Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Αυτό το καινούργιο μπαρ της Αθήνας αναδεικνύει τη zero waste φιλοσοφία σε όλα του τα ποτά, αξιοποιώντας υλικά που συνήθως αποτελούν φύρα για τα μαγαζιά. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Rumble in the Jungle: Έτσι βαφτίστηκε ο πιο ιστορικός αγώνας πυγμαχίας του περασμένου αιώνα, η αναμέτρηση του αήττητου –μέχρι εκείνη τη στιγμή– Τζορτζ Φόρμαν απέναντι στον Μοχάμεντ Άλι, που μπήκε στις 30 Οκτωβρίου 1974 στο «Στάδιο της 20ής Μαΐου» στην Κινσάσα του Ζαΐρ ως αουτσάιντερ.

Αυτό είναι και το όνομα του νέου speakeasy μπαρ της Αθήνας που κρύβεται πίσω από μια λευκή πόρτα, σε έναν πεζόδρομο στα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος. Μόλις την περάσετε θα συναντήσετε πράσινο neon φωτισμό και μια ακόμα πόρτα. Ανοίξτε τη για να οδηγηθείτε σε μια αστική ζούγκλα, σε έναν χώρο με λεοπαρδάλεις για στολισμό κι ένα κάδρο που απεικονίζει από ψηλά την αρένα του ομώνυμου αγώνα, με λίγα τραπέζια στο πίσω μέρος που μπορούν να απομονωθούν με το τράβηγμα μιας καταπράσινης κουρτίνας.

Οι bartenders Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου εξόπλισαν την εντυπωσιακή τους μπάρα με δυνατές καταψύξεις. Αυτό το έκαναν γιατί σκέφτηκαν να μας συστήσουν κάτι που δεν συνηθίζεται εδώ, να μας προσφέρουν λευκά spirits, κάποια κλασικά cocktails και highballs βγάζοντάς τα από τους μείον είκοσι βαθμούς. Έτσι το αλκοόλ θα είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία και από τον παγό του, ένα έξυπνο τρικ για να μη νερώνει το ποτό μας.

Έπειτα έχουν δημιουργήσει μια cocktail list με δέκα signature συνταγές που βασίζονται σε τεχνικές, ζυμώσεις, επαναποστάξεις κι ανθρακώσεις που κάνουν στο εργαστήριο εκατό τετραγωνικών που έχουν δημιουργήσει στα δυτικά προάστια. Όσο για τα ονόματα των cocktails, τα περισσότερα βασίζονται σε όρους που από τα ρινγκ του μποξ πέρασαν στην καθομιλουμένη.

Οι bartenders Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου εξόπλισαν την εντυπωσιακή τους μπάρα με δυνατές καταψύξεις. Αυτό το έκαναν γιατί σκέφτηκαν να μας συστήσουν κάτι που δεν συνηθίζεται εδώ, να μας προσφέρουν λευκά spirits, κάποια κλασικά cocktails και highballs βγάζοντάς τα από τους μείον είκοσι βαθμούς.

Για παράδειγμα, το «Below the Belt» είναι απαγορευτική κίνηση στην πυγμαχία, όπως και στη ζωή, δεν είναι θεμιτή. Καθώς πρόκειται για δυνατό χτύπημα, αυτό τo cocktail είναι η παραλλαγή του γνωστού boulevardier με calvados, με premium γλυκό βερμούτ και campari. Τα παραπάνω μαγειρεύονται με νερό από μήλο κι αρωματίζονται με ζυμωμένο, umami μαύρο σκόρδο. 

«Walkout Bout» λέγεται ο λιγότερο σημαντικός αγώνας που πραγματοποιείται όταν οι πρωταθλητές του είδους έχουν ολοκληρώσει τον δικό τους νωρίτερα, αλλά κάπως πρέπει να ικανοποιηθεί και το κοινό που έχει πληρώσει εισιτήριο για περισσότερη ώρα. Στη slang είναι κάτι που θα βρούμε να κάνουμε προκειμένου να σκοτώσουμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Στα ποτήρια του Rumble in the Jungle σημαίνει rye whiskey, amaro montenegro, σιρόπι falernum που κάνουν μόνοι τους, δικό τους τεπάτσε (παραδοσιακό μεξικάνικο ποτό) που φτιάχνουν από τις φλούδες ανανά και μπανάνας, από φρούτα που έχουν χρησιμοποιήσει την καρδιά τους για άλλες συνταγές. 

Αυτό το καινούργιο μπαρ της Αθήνας αναδεικνύει τη zero waste φιλοσοφία σε όλα του τα ποτά, αξιοποιώντας υλικά που συνήθως αποτελούν φύρα για τα μαγαζιά.

Αν έχετε βρεθεί στο Termini του Λονδίνου μπορεί να έχετε δοκιμάσει cocktails - ιδέες του σταρ bartender Τόνι Κονιλιάρο που αφήνουν την αίσθηση του χώματος ή του μολυβιού θέλοντας να ξυπνήσουν αναμνήσεις.

Στην ίδια λογική, το «Her Scent» έχει για βάση του μια βότκα αρωματισμένη από τους ίδιους με τριαντάφυλλο, περγαμόντο και γιασεμί για να θυμίζει γυναικείο άρωμα. Και μπορεί να μην έχει σχέση με την πυγμαχία αλλά είναι ένα ποτό που παρότι έχει δουλειά από πίσω του, διαφορετικές αποστάξεις και ζυμώσεις, είναι easy-going και νόστιμο. Να το δοκιμάσετε.

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Το bar food αποτελείται από πίτσες με την υπογραφή του Άκη Βαρθαλάμη (Alio) ενώ σύντομα θα εμπλουτιστεί με πιάτα ενός σημαντικού σεφ της πόλης. Από τα decks του ακούγονται funk και disco ήχοι, η διάθεση θα είναι πάντα χορευτική, πίσω από τις δύο κλειστές πόρτες θα στήνεται κάθε μέρα ένα μικρό πάρτι.

Όσο για τον εμβληματικό αγώνα των ‘70s, τον κέρδισε ο Μοχάμεντ Άλι ρίχνοντας στο καναβάτσο έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο με μια έξυπνη τεχνική που εφάρμοσε πρώτος και την ακολουθούν πολλοί αθλητές μέχρι σήμερα. «Rope a Dope» ονομάστηκε το αμυντικό κόλπο που έκανε ακουμπόντας στα σχοινιά του ρινγκ την ώρα που δεχόταν πολλά και συνεχόμενα χτυπήματα.

Κι όπως τα σχοινιά αυτά απορροφούσαν τη δύναμη της επίθεσης, έτσι και το ομότιτλο cocktail «απορροφά» όσα θα πετούσε ένα μπαρ σε άλλη περίπτωση. Φτιάχνεται με τα leftovers που μένουν στο group μιας καφετέριας από την οποία περνάει specialty καφές, με φλούδες από μανταρίνι και μπαχαρικά που γίνονται σιρόπι για μια παραλλαγή του Old Fashioned.

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Πετράκη 1, Σύνταγμα, 6980635896

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Γεύση / Uncle Tan’s: Στο ιδιόρρυθμο μπαρ όπου συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Με ασιατικά spirits και κοκτέιλ που αναβιώνουν κλασικές, αλλά ξεχασμένες συνταγές, με τη χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality, αυτό το μπαρ φαίνεται πως ήρθε για να ξεχωρίσει. Μόλις πιείτε το baijiu σας μην ξεχάσετε να δείξετε στο τραπέζι τον πάτο τους ποτηριού σας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
50 χρόνια η Αθήνα πίνει στο Galaxy

Γεύση / 50 χρόνια η Αθήνα τα πίνει στο Galaxy

Στο στρόβιλο των αλλαγών, το μικρό, κλασικό μπαρ της Σταδίου παραμένει απαράλλακτο σαν εκκλησία. Σίγουρο. Κοσμοπολίτικο. Υποβλητικό. Κομψότατο. Φέτος κλείνει μισό αιώνα που προσφέρει αλκοολική θαλπωρή στη hip ιντελιγκέντσια της πόλης. Να τα κατοστίσει!
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM