Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο

Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
12
Aπό τον Θανάση Χαραμή
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter

 

Η θέση του οικοπέδου αυτής της εξοχικής κατοικίας στη Ρόδο ήταν από μόνη της τόσο προνομιακή και σε ένα τόσο στρατηγικό σημείο που οποιαδήποτε κατασκευή θα έπρεπε να είναι σε θέση να επιβληθεί διακριτικά στο σκηνικό. Η περιοχή βρίσκεται τρία μέτρα πάνω από την παραλιακή οδό, η οποία συνορεύει με έναν πολύ παλιό φυσικό πέτρινο τοίχο. Ο τοίχος παρέμεινε ανέπαφος και ενισχύθηκε ώστε να ενσωματωθεί στο σύμπλεγμα και να αποτελέσει, εκτός από σύνορο, και την «κορνίζα» που θα εγκλώβιζε τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα.

Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter

Η εξοχική κατοικία Villa F έχει σχεδιαστεί για ένα ζευγάρι. Εκ πρώτης όψεως, η μορφή του κτιρίου φαίνεται να είναι παράταιρη σε σχέση με το φυσικό πλαίσιο. Ωστόσο, αυτή η πρώτη εντύπωση ανατρέπεται όταν κανείς βρεθεί στο εσωτερικό του ή περάσει την κεντρική είσοδο προς αυτό, μέσα από τον πέτρινο φράχτη.

Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter

Η εξαιρετικά ελαφριά κατασκευή χρησιμοποιεί ένα υπερσύγχρονο σύστημα δημιουργίας μικροκλίματος το οποίο καλείται να εξυπηρετεί το σύστημα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού. Πρόκειται για μια εξοχική κατοικία, πράγμα που σημαίνει πως για μεγάλα διαστήματα παραμένει ανενεργή και ακατοίκητη. Απαραίτητο για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών είναι το κτίριο να ψύχεται αλλά και να θερμαίνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται και να παραμένει προστατευμένο. Στην οροφή του υπάρχουν επίσης τοποθετημένες φωτοβολταϊκές μονάδες που εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία.

Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter

Το στοίχημα του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο λειτουργικό, μοντέρνο και με διάθεση να αναδείξει το φουτουριστικό στοιχείο δόμησης, χωρίς να υπερβάλει στο μάτι του περαστικού. Η βαρύτητα έχει δοθεί στο να μην ελαττωθεί αλλά και να κερδηθεί κάθε ωφέλιμο μέτρο που θα χάριζε μαγευτική θέα προς το Αιγαίο. Τα επίπεδα του οικοπέδου αλλά και ο σχεδιασμός του κυρίως όγκου δίνουν το απαραίτητο ύψος, που από την εξωτερική πλευρά είναι αόρατο. Όλες οι προσόψεις και οι λειτουργικοί χώροι της κατοικίας αναπτύσσονται προς τη θάλασσα. Τα 220 τ.μ. της κατοικίας εξαντλούν κάθε περιθώριο που δίνεται ώστε να στρέφονται προς το απέραντο γαλάζιο και να δημιουργούν ένα σχεδόν κινηματογραφικό εφέ.

Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter
Η εκπληκτική Villa F στη Ρόδο Facebook Twitter

 

Δείτε άλλες δουλειές του αρχιτεκτονικού γραφείου που σχεδίασε τη Villa F στο www.hornungjacobi.com.

*Oι φωτογραφίες και το υλικό παραχωρήθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο για χρήση και προβολή αποκλειστικά από το LIFO.gr

Design
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

10 σχόλια
Κανένας μας δεν έχει συναισθηματικές αναφορές από μία τέτοια αρχιτεκτονική.Ελάχιστοι έχουν βιώματα και εμπειρίες μέσα σε τέτοια κτίρια και επειδή η αρχιτεκτονική δεν είναι μία αμιγώς εικαστική τέχνη άλλα μία τέχνη που περισσότερο βιώνεται με το πέρασμα του χρόνου (συνειδητά και ασυνείδητα), αυτός είναι και ο λόγος της δυσκολίας στην αποδοχή αυτού του σχεδιασμού ως κατοικία.Ίσως, πάρα πολλά χρόνια μετά, που η πλειοψηφία των κτιρίων -ίσως- είναι κάπως έτσι, που θα μεγαλώνουν άνθρωποι και γενιές ολόκληρες μέσα σε παρόμοια κτίρια τότε αυτά, θα γίνουν τα σημερινά παραδοσιακά κτίρια με τα χρωματιστά παντζούρια και τα παραδοσιακά κάγκελα πού όλους μας συγκινούν....και πάει λέγοντας...
Εντάξει και κάποτε ο άνθρωπος των σπηλαίων θα έλεγε τα ίδια για αυτόν που είδε να μένει σε πασσαλόπηκτη καλύβα πάνω από την λίμνη. Στην συνέχεια όμως την έφτιαξε και αυτός την καλύβα του..ναι εμείς δεν θα μείνουμε ποτέ σε τέτοιο σπίτι, so what;...πάλι στα οικονομικά μας χάλια πρέπει να γυρίσουμε τη συζήτηση;..........και οι ζαμπλουτοι επίσης κοινοί άνθρωποι είναι. Και μάλιστα γκρινιάζουν και αυτοί, γιατι και αυτούς δεν τους φτάνουν τα λεφτα...πάντα θέλουν και άλλα...