Τι σημαίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Τι σημαίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή ορκομωσία... EUROKINISSI
0

Παρότι πολλοί περίμεναν παραιτήσεις για τις φωτιές, οι κυβερνητικές αλλαγές που έγιναν, αφορούν αποκλειστικά στην καλύτερη οργάνωση του κυβερνητικού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, με τη ματιά στην επόμενη μέρα. Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να αποφασίσει εν θερμώ σχετικά με τις ευθύνες για τις αδυναμίες που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός, τόσο ως προς την πρόληψη, όσο και ως προς την καταστολή των πυρκαγιών. Οσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί, ήταν βεβαιοι ότι δεν θα έδιωχνε τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά τις φωτιές για να μην δικαιώσει, μεταξύ άλλων, και την αντιπολίτευση που το ζητούσε. 

 

  Οι ευθύνες ωστόσο είναι αντικειμενικές και προφανείς. Η διερεύνηση των αιτιών και η ακριβής αποτύπωση των δυσλειτουργιών θα χρειαστεί ενδεχομένως περισσότερο χρόνο. Αρκετά από αυτά βέβαια είχαν αναδειχθεί ήδη μετά το Μάτι. Το πρόβλημα είναι, όπως διαπιστώνουν σήμερα αρκετοί ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, ότι οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν δεν προχώρησαν όλες με την ταχύτητα που απαιτούνταν.

 

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία που παραμένει άθικτη, ενώ οι έρευνες για το Μάτι αποκάλυψαν απίστευτα πράγματα και έφεραν στο φως καταγγελίες για τις οποίες στην ουσία δεν έχει γίνει τίποτα. Από τους διαλόγους των αξιωματούχων που έφερε στο φως η εφημερίδα “Καθημερινή” και τις αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα αξιωματικού της Πυροσβεστικής Δ. Λιότσιου για τον πρώην αρχηγό που τον απειλούσε ότι θα τον σκίσουν αν γράψει για πολιτικούς και ευθύνες ανωτέρων, μέχρι τις καταγγελίες ότι αφήνονται φωτιές στο έλεος της μοίρας λόγω κόντρας αξιωματούχων και τις επιστολές πληγέντων  στο Μάτι που ζητούσαν να παυθεί ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής λόγω των ευθυνών του τότε, όλα καταδεικνύουν την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος.

 

Αυτά αλλά και όσα τρομερά αποκαλύπτει το πόρισμα του ανακριτή Μαρνέρη δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάζεται επειγόντως εξυγίανση και μια γενναία θεσμική μεταρρύθμιση. Όσο αυτή δεν προωθείται και δεν αλλάζουν ούτε πρόσωπα ούτε πράγματα, για ποιον λόγο να περιμένει κάποιος να λειτουργήσει σωστά;

 

Η αναδιάταξη δυνάμεων του κυβερνητικού επιτελείου που εδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέδειξε ως ένα από τα βασικά πρόσωπα της επόμενης μέρας τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστο Τριαντόπουλο, που αναλαμβάνει υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα τα θέματα “κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές”. Είναι το πρόσωπο στο οποίο ο πρωθυπουργός αναθέτει τη διαχείριση του μηχανισμού για τις αποζημιώσεις και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Αυτός δηλαδή που θα μοιράσει τα λεφτά. Είναι αξιοσημείωτο ότι τη διαδικασία αυτή δεν την ανέθεσε ούτε σε κάποιο υπουργείο, ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά σε κάποιο πρόσωπο με αναφορά στο Μαξίμου, προκειμένου, κατά μία ερμηνεία, για να διασφαλιστεί η μη διασπάθιση. Ο άλλος λόγος είναι για να τρέξει γρήγορα το σχεδιασμό με αποτελεσματικότητα, ώστε να κλείσουν κάπως οι πληγές στο προφίλ του “επιτελικού κράτους” που προκλήθηκαν από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.  

Το αρκετά συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τύπου οβάλ γραφείου, έχει το πλεονέκτημα της πίστωσης κάθε επιτυχίας, αλλά και το μειονέκτημα της χρέωσης κάθε αποτυχίας. Οι αλλαγές που έγιναν, υπηρετούν αυτό ακριβώς το μοντέλο, καθώς ο πρωθυπουργός με τους στενούς συνεργάτες του θέλουν να τα ελέγχουν όλα.  Μία μικρή κυβέρνηση μέσα στην κυβέρνηση που εδρεύει στο Μαξίμου και επιτηρεί τα πάντα. Ένα “κυβερνείο” στα πρότυπα του Λευκού Οίκου -αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, αυτός είναι πάντως ο σχεδιασμός.

 

Ο Άκης Σκέρτσος, τον οποίο οι δημοσιογράφοι είχαν πρωτογνωρίσει ως συνεργάτη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αρμόδιο και για τα θέματα τύπου, όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αναβαθμίζεται σε υπουργό Επικρατείας και βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν κι άλλο. Η Αριστοτελία Πελώνη κρίθηκε ότι δεν τα πήγε καλά ως εκπρόσωπος τύπου, στην πρώτη γραμμή της επικοινωνίας και στη βιτρίνα της κυβέρνησης. Ο Γιάννης Οικονόμου, που αναλαμβάνει το ρόλο αυτό είναι ένας αυθεντικός νεοδημοκράτης που προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ. Επρόκειτο για καραμανλικό στέλεχος, στη συνέχεια πέρασε από τη Ντόρα Μπακογιάννη και μετά βρέθηκε στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιλογή του ξάφνιασε αρκετούς καθώς, σύμφωνα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας “διαθέτει πολιτική αντίληψη, είναι έμπειρο στέλεχος, αλλά δεν διακρίνεται για τα επικοινωνιακά του χαρίσματα”. Μετά από αρκετές επιλογές που δεν βγήκαν, το Μέγαρο Μαξίμου μαλλον εξακολουθεί να δυσκολεύεται να βρει το κατάλληλο πρόσωπο για αυτή τη θέση. 

Το ερωτηματικό των αλλαγών είναι η μετακίνηση του Θ. Λιβάνιου, ο οποίος θεωρείται έμπιστος του πρωθυπουργού, όπως μαρτυρούσε και η παρουσία του στο Μαξίμου. Το γεγονός ότι το εγκαταλείπει για να πάει υφυπουργός του Πιερρακάκη υποδηλώνει είτε την υποβάθμιση του, είτε ότι πηγαίνει εκεί σε ειδική αποστολή. Το Κτηματολόγιο πάντως, είναι ένα τεράστιας σημασίας έργο που το Μαξίμου θα ήθελε ενδεχομένως να επιβλέψει. Επιπλέον, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θεωρείται το μόνο ίσως που μπορεί να απορροφήσει γρήγορα πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η ανακοίνωση της ανάθεσης του ειδικού ρόλου στον Σταύρο Μπένο προηγήθηκε των κυβερνητικών αλλαγών και σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επέλεξε αφενός λόγω της εμπειρίας του σε θέματα αναδιάρθρωσης (από την Καλαμάτα), αφετέρου λόγω της εμπειρίας του σε συμπράξεις δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

 

Η βόρεια Εύβοια με την τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν οι φωτιές, προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση καθώς εκεί θα υπάρξουν προβλήματα οικοσυστήματος και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έμπειρο πολιτικό στέλεχος “δεν θα φτάνουν ούτε τα φορτηγά για να μεταφέρουν τους καμένους κορμούς”.

 

Παρά τις αλλαγές που έγιναν, η προοπτική του ανασχηματισμού δεν φαίνεται ότι ματαιώνεται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, αλλά όπως λέγεται, μετατίθεται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ