Στο Ειδικόν ακόμα και η απλή ντομάτα με ρίγανη και ελιές είναι αλλιώς

Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά, για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Ένα ξύλινο ψυγείο πρότυπο για την εποχή, μοναδικό στην Ελλάδα, όπως μου είπαν, που λειτουργεί ακόμα. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO
0

Κάπου στα σύνορα Πειραιά και Δραπετσώνας υπάρχει ένα σημείο συνάντησης που μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής. Συνήθως δεν αναφερόμαστε με τη λέξη «ζωή» στα κτίρια. Όμως, τι είναι αυτό που διακρίνει τα έμβια από τα άβια; Αν οι τοίχοι του αιωνόβιου οινοπαντοπωλείου Το Ειδικόν μπορούσαν να μιλήσουν, θα εξιστορούσαν μια ζωή μυθιστορηματική, μια πορεία συνυφασμένη με την ίδια την ιστορία και τα γεγονότα της.

Το 1920, όταν δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα στη γύρω περιοχή παρά χωράφια και παράγκες, ο Αριστείδης Παπακωνσταντίνου, η πρώτη γενιά της οικογένειας στο τιμόνι του Ειδικόν, άνοιξε μια απ' τις πρώτες μπακαλοταβέρνες του Πειραιά. Σήμερα, στην Αγια-Σοφιά, τρεις γενιές μετά, ο εγγονός του, Αριστείδης Παπακωνσταντίνου, που πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του, Απόστολο, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της οικογενειακής επιχείρησης, ενώ προετοιμάζει το έδαφος και για την τέταρτη γενιά.

Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που όταν καθίσεις στα λιγοστά τραπεζάκια του Ειδικόν νιώθεις κι εσύ μέλος μιας μεγάλης οικογένειας. Να είναι ο χώρος ο γεμάτος με τα παλιά προσωπικά αντικείμενα-κειμήλια; Να είναι η ίδια η οικογένεια Παπακωνσταντίνου με τη ζεστή φιλοξενία της, που με το «καλημέρα» σε κάνει να νιώσεις ευπρόσδεκτος; Ή ίσως η ευρύτερη οικογένεια του Ειδικόν, που εξαπλώνεται για τετράγωνα γύρω από το μαγαζί, που περνά να πει απ' το πρωί την πρώτη πρώτη καλημέρα, με τα μέλη της να μπαίνουν, να βγαίνουν, να λένε τα νέα τους σαν φίλοι καλοί, να χαιρετιούνται και να συνεχίζουν τη μέρα τους;

Στη μικρή σάλα με τις ξύλινες καρέκλες καφενείου και το πάτωμα σκακιέρα, σε περιβάλλουν αντικείμενα σχεδόν μουσειακής αξίας. Παλιές ξύλινες διαφημίσεις, μια βαλίτσα-ντουλάπα απ' αυτές που μπορούσες να κρεμάσεις μέσα τα ρούχα σου, και άλλα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας, που αγαπήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν και πια σε κοιτούν απ' το πατάρι του καταστήματος.

Γιατί τους δένει μια κλωστή, ένα νήμα που ξεκινά από τις πρώτες δεκαετίες της επιχείρησης. Πρόγονοί τους μπορεί στην Κατοχή να έβρισκαν καταφύγιο στο υπόγειό του, όπως και τόσοι άλλοι, που έσπευδαν στο Ειδικόν όχι μόνο για την τροφή με το δελτίο αλλά και για προστασία. Τα σημάδια εκείνης της εποχής είναι εμφανή ακόμη, αφού οι τρύπες από τα βλήματα στα ρολά του μαγαζιού υπάρχουν μέχρι και σήμερα σαν ρυτίδα στον χρόνο.

Κάποιοι μπορεί να άκουσαν ιστορίες για τότε που είχε μαζευτεί όλη η γειτονιά και είχαν καλύψει τις τζαμαρίες για να μη βλέπουν τα αεροπλάνα τα φώτα πίσω από τους μουσαμάδες και τα χαρτόνια. Άλλοι μπορεί να έπαιρναν το τραμ του Περάματος, που κάποτε περνούσε ακριβώς απ' έξω, με τον ήχο του να αποτελεί για χρόνια το ξυπνητήρι των 5:00 για τους περίοικους. Ίσως και να έδιναν ραντεβού στη στάση που πήρε το όνομα της ίδιας της οικογένειας, «Στάση Παπακωνσταντίνου». Το 1974, την εποχή της επιστράτευσης για την Κύπρο, ίσως κάποιος δικός τους να περίμενε και πάλι στην ουρά να προμηθευτεί από το Ειδικόν τα αναγκαία.

Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Ο χώρος είναι γεμάτος με παλιά προσωπικά αντικείμενα-κειμήλια. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO
Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Στους τοίχους άπειρα γνώριμα πρόσωπα, ασπρόμαυρα, χρωματιστά και σέπια. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO
Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO

Στη μικρή σάλα με τις ξύλινες καρέκλες καφενείου και το πάτωμα σκακιέρα, σε περιβάλλουν αντικείμενα σχεδόν μουσειακής αξίας. Ένα ξύλινο ψυγείο πρότυπο για την εποχή, μοναδικό στην Ελλάδα, όπως μου είπαν, που λειτουργεί ακόμα. Παλιές ξύλινες διαφημίσεις, μια βαλίτσα-ντουλάπα απ' αυτές που μπορούσες να κρεμάσεις μέσα τα ρούχα σου, και άλλα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας, που αγαπήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν και πια σε κοιτούν απ' το πατάρι του καταστήματος.

Στους τοίχους άπειρα γνώριμα πρόσωπα, ασπρόμαυρα, χρωματιστά και σέπια. Τραγουδιστές, επιχειρηματίες, δικηγόροι, εφοπλιστές, πολιτικοί, ηθοποιοί, πρωθυπουργοί. Εκεί όλοι ίσοι, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστείδης, στο Ειδικόν δεν χωρούσαν τα κομματικά. Οι πελάτες άφηναν τα πολιτικά στο κατώφλι και εκεί απολάμβαναν το φαγητό και την παρέα χωρίς διαφορές και περιττές συζητήσεις. 

Κάπως έτσι έφτασε η συζήτηση στους θαμώνες. «Pένα, θυμάσαι εκείνον τον χρηματιστή;». Και κάπως έτσι έμαθα την ιστορία ίσως του πρώτου πελάτη του Ειδικόν που έγινε πραγματικός θαμώνας και περνούσε από τα τραπέζια του καθημερινά, κάπου 60 χρόνια πριν. «Είχε έρθει μια φορά και του είχαν πέσει κάτι λίρες από τις τσέπες. Ο παππούς τού τις είχε επιστρέψει και του έκανε αυτή η κίνηση τέτοια εντύπωση, που από τότε περνούσε από εδώ κάθε βράδυ και έφευγε με το τελευταίο τρένο. Δεν θα ξεχάσω εκείνη τη φορά, του είχαμε βάλει ένα λουκούμι ανάμεσα σε δύο μπισκότα –έτσι κάναμε τότε– για κέρασμα και του έφυγε η μασέλα. Τσαντίστηκε, έδωσε μία στην τζαμαρία, αλλά εννοείται ξαναήρθε και ερχόταν κάθε μέρα μέχρι που πέθανε».

Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Η οικογένεια Παπακωνσταντίνου με τη ζεστή φιλοξενία της, που με το ''καλημέρα'' σε κάνει να νιώσεις ευπρόσδεκτος. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO

Αλλά και σήμερα εννοείται πως το Ειδικόν έχει τους τακτικούς του. Να, τις Τετάρτες, για παράδειγμα, έρχεται συχνά μια μεγάλη παρέα. Ο καθένας φέρνει και από ένα μουσικό όργανο και ξαφνικά είναι λες και αποκτά το μαγαζί τη δική του ορχήστρα. Είναι κάτι αυθόρμητο που κάνουν οι πελάτες από μόνοι τους και έχει γίνει κι αυτό μια από τις συνήθειες που ανήκουν στην ιδιοσυγκρασία του Ειδικόν, που μεταμορφώνουν ένα κτίριο σε έναν ζωντανό οργανισμό, παλλόμενο, γεμάτο ανθρώπους, ιστορίες, μουσικές, αναδρομές, αλλά και επιδρομές σε παραδοσιακές γεύσεις.

Πλέον το Ειδικόν δεν λειτουργεί και ως παντοπωλείο, αλλά οι μεζέδες του έχουν μείνει απαράλλαχτοι, αφού ετοιμάζονται και σερβίρονται όπως και τότε. Το μενού μικρό και παραδοσιακό. Γραβιέρα από τυροκομείο στο Γαρδίκι Τρικάλων, τούρτα, δηλαδή πατάτες με αυγά, πατέντα του μαγαζιού που πολλοί υιοθέτησαν, ζουμερός καγιανάς, φάβα, πικάντικο σουτζούκι, συκωτάκι, αλλά και το πιάτο για το οποίο θα συνεχίσεις να επιστρέφεις, τα αφράτα κεφτεδάκια από τα χέρια της θείας Βούλας.

Στο τέλος, δεν λείπει ο χαλβάς του μπακάλη με κανέλα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια στο ποτήρι σε συνοδεύει το ξεχωριστό κρασί δικής τους παραγωγής, εκπληκτική και ευκολόπιοτη ρετσίνα απ' τα Μεσόγεια. 

Α, και να μην ξεχάσω την απλή ντομάτα με τη ρίγανη και τις ελιές.

— Μα καλά, πού βρήκατε καλοκαιρινή ντομάτα μέσα στον Νοέμβριο;
Εκείνοι ξέρουν πού να τη βρουν κι εσύ πού να τη δοκιμάσεις.

Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO
Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Οι μεζέδες του έχουν μείνει απαράλλαχτοι, αφού ετοιμάζονται και σερβίρονται όπως και τότε. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO
Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO
Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Η απλή ντομάτα με τη ρίγανη και τις ελιές. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO
Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO
Στο Ειδικόν, την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά, για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ιστορίες του Facebook Twitter
Αν οι τοίχοι του αιωνόβιου οινοπαντοπωλείου Το Ειδικόν μπορούσαν να μιλήσουν, θα εξιστορούσαν μια ζωή μυθιστορηματική. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC/LiFO


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

49 λεπτά με τον Φίλιππο Τσαγκρίδη

Γεύση / Φίλιππος Τσαγκρίδης: Ο restaurateur που ανέλαβε την ιστορική ταβέρνα του Οικονόμου

Με ένα new age κοτοπουλάδικο και ένα άρτι αφιχθέν εστιατόριο με high end γαστρονομικές βλέψεις, ο νεαρός επιχειρηματίας δείχνει ότι έχει γκάμα στο φαγητό που τον ενδιαφέρει, ενώ επιβεβαιώνει για πρώτη φορά αυτό που κάποιοι ψιθυρίζουν καιρό, ότι η ταβέρνα του Οικονόμου είναι πλέον στα δικά του χέρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ