαιρία γι’ αυτόν να αλλάξει την ατζέντα. Δεν εννοώ φυσικά ότι αυτό έγινε συνειδητά, αλλά λογικό ο ίδιος να εκμεταλλευτεί πλήρως την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εκδηλώνοντας έναν υπερπατριωτισμό, επιδιώκοντας να ξεχαστεί η προηγούμενη τεταμένη για τον ίδιο πολιτική περίοδος.  

— Μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς κατοχή και κατοχή χωρίς ειρήνη;
Αν κοιτάξτε τον χάρτη προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ότι μιλάμε για μια έκταση γης η οποία γεωγραφικά καλύπτει την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα μαζί. Άρα, οι δυο λαοί είναι καταδικασμένοι ή να συνεργαστούν ή να δυστυχήσουν. Αν προτιμήσουν τη λύση της συνεργασίας, θα αποκτήσουν μια περίοπτη θέση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αφού, ας μην ξεχνάμε, οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν επίσης ένα ιδιαίτερο επιχειρηματικό δαιμόνιο.

— Σας ανησυχεί μια ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;
Φυσικά. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι αυτή την ανάφλεξη δεν την επιθυμεί κανείς από τους κύριους πρωταγωνιστές. Επιπρόσθετα, ούτε οι Ιρανοί θέλουν μια ενεργή εμπλοκή στη συγκεκριμένη σύγκρουση, ενώ πριν λίγο καιρό ζήσαμε κοσμογονικές αλλαγές, όταν η Σαουδική Αραβία και το Ιράν προσεταιρίστηκαν τη συμμαχία των BRICS, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων χωρών στην παγκόσμια σκηνή. Ειδικότερα, η διεύρυνσή της με στενούς μέχρι στιγμής σύμμαχους τις ΗΠΑ δεν προκαλεί απλώς αμηχανία στην Ουάσιγκτον αλλά ένα στρατηγικό βραχυκύκλωμα, όταν μάλιστα την ίδια στιγμή παρατηρούμε τον «ψυχρό πόλεμο» που αναπτύσσεται μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. 

Γιώργος Καπόπουλος: «Οι δύο λαοί είναι καταδικασμένοι ή να συνεργαστούν ή να δυστυχήσουν» Facebook Twitter
Μια τραυματισμένη γυναίκα κρατά το ιερό Κοράνι ενώ δέχεται ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο Νάσερ. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

— Η χώρα μας πώς επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις;
Αρχικά, μπορεί να επηρεαστεί ως προς τις γενικότερες παράπλευρες συνέπειες μιας διάχυσης της σύγκρουσης, για παράδειγμα με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Παράλληλα, μια άλλη συνέπεια είναι ότι μπορεί να δούμε μια εκ νέου αντιπαράθεση των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ε.Ε., εξέλιξη η οποία όταν προκύπτει έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης προς τη χώρα μας.

— Τι εποχή είναι αυτή που ζούμε;
Μια μεταβατική εποχή στην οποία απομακρυνόμαστε από μια μονοκρατορία των ΗΠΑ και οδηγούμαστε σε έναν μετα-αμερικανικό κόσμο. Ας θυμηθούμε το προφητικό βιβλίο του κορυφαίου δημοσιογράφου του CNN, Φαρίντ Ζακάρια, στο οποίο έγραφε το 2008 ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή όπου παρακολουθούμε την άνοδο και την ανάπτυξη χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και πολλές άλλες, που αναδιαμορφώνουν τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε. Η νέα τάξη πραγμάτων θα είναι πολυπολική και πολυκεντρική, ρευστή και απρόβλεπτη. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσει να μας αιφνιδιάζει.    

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ