Σκηνικό πολέμου στήνει ο Ερντογάν

erdogan mitsotakis Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην απαντήσει «αποστομωτικά» στον Ερντογάν.
0

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ επισημαίνουν αυτές τις μέρες ότι με όσα λέει εναντίον της Ελλάδας ο Ταγίπ Ερντογάν θυμίζει τον Πούτιν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Όλοι ανησυχούν πλέον, καθώς η ένταση με την Τουρκία είναι στο υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη φορά και τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς ο Ερντογάν δηλώνει αποφασισμένος να το τραβήξει στα άκρα. Καθημερινά πλέον καταγγέλλει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ ότι στρέφονται εναντίον του, χρησιμοποιώντας τους Έλληνες γι’ αυτό, όπως ισχυρίζεται. 

Mιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, του AKP, πριν από λίγες μέρες, μίλησε για συγκέντρωση όπλων στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου και ενώ καταγγέλλει την Ελλάδα γι’ αυτά, ταυτόχρονα λέει ότι δεν σημαίνουν τίποτα για την Τουρκία. Για άλλη μια φορά κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως στηρίζουν την Ελλάδα.

Βεβαίως ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ δεν ενδίδουν στα αιτήματα της Τουρκίας είναι η συμμαχία που ο ίδιος έχει αναπτύξει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, παρότι η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην απαντήσει «αποστομωτικά» στον Ερντογάν. Αυτή η τακτική δεν τους ικανοποιεί όλους στην Ελλάδα, ούτε καν στο κόμμα του, αλλά η κυβερνητική γραμμή είναι ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτή την ήπια στάση για να καταδείξει ότι η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα.

Δεν πάει πολύς καιρός που ο Ερντογάν πήρε τον Πούτιν αγκαζέ και περπάτησαν έτσι πιασμένοι για αποτυπώσουν τη στιγμή σε βίντεο και φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου και να στείλουν το μήνυμα που ήθελαν προς τους Αμερικανούς. Ο εναγκαλισμός με τον Πούτιν όμως, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος φαίνεται να έχει πεισμώσει και να οδηγείται σε όλο και πιο ακραίες συμπεριφορές.

erdogan putin Facebook Twitter
Ο εναγκαλισμός με τον Πούτιν όμως, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος φαίνεται να έχει πεισμώσει και να οδηγείται σε όλο και πιο ακραίες συμπεριφορές.

Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό είναι τον Ταγίπ Ερντογάν να εκβιάζει τις ΗΠΑ ότι αν δεν πάρει αυτά που θέλει, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο νοτιοανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα δηλαδή, και κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν θα έτριβε τα χέρια του με το ενδεχόμενο μιας εμπλοκής μεταξύ χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξακολουθεί να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ επιτιθέμενου και απειλούμενου, αλλά οι ΗΠΑ –όχι ότι κάνουν κάτι σπουδαίο, πλην του αυτονόητου– ξεκαθάρισαν ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και αυτό εξοργίζει τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει το αφήγημα προς το διεθνές ακροατήριο για τους κακούς Έλληνες που πνίγουν πρόσφυγες (την ώρα που στην Τουρκία κυκλοφορούν ντροπιαστικές εικόνες από στρατόπεδα προσφύγων), το οποίο θυμίζει τον αντίστοιχο τρόπο με τον οποίο προετοίμαζε τη διεθνή κοινή γνώμη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρουσιάζοντας την Ουκρανία ως ναζιστική χώρα που εκείνος θα αποναζιστικοποιούσε.

Αυτά όλα ανησυχούν πλέον ακόμα και τους πιο ψύχραιμους αναλυτές και όλοι φοβούνται μη συμβεί το ακραίο σενάριο. Όσα είπε στο AKP είναι ενδεικτικά: «Τα όπλα που συγκεντρώθηκαν στη δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Η δύναμή μας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτά. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό σημαίνει μυστική κατοχή για την εν λόγω χώρα. Η υποστήριξη από την Αμερική δεν σας σώζει. Με αυτά απλά μπορείτε να κάνετε πατινάζ!». Επίσης, απευθύνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας τους «να συνέλθουν».

Στο ίδιο κλίμα εκτροχιασμού είναι και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που κατηγόρησε τους Έλληνες ότι συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις και βυθίζουν τις βάρκες των προσφύγων «στα κρύα και σκοτεινά νερά του Αιγαίου», ζητώντας να επιβληθούν «αυστηρές κυρώσεις στην Ελλάδα που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και να τεθεί τέλος σε αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην απαντήσει «αποστομωτικά» στον Ερντογάν. Αυτή η τακτική δεν τους ικανοποιεί όλους στην Ελλάδα, ούτε καν στο κόμμα του, αλλά η κυβερνητική γραμμή είναι ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτή την ήπια στάση για να καταδείξει ότι η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα.

Ο Ερντογάν επιμένει στις καταγγελίες περί «παράνομου» εξοπλισμού των ελληνικών νησιών που συνδέει με την αποστρατιωτικοποίηση και την αμφισβήτηση της ελληνικής τους κυριαρχίας, ενώ συνεχίζονται καθημερινά εκατοντάδες πτήσεις τουρκικών κατασκοπευτικών drones. Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τα τουρκικά drones UCAV Bayraktar TB2 και έδειχναν οχήματα που ξεφορτώνονταν από ελληνικό πλοίο. Τα οχήματα αυτά όμως δεν ήταν άρματα μάχης ούτε επιθετικά όπλα, όπως αφήνεται να εννοηθεί, αλλά μεταχειρισμένα οχήματα μεταφοράς στρατιωτών. 

Το αφήγημα πάνω στο οποίο κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν είναι σαφές, το αγωνιώδες ερώτημα όλων είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί όλοι μιλούν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – και έχουν λόγο σοβαρό;

Αποστολή: Βασιλική Σιούτη / Γιατί όλοι μιλούν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – και έχουν λόγο σοβαρό;

Πώς η πόλη της Θράκης πάει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ευρύτερης περιοχής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Ρεπορτάζ / Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Οι ειδικοί της σεισμολογίας είναι «κουμπωμένοι», βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια. Πάντως, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου χαρακτηρίζεται σπάνιο φαινόμενο για τη σεισμολογία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Media / «Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του «Atlantic» Ντέρεκ Τόμσον εξηγεί γιατί ζούμε σε έναν «αντικοινωνικό αιώνα» και μιλά για την εκλογή Τραμπ και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα;

Οπτική Γωνία / O νέος ιμπεριαλισμός και γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα

Οι συνέπειες της πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου και οι αντιδράσεις του κόσμου. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Οπτική Γωνία / «Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Viral έχει γίνει η ανάρτηση του πρώην φίλου και συνεργάτη του Έλον Μασκ, Φίλιπ Λόου, επιφανή νευροεπιστήμονα, ιδρυτή της εταιρείας Neurovigil και εφευρέτη του iBrain, όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι λίγη σημασία έχει τελικά αν κάποιος είναι πραγματικά Ναζί από τη στιγμή που ενεργεί ως Ναζί.
THE LIFO TEAM
«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Social media / «Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Ο σεφ Eraldo μιλά για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που επανοικειοποιείται και χρησιμοποιεί ως «όπλο» στα viral βίντεό του στο TikTok, αλλά και για την πιθανότητα η εφαρμογή μια μέρα απλώς να εξαφανιστεί.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Βασιλική Σιούτη / Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά η κοινωνία πιέζει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αρκετά και η κυβέρνηση δεν έχει πείσει πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Ρεπορτάζ / Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Πώς ιεραρχούνται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική; Είναι στη σωστή κατεύθυνση; Θα ήταν εφικτό ο πλημμυρικός κίνδυνος να αντιμετωπιστεί με λύσεις βασισμένες στη φύση, και τι μπορεί να γίνει στον Κηφισό;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ