«ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ». Η φράση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα την Τετάρτη, αλλά και οι εκκλήσεις του πρωθυπουργού να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, αποτυπώνουν τη μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης για έκρηξη κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, ενώ οι ΜΕΘ γεμίζουν και πάλι.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως κάνει πάντα στις πολύ κρίσιμες φάσεις της πανδημίας, κάλεσε και πάλι τον Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να εξετάσουν μαζί τις επιλογές και τα εργαλεία, παρότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση δεν ακολουθεί την υγειονομικά αυστηρή γραμμή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας. Τον ακούνε, αλλά προσαρμόζουν τις οδηγίες του στην πολιτική του κατά τη γνώμη τους εφικτού.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας και αυτήν τη φορά δεν έκρυψε την ανησυχία του και παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα στοιχεία για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τις προηγούμενες ημέρες αρκετοί υπουργοί έδιναν την εντύπωση ότι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά, όταν επισήμαιναν πως από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο και διατίθεται δωρεάν για όλους ώστε να προστατευτούν, εκείνοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση «δεν προτίθεται να θυσιάσει τη φιλελεύθερη πολιτική της», υιοθετώντας οριζόντια σκληρά μέτρα. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι κεντρική πολιτική επιλογή μας να μην πάμε σε lockdown, ούτε θα επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, γιατί αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στις πολιτικές μας αρχές», έλεγαν.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας στο εξής θα διέπεται από δύο βασικούς κανόνες: α) ότι η οικονομία δεν ξανακλείνει και β) δεν θα θιχτούν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Επομένως, τα μέτρα στο εξής θα επικεντρώνονται κυρίως στον περιορισμό και στον μεγαλύτερο έλεγχο των μη εμβολιασμένων.
Η πρόταση για αποστολή sms στους ανεμβολίαστους αποδοκιμάστηκε από ειδικούς και μη, με πρώτο τον Ηλία Μόσιαλο, που εξέφρασε τη διαφωνία του, ενώ και το «σχέδιο δράσης πόρτα-πόρτα», για να μειωθεί ο αριθμός όσων διστάζουν, δεν σκόρπισε ενθουσιασμό.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας στο εξής θα διέπεται από δύο βασικούς κανόνες: α) ότι η οικονομία δεν ξανακλείνει και β) δεν θα θιχτούν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Επομένως, τα μέτρα στο εξής θα επικεντρώνονται κυρίως στον περιορισμό και στον μεγαλύτερο έλεγχο των μη εμβολιασμένων.
Αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές επισήμαιναν αυτό που είπε την Κυριακή ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεέσους ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα λάβει τέλος «όταν ο κόσμος επιλέξει να την τερματίσει», καθώς «είναι στο χέρι μας και έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε». Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επισήμανε, ωστόσο, και ότι «ο κόσμος δεν έχει χρησιμοποιήσει τα εργαλεία σωστά», γι’ αυτό «η πανδημία απέχει πολύ από τη λήξη της».
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι εμβολιασμένοι αντιδρούν στη σκέψη να τους κλείσουν πάλι μέσα, καθώς εκείνοι έκαναν αυτό που τους ζήτησε. «Ούτε την οικονομία θα αφήσουμε να καταστραφεί. Κανένα lockdown δεν επιτρέπεται από τη στιγμή που υπάρχουν εμβόλια. Τα μέτρα θα είναι για τους ανεμβολίαστους», δηλώνουν κατηγορηματικά.
Πολλοί, ωστόσο, αναρωτήθηκαν τι νόημα έχει η εξαγγελία νέων μέτρων από τη στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν προφανής η αδυναμία της κυβέρνησης να τα επιτηρεί. Απαντώντας σε αυτή την κριτική και εν όψει του νέου πλαισίου που θα εφαρμοστεί από το Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Τετάρτη με αντικείμενο τον συντονισμό των ελέγχων για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά οι συσκέψεις αυτού του τύπου ως τώρα είχαν σχεδόν μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα.
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ήταν το θέμα που απασχόλησε κυρίως και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες, με συσκέψεις, ανακοινώσεις αλλά και προτάσεις, καθώς ακόμα και στο εσωτερικό του τελευταία δεχόταν κριτική ότι εκφράζει μονίμως μια αντίρρηση για όλα, χωρίς να προτείνει τίποτα. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο αισθάνεται πιεσμένος από τη δυναμική που παρουσιάζει το ΚΙΝ.ΑΛ., οι υποψήφιοι του οποίου ασκούν συχνά μια επεξεργασμένη αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα, παρουσία του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη, όπου διατύπωσε την πρότασή του για ορισμό μιας κοινής αποδοχής επιτροπής επιστημόνων, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης με τους υπουργούς του έχουν απαξιώσει τους επιστήμονες, που απλώς τούς ανακοινώνουν τα μέτρα που θα λάβουν».
Η κυβέρνηση απάντησε ότι εκείνος απαξιώνει τριάντα τρεις ανθρώπους που δίνουν έναν καθημερινό αγώνα χωρίς να πληρώνονται και κάποιοι υπενθύμιζαν ότι η επιλογή των επιστημόνων είχε την πλήρη έγκριση και δημόσια επιδοκιμασία του αρμόδιου τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού. «Οι επιστήμονες προτείνουν, αλλά την ευθύνη για τις πολιτικές αποφάσεις σε μια δημοκρατία την έχει η εκλεγμένη κυβέρνηση» ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη. «Αν ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της, ας ζητήσει εκλογές, αντί να θίγει τους επιστήμονες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασε και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τα «ημίμετρα που δεν αρκούν», και κατήγγειλε την ελεύθερη είσοδο των ανεμβολίαστων στις εκκλησίες. Γι’ αυτό το τελευταίο υπήρξε αρκετός προβληματισμός από τον Αλέξη Τσίπρα, πριν το κάνει, καθώς είναι γνωστό ότι διατηρεί πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (καλύτερες από τον πρωθυπουργό). Έλαβε όμως υπόψη την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι πιστοί είναι εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας και ότι η κυβέρνηση τους εξαιρεί για να μην έχει πολιτικό κόστος.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας, που αισθάνεται ότι πιέζεται από το ΚΙΝ.ΑΛ. τελευταία στο κέντρο, επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να πιέσει κι αυτός με τη σειρά του τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δικαιολογούσαν την εξαίρεση της εκκλησίας από τα μέτρα για καταστήματα και εστίαση και την υπαγωγή της στην ίδια κατάσταση με τα σούπερ-μάρκετ, υποστηρίζοντας ότι η φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούν υπαγορεύει τον σεβασμό του δικαιώματος κάθε πολίτη στη λατρεία. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση είχε δεχτεί πάρα πολλές διαμαρτυρίες από χριστιανούς για διακρίσεις σε βάρος τους και οπωσδήποτε τις έλαβε σοβαρά υπόψη.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, με εξαίρεση τον πρώην υπουργό Παιδείας και βουλευτή Νίκο Φίλη, ο οποίος για άλλη μια φορά πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των εμβολιασμών. Πρότεινε, μάλιστα, να ενωθούν οι πολίτες σε ένα κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας για την εξάλειψη της πανδημίας και «αυτό το πνεύμα συλλογικής κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης να διεγείρουν με κάθε μέσο οι υπεύθυνες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις», ζητώντας να κηρύξουν «πανστρατιά για την 3η δόση» και υποστηρίζοντας ότι «είναι καθήκον της κοινωνικής αριστεράς και όλου του προοδευτικού κόσμου να το πράξουν. Δεν είναι η στιγμή να χαϊδεύουμε αυτιά», είπε.
Σε εντελώς αντίθετο ύφος και περιεχόμενο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης συνέχισε τις αναρτήσεις του απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας και καλώντας τον να άρει την αναστολή των υγειονομικών. «ΑΝΤΕ ανίκανοι, ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ ΣΕ ΟΛΑ!!! Ααα και που είσαι: Μας χρειάζονται μέχρι Φλεβάρη Μάρτη τουλάχιστον 10-12.000 δόσεις ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ για να μην θρηνήσουμε ΑΛΛΟΥΣ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ !!!! ΦΕΡΕ ΤΙΣ ΧΘΕΣ!!!!» έγραψε σε μία από τις τελευταίες πολλές (και παρόμοιου ύφους) αναρτήσεις του.
Κριτική στην κυβέρνηση για τη στασιμότητα στον εμβολιασμό άσκησε και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πρότεινε τέσσερα πολύ συγκεκριμένα μέτρα: την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες, την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων και διαρκείς ελέγχους, τη στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο και την ενίσχυση των εμβολιασμών πόρτα-πόρτα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την πρόταση της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, έδειξε να αψηφά το πολιτικό κόστος, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν και γι’ αυτό επιδοκιμάστηκε από πολλούς, ενώ η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες υιοθέτησε τις υπόλοιπες προτάσεις του και ο ΣΥΡΙΖΑ πιέστηκε για να προβεί κι αυτός σε συγκεκριμένες υποδείξεις.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.