Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Έχοντας μπροστά σας τα μαγευτικά Σεράλια θα κατεβείτε τα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στα τραπέζια του νέου και μοναδικού wine bar του νησιού, στo Loggia. Φωτ.: Γιώργος Βενιός
0

Μαρμάρινες και σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες, οικόσημα, κτίσματα παλιά με ξύλινα μπαλκόνια μέσα σε πλακόστρωτα και στενά δρομάκια που λειτουργούν και ως οροφές σπιτιών. Αυτό είναι το σκηνικό στο Κάστρο της Σίφνου, στο οχυρό με τα βενετσιάνικα χαρακτηριστικά που πιθανολογείται ότι χτίστηκε από τη δυναστεία των Ντα Κορόνια γύρω στο 1635. Παρέμεινε η πρωτεύουσα του νησιού έως το 1836. Σήμερα αποτελεί τον πιο γραφικό οικισμό που μπορεί να περιπλανηθεί κάνεις στο νησί. Είναι από αυτά τα μέρη που νομίζω πως όλοι θα ήθελαν να κατοικήσουν, έστω και για λίγο.

Η πρόσβαση στο Κάστρο γίνεται μέσα από τις λότζιες, τις αρχαίες εισόδους - στοές που κάποτε σφάλιζαν και προστάτευαν τους κατοίκους του. Βγαίνοντας από μια λότζια θα αντικρύσετε το μοναδικό τοπίο του αρχαίου λιμανιού και λίγο πιο πέρα το ξωκλήσι των Επτά Μαρτύρων. Έχοντας μπροστά σας τα μαγευτικά Σεράλια θα κατεβείτε τα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στα τραπέζια του νέου και μοναδικού wine bar του νησιού, στo Loggia.

Αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι τους αρέσουν πολύ τα ασύρτικα, ενώ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο εσείς μοιράζεστε τη φιάλη της επιλογής σας ανοίγουν και οι ίδιοι δυο-τρεις που έχουν παραγγείλει για να τις γνωρίσουν προτού σας τις προτείνουν.

Στον χώρο που κάποτε, στα 80’s, λειτουργούσε ένα μπαρ κι έπειτα μια ψησταριά - αναψυκτήριο, ο Νίκος Λάβδας, ο Ορέστης Φαληρέας και ο Νώντας Παππάς διατήρησαν το όνομα που του έδωσαν οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες του για να υλοποιήσουν την ιδέα τους που γεννήθηκε σε lockdown. Η φιλία τους είναι ντυμένη με μουσική, οι δύο πρώτοι υπήρξαν συμμαθητές και μετά από χρόνια άνοιξαν μαζί ένα στούντιο ηχογραφήσεων στον Κεραμεικό, ο Ορέστης έχει δημιουργήσει τους Imam Baildi και ο Νώντας τους Acid Baby Jesus. Γι’ αυτό και στη δική τους Loggia βάζουν βινύλια στο πικάπ, από Stevie Wonder μέχρι Boards of Canada.

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
O Ορέστης Φαληρέας, ο Νίκος Λάβδας και ο Νώντας Παππάς. Φωτ.: Μαρία Μαράκη
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Aυτή τη στιγμή διαθέτουν στους συντηρητές τους περίπου 400 διαφορετικές ετικέτες. Φωτ.: Γιώργος Βενιός

Τις καραντίνες τους λοιπόν τις πέρασαν μαγειρεύοντας και δοκιμάζοντας κρασιά. Έτσι, σκέφτηκαν να συγκεντρώσουν όσες φιάλες τους άρεσαν σε ένα μέρος με αδιαμφισβήτητα ζηλευτή τοποθεσία, σε ένα μαγαζί που αποδεικνύει ότι η γνωριμία μας με το κρασί μπορεί να είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool. «Κάποιοι σκέφτονται πως για να βγουν σε ένα wine bar πρέπει να μιλάνε τη “γλώσσα” του κρασιού, έχουν ένα άγχος ότι απαιτείται να καταλαβαίνουν και να γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτό. Εμείς θέλουμε να θεωρείται κάτι απλό και καθημερινό το να επιλέξεις ένα ποτήρι κρασί και να το απολαύσεις παράλληλα με μια εκπληκτική θέα».

Τα κρασιά που αγαπούν οι τρεις τους είναι τα οργανικά, βιοδυναμικά, φυσικά και παραδοσιακά, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα. Στη σφιχτή by the glass λίστα τους που ανανεώνεται καθημερινά έχοντας επτά με οκτώ ετικέτες δεν υπάρχει κάποια που να μην έχουν απολαύσει πρώτα οι ίδιοι «δεν φέρνουμε κάτι που δεν έχουμε δοκιμάσει μόνο επειδή έχει όνομα και θα το επιλέξει πιο εύκολα ο κόσμος», εξηγούν. Όσο για τις επιλογές σε φιάλη, αυτή τη στιγμή διαθέτουν στους συντηρητές τους περίπου 400 διαφορετικές ετικέτες.

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός

Αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι τους αρέσουν πολύ τα ασύρτικα, ενώ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο εσείς μοιράζεστε τη φιάλη της επιλογής σας ανοίγουν και οι ίδιοι δυο-τρεις που έχουν παραγγείλει για να τις γνωρίσουν προτού σας τις προτείνουν, το κρασί άλλωστε είναι ατελείωτο. Για τους μυημένους, αυτά που δοκίμασαν τελευταία και τους ενθουσίασαν είναι ο Orange Pοδίτης 2019 από το οινοποιείο Μαρκόγιαννη στην Ολυμπία, το Ασύρτικο 2019 από το Οινοποιείο Ασλάνη στη Θεσσαλονίκη. Και αυτή ήταν η λίστα τους μία από τις μέρες που τους επισκέφθηκα: Άωτον Σαββατιανό 2019, Τετράμυθος Ρετσίνα Αμφορέα Naturε 2020, Τάτση Μαλαγουζιά 2018, Santo wines “Santorini fine lees” 2019, Oenops Απλά ροζέ 2020, Μανουσάκης “Nostos Pink” 2020, Sant'or Αγιωργίτικο Natural 2019, Θυμιόπουλος «Γη και Ουρανός» 2018, Kαρανίκα Brut Cuvée Spéciale 2018.

Για τα πλούσια και προσεγμένα πλατό τους φέρνουν τυριά από τη Νάξο, από την Κρήτη και την Τήνο, μια φίλη τους έστειλε από τον Άη Στράτη, φυσικά αξιοποιούν την παραγωγή της Σίφνου. Τα αλλαντικά τους είναι από την Ευρυτανία και την Κέρκυρα, τα λαχανικά τους είναι ντόπια και βιολογικά από το κτήμα του Ναρλή που καπνίζει τις μελιτζάνες στον ξυλοφούρνο μαζί με τη ρεβυθάδα που σιγοψήνει κάθε Σάββατο, με αυτές φτιάχνουν τη μελιτζανοσαλάτα τους.

Το Loggia είναι έτοιμο να σας σερβίρει την ώρα του ηλιοβασιλέματος, από τις 8 το απόγευμα. Ποια είναι όμως η σύνδεση του κρασιού με τη μουσική; «Είναι και τα δύο τέχνη», λένε κι έχουν δίκιο.

Loggia, Κάστρο-Σίφνος, 2284031965

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Manouka sommelier

Γεύση / Manouka: To νέο wine bar συστήνει ελληνικούς αμπελώνες στο μπαλκόνι με την πιο όμορφη θέα

Η νέα άφιξη στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αμπέλια, ενώ το μενού με τις μεσογειακές γεύσεις τιμά τα ΠΟΠ προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Γεύση / Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Ο Λάλος στον Νέο Κόσμο θέλει να είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα all-day bar, ενώ το Junior Does Wine φτιάχτηκε για να μας αποδείξει ότι η έξοδος για κρασί μπορεί να είναι χαλαρή και διασκεδαστική. Υπάρχουν κάποιοι αισιόδοξοι τύποι που ανυπομονούν να μας φιλοξενήσουν στα πρώτα μας ραντεβού για ποτό μετά από πολύ καιρό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ