Food Daily: O Μέγας Ναπολέων

Facebook Twitter
0

H μάχη Marengo και το κοτόπουλο

Στις αρχές του 1800, ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η στρατιά του έφτασαν στις Άλπεις, στην περιοχή Piedmont (που τώρα ανήκει στην Ιταλία). Η περιοχή αυτή ήταν στην κατοχή των Αυστριακών υπό τη διοίκηση του στρατηγού Michael von Melas. Η επίθεση του Ναπολέοντα είχε στόχο να αποκόψει το κανάλι ανεφοδιασμού του αυστριακού στρατού, κάτι που κατάφερε ως ένα βαθμό.

Στις 14 Ιουνίου οι Αυστριακοί έκαναν αντεπίθεση κοντά στην μικρή πόλη Marengo, κάνοντας διάσημη την πόλη αλλά και τη συνταγή που προέκυψε εκείνη τη μέρα. Αρχικά οι Γάλλοι ήταν απροετοίμαστοι και λιγότεροι, καταδικασμένοι να χάσουν, τελικά όμως έφτασαν οι ενισχύσεις του στρατηγού Desaix και η Γαλλία κέρδισε θεαματικά, κάνοντας τη μάχη διάσημη –ο φουκαράς Desaix σκοτώθηκε στην προσπάθεια.

Ο Ναπολέων δεν έφαγε τίποτα κατά τη διάρκεια της 12ωρης μάχης, όπως συνήθιζε. Μετά τη μεγάλη νίκη όμως πρόσταξε τον Ελβετό του σεφ να φτιάξει κάτι αντάξιο της περίστασης. Ο  Ελβετός  Dunand δεν είχε υλικά στη διάθεσή του γιατί ήταν μήνες μακριά από τον ανεφοδιασμό φαγητού από τη Γαλλία, δεν είχε καν κρασί. Έτσι έστειλε μερικούς στρατιώτες να φέρουν ό,τι βρουν από το Marengo. Του έφεραν πίσω τα εξής:

  • 3 αβγά
  • 4 ντομάτες
  • 5 καραβίδες
  • Μία λιπόσαρκη κότα
  • Λίγο σκόρδο, ελαιόλαδο κι ένα τηγάνι

Ο σεφ πήρε και λίγο μπράντι από το φλασκί του Ναπολέοντα και λίγο ξερό ψωμί από έναν στρατιώτη, σόταρε την κότα και χρησιμοποίησε τις καραβίδες για γαρνίρισμα μαζί με τα τηγανιτά αβγά, έφτιαξε σάλτσα με το μπράντι κι έφτιαξε το περίφημο κοτόπουλο Marengo.

O Ναπολέων όχι μόνο ευχαριστήθηκε από το γεύμα αλλά επειδή ήταν και προληπτικός, διέταξε τον σεφ να φτιάχνει αυτό το φαγητό μετά από κάθε νίκη. Μάλιστα όταν ο μάγειρας έβρισκε κι άλλα υλικά, όπως μανιτάρια, ο Ναπολέων αρνούνταν να φάει.

Και είναι αλήθεια όλα αυτά;

Μάλλον όχι. Την ιστορία διαψεύδει ο προσωπικός γραμματέας του Ναπολέοντα (ο οποίος όμως δεν ήταν παρών) και οι ιστορικοί, οι οποίοι λένε ότι δεν υπήρχαν ντομάτες εκείνη την εποχή. Αυτό που μας διδάσκει η ιστορία όμως στα σίγουρα είναι ότι ο καλός μάγειρας είναι αυτός που προσαρμόζεται , που είναι σε θέση να αυτοσχεδιάσει και δεν πελαγώνει με τις αλλαγές. Εδώ που τα λέμε, αυτό χαρακτηρίζει τον οποιονδήποτε καλό επαγγελματία. Εδώ που τα λέμε, αυτό είναι που είναι αναγκαίο στη ζωή γενικότερα, αν θέλεις να ακολουθείς το ποτάμι και δεν αντιτίθεσαι επίμονα σε ό,τι προκύπτει.

Ο θάνατος του Μεγάλου Ναπολέοντα

Ενώ όταν πέθανε ο Ναπολέων το 1821 έγινε επίσημη νεκροψία, η οποία έδειξε ότι έπασχε από καρκίνο του στομάχου, για χρόνια υπήρχε παράλληλα η φήμη ότι πέθανε από δηλητηρίαση από αρσενικό, το οποίο βρέθηκε σε μία τούφα από τα μαλλιά του. Μολαταύτα, μία νέα έρευνα που έγινε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Nature Clinical Practice Gastroenterology & Hepatology, ισχυρίζεται ότι ο θάνατος από καρκίνο του στομάχου είναι βέβαιος. Οι επιστήμονες, βασιζόμενοι στα στοιχεία της τότε νεκροψίας, στο ημερολόγιο του Ναπολέοντα, όπου υπάρχουν περιγραφές των συμπτωμάτων, στο ιστορικό του (και ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο του στομάχου) αποδεικνύουν ότι αυτός ήταν ο λόγος θανάτου του.

Τους τελευταίους μήνες πριν το θάνατό του ο Ναπολέων έχασε 15 κιλά ενώ ήταν ιδιαίτερα χλωμός, παράλληλα έφτυνε αίμα και παραπονιόταν για πόνους στην κοιλιά του. Το τραγικό είναι ότι αν και υπήρξε μεγάλος γκουρμέ και αγαπούσε ιδιαίτερα το φαγητό, η στρατιωτική ζωή τον ανάγκαζε να τρώει πολλές συντηρημένες τροφές, πράγμα που σημαίνει πολύ αλάτι, σε ανθυγιεινές συνθήκες, με λίγα λαχανικά και φρούτα. Η δίαιτά του ήταν αυτή που μετέτρεψε την προδιάθεσή του σε αρρώστια, κάνοντας το έλκος του καρκίνο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT