Ρίζα Ρίζα
To μαγαζί που χρησιμοποιεί ελληνικά αποστάγματα ήρθε να βάλει τη δική του πινελιά στην ανερχόμενη πιάτσα του Κουκακίου!
Στον πεζόδρομο της Δράκου, ένα νέο στέκι πήρε μορφή λίγα μόλις μέτρα από το μετρό Συγγρού-Φιξ. Το Ρίζα Ρίζα, με έμφαση στον ποιοτικό καφέ, στο φαγητό και στα κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα, ήρθε να βάλει τη δική του πινελιά στην ανερχόμενη πιάτσα του Κουκακίου! Ο χώρος έχει θετική αύρα και αυτό οφείλεται στους ανθρώπους του, μια και είναι έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν με χαμόγελο και καλοσύνη. Όταν κάτσεις, θα χαζέψεις σίγουρα τη διακόσμηση, ένα πάντρεμα του μπακάλικου της γειτονιάς με vintage πινελιές. Κάποιοι θα σταθούν στα ράφια με τα λαχανικά και τα φρούτα, άλλοι στη βιβλιοθήκη με τα vintage διακοσμητικά, άλλοι στον καθρέφτη και στην πολυθρόνα στο βάθος, αλλά όλοι θα χαζέψουν την κουζίνα. Το concept του μαγαζιού είναι η ανοιχτή κουζίνα, οπότε αν κάθεσαι πολύ κοντά, μπορείς να δεις το πιάτο σου να ετοιμάζεται εκείνη τη στιγμή με φρέσκα υλικά. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το θεϊκό brunch με τα scrambled eggs και τα καταπληκτικά pancakes. Bασικό χαρακτηριστικό του μαγαζιού είναι τα κοκτέιλ, τα οποία έχουν ελληνική υπογραφή. Με βάση τα ελληνικά αποστάγματα, το τσίπουρο, το ούζο, το ρακί και το κρασί από Έλληνες παραγωγούς δημιουργούν πραγματικά ευφάνταστα κοκτέιλ.
Ρίζα Ρίζα, Δράκου 19, Αθήνα, 210 9227267, FacebookBalcony Restaurant & Bar
Ένα μπαλκόνι στη σκιά της Ακρόπολης με ξεχωριστές γεύσεις απ' όλη την Ελλάδα.
Στη σκιά της Ακρόπολης και του εμβληματικού της μουσείου βρίσκεται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές προτάσεις στην πόλη με άρωμα κυρίως ελληνικό. Το Balcony Restaurant & Bar, που μας συστήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό της οδού Βεΐκου, με ένα μπαλκόνι που προσφέρει μοναδική θέα στη Μακρυγιάννη, υπόσχεται ένα γαστρονομικό ταξίδι σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Γεύσεις παραδοσιακές, παρουσιασμένες με σύγχρονες πινελιές, αλλά και τοπικά πιάτα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, που μόνο αν έχεις βρεθεί στη Μυτιλήνη ή στη Μάνη θα έχεις δοκιμάσει. Στο μενού συνυπάρχουν αρμονικά πιάτα όπως οι ποντιακοί γιοχάδες (απολαυστικές χορτόπιτες με κασέρι ψημένες στη σχάρα) και το νούμπουλο Κέρκυρας (ελαφρώς καπνιστό χοιρινό που σερβίρεται με σαλάτα από σπανάκι baby) με προτάσεις όπως το καπνιστό χταπόδι με μους ψητής μελιτζάνας και το αστακουδάκι με ζυμαρικά tagliolini. Μέχρι και σούβλα με μοσχάρι black angus που συνδυάζει το ελληνικό κοντοσούβλι με το βραζιλιάνικο τσουράσκο θα βρείτε στο μενού. Φτιαγμένα όλα με τις καλύτερες πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά από μικρούς παραγωγούς, ώστε να προσδίδουν σε κάθε πιάτο το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα. Αλλαντικά από τη Δράμα, τυριά από την Άνδρο, τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία, ψάρια και θαλασσινά από τον Ευβοϊκό, ζυμαρικά από την Τήνο, τα Γρεβενά και τη Λακωνία είναι μερικά μόνο από τα τοπικά προϊόντα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα του Balcony Restaurant & Bar. Εκεί μεγαλουργεί ως head chef ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Νίκος Φωτιάδης.
Balcony, Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Αθήνα, 211 4118437, www.balconyathens.com, Facebook
Namaste
Γεύσεις από την Ινδία και το Νεπάλ στη σκιά της Ακρόπολης.
Το Namaste, που στα ινδικά είναι χαιρετισμός, είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει ο γαστρονομικός χάρτης της Αθήνας στην ινδική κουζίνα. Βέβαια, εκτός από αυθεντικές ινδικές γεύσεις, προσφέρει και γευστικές δημιουργίες απ' το Νεπάλ. Δύο ασιατικές κουζίνες μαζί σε έναν χώρο που υπόσχεται ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι στην πατρίδα του κάρι αλλά και στις νοστιμιές του Θιβέτ. Πίσω από αυτό βρίσκονται δύο φίλοι απ' το Νεπάλ, ο ένας εκπαιδευτικός και ο άλλος στέλεχος εταιρείας, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα και ένωσαν την αγάπη τους για το φαγητό σε έναν καλαίσθητο χώρο κοντά στην Ακρόπολη. Το Namaste προσφέρει μια πιο υγιεινή όψη της κουζίνας της Ινδίας και του Νεπάλ, δίνοντας έμφαση στις πρώτες ύλες και επιλέγοντας φρέσκα λαχανικά και ντόπια κρέατα που «δένουν» αρμονικά με τα αρωματικά μπαχαρικά της Ινδίας. Θα δείτε το πιάτο σας να ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σας μέσα απ' την ανοιχτή κουζίνα και θα πείτε στον σεφ πόσο πικάντικο το θέλετε.
Namaste, Λεμπέση 12, 210 9233999, www.namasterestaurant.gr, Facebook
Papadalup
Ένα «εξωτικό» στέκι στο Κουκάκι με νοτιοανατολικές επιρροές.
Διασχίζοντας τον πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου, το βλέμμα σου δεν γίνεται να μην πέσει στο Papadalup. Μικρό μεν, αλλά πολύ ζεστό μαγαζί, με εξωτικές λεπτομέρειες από φυτά εσωτερικού χώρου, ωραίες μουσικές με διαφορετικούς DJs κάθε εβδομάδα και παρεΐστικη ατμόσφαιρα που σε προδιαθέτει να αράξεις απ' το πρωί για καφέ ή να το ξενυχτήσεις με ποτό. Έχει μεγάλη ποικιλία ποτών αλλά και μια ανανεωμένη cocktail list με ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορείς να συνοδεύσεις τσιμπολογώντας απ' τα γευστικά πλατό τυριών και αλλαντικών με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Οι πιο πρωινοί τύποι στο Papadalup μπορούν να απολαύσουν τη φημισμένη σοκολάτα Valrhona και καφέ Taf.
Papadalup, Γ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι, 215 5004055, Facebook, Instagram
Materia Prima wine bar & cava
Πάνω από 300 ετικέτες κρασιού σε έναν εντυπωσιακό χώρο οινογνωσίας.
Γνωστή μεταξύ των πραγματικών οινόφιλων για τη μεγάλη και εκλεκτή ποικιλία κρασιών που παρουσιάζει, η Prima Materia στο Κουκάκι είναι ένας πολύ καλός λόγος για να γνωρίσεις καλύτερα την περιοχή, αν δεν είσαι ήδη θαμώνας. Wine bar απ' αυτά που φέρνουν αέρα εξωτερικού στην πόλη, με ένα εντυπωσιακό γυάλινο κελάρι όπου μπορείς να μάθεις ιστορίες γύρω απ' το κρασί, και έναν ζεστό χώρο για να τα απολαύσεις με την παρέα σου μαζί με εκλεπτυσμένες γεύσεις. Εδώ θα βρείτε περισσότερες από 300 ετικέτες κρασιού σε φιάλη τόσο απ' τον ελληνικό όσο και απ' τον διεθνή αμπελώνα, με έμφαση σε natural wines και κάποιες απ' αυτές αρκετά σπάνιες και ψαγμένες. Για όσους θέλουν να πειραματίζονται περισσότερο με γεύσεις, υπάρχει μια λίστα με 50 κρασιά για δοκιμή στο ποτήρι, που αλλάζει σε εβδομαδιαία βάση και συχνά περιλαμβάνει και κάποια ακριβά κρασιά, καθώς και ειδικές δοκιμές βασισμένες στην ποικιλία, στην περιοχή ή στον τρόπο οινοποίησης. Πλάι σε αυτά θα βρείτε κάποιες επιλεγμένες μπίρες και αποστάγματα. Η ιδανική επιλογή για χαλάρωση μετά τη δουλειά και τη βραδινή έξοδο υπό τους ήχους τζαζ, μπλουζ, funk, σόουλ και rock'n'roll. Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στη βιβλιοθήκη της Prima Materia που διαθέτει κάποια από τα καλύτερα οινο-αναγνώσματα, αν θέλετε να μυηθείτε στον κόσμο του κρασιού.
Materia Prima, Φαλήρου 68, Κουκάκι, 210 924 5935, Facebook, materiaprima.gr. Ανοικτό κάθε μέρα από τις 17:00.
Σβούρα
Ρακόμελο και μεζεδέσματα στον πιο κοσμοπολίτικο πεζόδρομο στο Κουκάκι.
Με τη «στόφα» που έχουν τα μαγαζιά που μας αρέσει να κάνουμε στέκι, αυτός ο μικρός και... θαυματουργός χώρος στον πεζόδρομο της Δράκου είναι από τα μέρη που, αν δεν έχετε γνωρίσει ακόμα, σπεύσατε! Πιάστε θέση σε ένα από τα τραπεζάκια μέσα ή έξω και απολαύστε με την παρέα εκλεκτούς μεζέδες, τα χαρακτηριστικά της «μεζεδέσματα», όπως τα αποκαλούν, την εξαιρετική ρακή και το άπαιχτο ρακόμελό της. Από την ιστορική πλέον γεμιστή πατάτα και τα χειροποίητα μυζηθροπιτάκια, στην μπεκροτηγανιά αλλά και στα ντακάκια. Προσεχώς το μενού ανανεώνεται εν όψει του χειμώνα με νέες γεύσεις και νέα πειράματα του αεικίνητου μάγειρα!
Σβούρα, Δράκου 8, Κουκάκι, 210 9220919, www.facebook.com/kafeneiokoukaki
Καφενείο «H Αυλή»
Ένα παραδοσιακό καφενείο για κάθε ώρα της ημέρας στο Κουκάκι.
Σημείο συνάντησης για όσους κυκλοφορούν στο Κουκάκι και πόλος έλξης για άτομα κάθε ηλικίας, η Αυλή είναι από εκείνα τα μαγαζιά που θες να κάνεις στέκι σου. All day προορισμός με φιλικό, χαλαρό περιβάλλον, καλή εξυπηρέτηση και πολύ λογικές τιμές. Σήμα κατατεθέν, φυσικά, η αυλή του αλλά και οι χρωματιστές καρέκλες, που δίνουν έναν χαρούμενο τόνο στον χώρο. Η μέρα εδώ ξεκινά με καλοφτιαγμένο καφέ, ενώ, όσο η ώρα προχωράει, ανεβαίνει η ένταση της μουσικής και στο παιχνίδι μπαίνουν δροσερά κοκτέιλ και μια μεγάλη ποικιλία από μπίρες. Κι αν σας ανοίξει η όρεξη, υπάρχουν αρκετές επιλογές σε μερακλίδικους μεζέδες αλλά και σνακ.
H Αυλή, Γεωργάκη Ολυμπίου 4, Κουκάκι, 211 4051412, Facebook, Instagram