Καραμελωμένα ribs και πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου για το δείπνο του αγίου Βαλεντίνου

Καραμελωμένα ribs και πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου για το δείπνο του αγίου Βαλεντίνου Facebook Twitter
Η πιο πετυχημένη και δημοφιλής συνταγή για χοιρινό παγκοσμίως νομίζω ότι είναι τα καραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια, ολόκληρη η σειρά με τις κοντοκομμένες στηθοπλευρές. Κολάζ: Renee Kristensen
0

ΕΧΟΥΝ ΑΚΡΙΒΥΝΕΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. Περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία αγαθών. 

Ορισμένα είδη κρέατος φέτος ακρίβυναν ιδιαίτερα, όπως το αρνάκι και το μοσχάρι. Το χοιρινό, αντίθετα, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Όλα τα εισαγόμενα τρόφιμα επίσης έχουν «ξεφύγει» σε τιμές, ιδίως τα τυποποιημένα (σος, σνακ, έθνικ συστατικά, ντρέσινγκ για σαλάτες σε μπουκάλια κ.λπ.). 

Το αναφέρω γιατί τις προάλλες που βιαστικά αγόρασα τις οικονομικές χοιρινές στηθοπλευρές για το αγαπημένο μας «σπιτικό βρόμικο», τα αμερικανικά glazed baby pork ribs και τις τραγανές φτερούγες κοτόπουλου, που και τα δύο απαιτούν μπάρμπεκιου σος για το σωστό γλασάρισμα στον φούρνο, πλήρωσα γύρω στα 12 ευρώ για το κρέας και…10 ευρώ για μια καλή σος BBQ σε μπουκάλι. Και είπα όχι, δεν το ξανακάνω, θα φτιάξω τη δική μου.

Όλος ο πλανήτης καταναλώνει ολοένα και περισσότερο μοσχάρι και το προτιμά από οποιοδήποτε άλλο κρέας, επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα το κλίμα τόσο με την εκπομπή μεθανίου όσο και με τα εκατομμύρια απαλλοτριωμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων που μετατρέπονται σε βοσκοτόπια.

Δεν ξέρω αν αγαπάτε το χοιρινό. Εμείς οι Έλληνες φαίνεται ότι προτιμάμε το μοσχάρι. Oλος ο πλανήτης καταναλώνει ολοένα και περισσότερο μοσχάρι και το προτιμά από οποιοδήποτε άλλο κρέας, επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα το κλίμα τόσο με την εκπομπή μεθανίου (που εκπέμπουν όλα τα θηλαστικά εντατικής εκτροφής) όσο και με τα εκατομμύρια απαλλοτριωμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων που μετατρέπονται σε βοσκοτόπια (για την καλλιέργεια της τροφής των βοοειδών, κυρίως μεταλλαγμένη σόγια). 

Το αρνάκι και το κατσίκι είναι τα επόμενα στις προτιμήσεις μας, αλλά το κοτόπουλο παραμένει στην Ελλάδα σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεων, ίσως λόγω της πληθώρας συνταγών και της ευκολίας στο μαγείρεμα με τα τυποποιημένα και μεριδοποιημένα κοτόπουλα στα σούπερ-μάρκετ. Aπό το κοτόπουλο επέλεξα τις φτερούγες, ένα οικονομικό μέρος του, που γίνονται λαχταριστές με τις συνταγές του αμερικανικού Νότου, γλασαρισμένες, γλυκόξινες και τραγανές.  

Δεν θα έλεγα ότι αγαπώ το χοιρινό (σίγουρα λιγότερο από το αρνάκι) και το επιλέγω μόνο για ορισμένες συνταγές. Η πιο πετυχημένη και δημοφιλής παγκοσμίως νομίζω ότι είναι τα καραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια, ολόκληρη η σειρά με τις κοντοκομμένες στηθοπλευρές. 

Οι χοιρινές στηθοπλευρές (ή baby short ribs, όπως πολλές φορές αναφέρονται στα μενού ή τις ξενόγλωσσες συνταγές, επειδή δεν ξεπερνούν τα 7-14 εκατοστά σε πλάτος), είναι μια οικονομική, ορθογώνια και ευπαρουσίαστη κοπή στα 7 ευρώ το κιλό. Δεν χρειάζεσαι πολλά συνοδευτικά, μόνο έναν καλό πουρέ πατάτας με λίγη γλυκοπατάτα και το coleslaw βέβαια, που σε δροσίζει από τη γλύκα του φαγητού, για να στήσεις ένα νόστιμο γεύμα. 

Αυτό που τρως με το χέρι από τα συγκεκριμένα χοιρινά παϊδάκια είναι οι μεσοπλεύριοι μύες, ελάχιστο κρέας μεν, πλούσιο σε κολλαγόνο δε, που χρειάζεται αρκετή ώρα ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά – στη συγκεκριμένη συνταγή δύο ώρες! 

Υπολογίστε… μισό μέτρο baby χοιρινές στηθοπλευρές για κάθε άτομο – αν το προορίζετε για κύριο πιάτο, η νοστιμιά του είναι απερίγραπτη. Όσο μείνει (αν μείνει!) είναι τέλειο μέσα σε αραβικές πίτες ή ψωμάκια bao (που θα τα βρείτε κατεψυγμένα στον Σκλαβενίτη). 

Περάστε τις συνταγές με ένα μέιλ στο έτερον ήμισυ ή αν εσείς αναλάβετε το μέγα έργο ενός αξέχαστου Βαλεντίνου made in the USA, ετοιμαστείτε καταλλήλως. Εμείς σας προτείνουμε να αγοράσετε το γλυκό έτοιμο, αν μαγειρέψετε τα παραπάνω. Ένα blueberry mud cake (χωρίς γλουτένη, ζάχαρη και συντηρητικά), ένα λεμονάτο cheesecake ή μερικά chocolate chip cookies ολοκληρώνουν ιδανικά την όλη… αμερικανιά! Το κέικ και τα cookies τα προμηθευτήκαμε από το ΑπLa (Αλαμάνας 21, Ν. Ιωνία, 2114109880, www.apla.store, Instagram: @apla_baked_goods)

Ένας οικονομικότερος Βαλεντίνος… made in USA! Facebook Twitter
Blueberry mud cake. Κολάζ: Renee Kristensen

Βήμα-βήμα η συνταγή για τέλεια καραμελωμένα ribs

Υλικά 

2 τεμάχια χοιρινές στηθοπλευρές (γύρω στα 8-13 παϊδάκια, 1.800 γρ.-2 κιλά)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

¾ φλ. λευκό ξίδι από μήλο ή μπίρα ή χυμό μήλου

2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

2 κ.γ. σκόρδο και 2 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη

1 κ.γ. πιπέρι καγιέν

Από 2 κ.γ. θυμάρι, ρίγανη και αλάτι

Λίγο μαύρο πιπέρι

Για τη σπιτική BBQ σος 

½ φλ. λευκό ξίδι από μήλο

1 ½ φλ. κέτσαπ ή χυμός ντομάτας

1 ½ κ.γ. καστανή ζάχαρη

1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας

2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

2 κ.γ. γούστερ σος

Αλάτι και πιπέρι (και προαιρετικά λιγο ταμπάσκο ή πιπέρι καγιέν)

Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά και τα τρίβουμε επάνω στο κρέας (λιγότερο στην πλευρά με το κόκαλο), αφήνοντάς το για 20 λεπτά όσο φτιάχνουμε τη σος μας. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.

Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί και καλύπτουμε τον πάτο του με λευκό ξίδι (ή μπίρα ή χυμό μήλου), ακουμπάμε τα παϊδάκια και καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. 

Ψήνουμε για 1½ ώρα, μέχρι το κρέας να είναι αρκετά μαλακό. 

Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. 

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τα ξαναψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να είναι τραγανά. 

Καλύπτουμε ένα πιο ρηχό ταψί με λαδόκολλα, βγάζουμε τα παϊδάκια από τον φούρνο και τα βάζουμε στο ρηχό ταψί, λούζοντάς τα με τα υγρά του ψησίματος. Η πλευρά με το κόκαλο είναι προς τα επάνω, την αλείφουμε με την BBQ σος και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. 

Αυτήν τη διαδικασία θα την επαναλάβουμε 2-3 φορές ακόμα, να αλείφουμε δηλαδή με τη σος, να αναποδογυρίζουμε τις στηθοπλευρές και να ξαναψήνουμε. Ετσι, γλασάροντας σταδιακά το κρέας, θα καραμελώσει στην εντέλεια! 

Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα και σερβίρουμε με τον πουρέ και τη σαλάτα coleslaw. 

Ένας οικονομικότερος Βαλεντίνος… made in USA! Facebook Twitter
Συνοδεύστε τα παϊδάκια με μια νόστιμη και δροσερή coleslaw.

Ο νόστιμος πουρές με τη γλυκοπατάτα

Βράστε πάρα πολύ καλά τις πατάτες (μία ανά άτομο), προσθέτοντας στη μέση της βράσης την κομμένη γλυκοπατάτα, που θέλει λιγότερη ώρα. Σουρώστε, αναμείξτε καλά τα δύο λαχανικά, λιώνοντάς τα με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο, και προσθέστε ένα μεγάλο κομμάτι φρέσκο βούτυρο και 1-2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατέψτε και αλατοπιπερώστε δοκιμάζοντας. Σερβίρετε αμέσως.

Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ ποτέ ούτε μπλέντερ για τον πουρέ (που καταστρέφει την υφή του) ούτε γάλα, παρά μόνο 1-2 κουταλιές, αν χρειαστεί να τον ξαναζεστάνω. Γίνεται λίγο πιο… «πιρουνάτος» έτσι, αλλά πιο νόστιμος. Το μυστικό στον νόστιμο πουρέ είναι το πολύ και καλής ποιότητας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (ή βουβαλίσιο, αν σας αρέσει η μυρωδιά του). 

H νόστιμη coleslaw με την ελαφριά σπιτική σος

Τρίψτε στο χονδρό του τρίφτη καρότα, λάχανο, κόκκινο λάχανο και ξινόμηλο, προσθέστε σέλερι (ή φρέσκο κόλιανδρο, αν σας αρέσει, που προσθέτει δροσιά και μια εξωτική νότα) και ανακατέψτε καλά όλα τα λαχανικά μαζί.

Σε ένα μπολάκι αναμείξτε ένα κεσεδάκι γιαούρτι (αγελαδινό ή πρόβειο) και 1-2 κουταλιές μαγιονέζα, τον χυμό από μισό λεμόνι και 1 κουταλιά πικάντικη μουστάρδα. Αλατίστε καλά τη σαλάτα και αναμείξτε με το ντρέσινγκ, τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί η σαλάτα.

Ένας οικονομικότερος Βαλεντίνος… made in USA! Facebook Twitter
Aπό το κοτόπουλο επέλεξα τις φτερούγες, ένα οικονομικό μέρος του, που γίνονται λαχταριστές με τις συνταγές του αμερικανικού Νότου γλασαρισμένες, γλυκόξινες και τραγανές. Κολάζ: Renee Kristensen

Πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου στον φούρνο

Υλικά

(για 2 άτομα)

800-900 γρ. φτερούγες από κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής

2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

4 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη

4 κ.σ. ξηρό κόλιανδρο

1 κ.γ. πιπέρι καγιέν

2 κ.γ. καστανή ζάχαρη

1-2 ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίστες ή 1 κ.σ. νιφάδες τσίλι

Αλάτι και πιπέρι

Για τη σος

1-2 κ.σ. χαρίσα

1 φλ. από τη σπιτική μπάρμπεκιου σος

1 κ.γ. πιπέρι καγιέν

1-2 κ.γ. καυτερό ταμπάσκο ή μπούκοβο

Αλείφουμε καλά τις φτερούγες με τα μπαχαρικά και τις αφήνουμε αποβραδίς ή για 4-5 ώρες να απορροφήσουν τις γεύσεις. 

Ακουμπάμε τις φτερούγες σε σχάρα, πάνω από ένα μεγάλο ταψί, και σε κρύο φούρνο (που ρυθμίζουμε στους 150 βαθμούς) ψήνουμε μέχρι να αρχίσει να στάζει το λίπος. Τότε ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ακόμα. Τα τελευταία λεπτά μπορούμε να τα ξεροψήσουμε στο γκριλ.

Ανακατεύουμε σε μπολ τα συστατικά της σπιτικής bbq σος και αλείφουμε τις φτερούγες. Σερβίρουμε αμέσως. Ταιριάζει επίσης ωραία με σος μπλέ τυρί και μπαστουνάκια σέλερι ή με τη δροσερή μας coleslaw.  







 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

VEGAN JUNK FOOD

Γεύση / Τα λαχταριστά vegan «βρόμικα» της Αθήνας

Μοιάζουν με junk food, αλλά κάποια από αυτά φτιάχνονται με τον πιο υγιεινό τρόπο. Ανεβάζουν (κι άλλο) το επίπεδο του street food και είναι λαχταριστά ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν βγάλει το κρέας και τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η υγιεινή συνταγή για την Τσικνοπέμπτη της καραντίνας

Γεύση / Η υγιεινή συνταγή για την Τσικνοπέμπτη της καραντίνας

Όλοι επιθυμούμε να τελειώσουν τα lockdowns και να χαρούμε ελεύθερα το φαγητό μας στην εξοχή με φίλους. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε ως δίδαγμα από την πανδημία είναι ένα οικειοθελές lockdown σε οτιδήποτε ανθυγιεινό στο πιάτο μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι έχει συμβεί με τα μπριζολάκια του Τέλη;

Γεύση / Τι έχει συμβεί με τα μπριζολάκια του Τέλη;

Το μαγαζί-θρύλος που στέκει από τα τέλη του ‘70 στου Ψυρρή έχει ιστορίες να αφηγηθεί. Τελευταία, η όψη του έχει κάτι διαφορετικό και άρχισαν οι ψίθυροι. Το θέμα είναι όμως αν άλλαξε ή όχι το φαγητό του, τα καλοψημένα του μπριζολάκια και το «καυτερό» για τη μέση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
LAXANONTOLMADES

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τους τέλειους λαχανοντολμάδες του Βλάσση

Το εστιατόριο της Αθήνας που εδώ και περίπου 40 χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με αυτό το πιάτο μάς δίνει τη συνταγή για ένα φαγητό κλασικό και comfort, τώρα που κάνει κρύο και τα λάχανα είναι στο φόρτε τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Γεύση / Oι food bloggers μας δεν προτιμούν πια το κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη;

Σκρολάροντας στα μπλογκ και στα προφίλ του Ιnstagram των The Foodie Corner, Funky Cook και Madame Ginger, βλέπουμε όλο και περισσότερες εναλλακτικές για μια διατροφή χωρίς κρέας. Τάση, μόδα ή εξέλιξη; Τελικά, πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε μακαρόνια με κιμά αλλιώς;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το νέο ασιατικό φαγητό της Αθήνας μάς έχει ενθουσιάσει

Γεύση / Το νέο ασιατικό φαγητό της Αθήνας μάς έχει ενθουσιάσει

Ένα ινδικό και δύο βιετναμέζικα εστιατόρια, ένα dim sum bar στον Πειραιά κι ένα σουσάδικο που φιλετάρει ψάρι σε ένα απροσδόκητο μέρος είναι οι καινούργιες αφίξεις που μας χορταίνουν με όσα νόστιμα (και μερικές φορές δυσεύρετα) έχουν να μας προτείνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ