Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Στη φιλοσοφία του Χρήστου Γκόλφη είναι να δημιουργεί μπαρ όπου προσφέρουν fine drinking εμπειρίες χωρίς να το φωνάζουν. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
0

Στη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη η αθανασία της ψυχής έρχεται όταν έχουμε αποβάλει όλα μας τα πάθη έτσι που να μπορούμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε, να αγαπάμε σαν θεϊκά όντα. Αυτή η κατάσταση πνευματικής ολοκλήρωσης, η θέωση, είναι ο σκοπός του ανθρώπου. 

Στη φιλοσοφία του Χρήστου Γκόλφη είναι να δημιουργεί μπαρ όπου προσφέρουν fine drinking εμπειρίες χωρίς να το φωνάζουν, κι έχει την τέλεια συνταγή γι’ αυτό. Μετά την άκρως ενημερωμένη και φιλόξενη μπάρα του Kouchico, που έγραψε τη δική της ιστορία στην Ερμούπολη (και εξακολουθεί να το κάνει έχοντας στο τιμόνι την ομάδα του αθηναϊκού Beauty Killed the Beast), ο Χρήστος ανέβηκε στο μεσαιωνικό κάστρο της Σύρου για να κάνει κάτι νέο και μυσταγωγικό. 

Μαζί με τον Νίκο Σωτηρόπουλο, αυτοί οι δυο ρομαντικοί έστησαν ένα μπαρ έχοντας διαχειριστεί τα πάντα με τόσο συναίσθημα που δύσκολα δεν θα σας μεταδοθεί. Σε ένα σπίτι του 1850 προσπάθησαν να διατηρήσουν όλο του το λαογραφικό ενδιαφέρον.

Στην μπάρα όπου χωράνε να καθίσουν κυριολεκτικά δύο άτομα, η έννοια της ολοκλήρωσης περιγράφεται μέσα από τον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Στο Theosis θα σας πουν όσα αναφέρει ο Απουλήιος, ότι αν και η Ψυχή ήταν η πιο όμορφη θνητή, δεν είχε καταφέρει να βρει το ιδανικό ταίρι. Όλοι τη λάτρευαν εξωφρενικά, περισσότερο και από τη θεά Αφροδίτη, η οποία έστειλε τον γιο της Έρωτα στη γη με αποστολή να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί το πιο κακόμορφο πλάσμα.

Εκεί όπου βρίσκεται η κάβα τους κάποτε άναβε ο φούρνος, η εσοχή του φαίνεται ακόμα, όπως και τα δοκάρια που είναι χτισμένα πάνω στον βράχο και η καλαμωτή στο ταβάνι. Το πλυσταριό χρησιμοποιείται ως κελάρι, τα ξύλα και οι πόρτες έχουν αναπαλαιωθεί, τα υλικά που χρησιμοποίησαν για να ξανακάνουν το κτίριο βιώσιμο είναι φυσικά και οι μέθοδοι παραδοσιακές – με ασβεστοχρώματα το έβαψαν. Θα πατήσετε πάνω σε ένα χειροποίητο μωσαϊκό τσιμεντοπλακάκι, όλα τα νέα στοιχεία στον χώρο είναι custom made. 

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Η cocktail list έχει τον τίτλο «Τhe leftovers of the lovers», τα ονόματα των ποτών είναι τα συναισθήματα. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Επί έναν χρόνο δούλευαν με την graphic designer Νατάσα Πολύζου τη γραφιστική τους ταυτότητα. Η μινιμαλιστική κυκλαδική τέχνη που επηρέασε τον Πάμπλο Πικάσο και τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά κινήματα του ‘20 και του ‘30 φτάνουν μέχρι το σήμερα και πρωταγωνιστούν.

Η καμάρα του Theosis είναι αυτή της Άνω Σύρου που μας εισάγει στον οικισμό. Τα μαλλιά ενός κοριτσιού παραπέμπουν στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, που κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1888. Πρόκειται για το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα.

Στην μπάρα όπου χωράνε να καθίσουν κυριολεκτικά δύο άτομα, η έννοια της ολοκλήρωσης περιγράφεται μέσα από τον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Στο Theosis θα σας πουν όσα αναφέρει ο Απουλήιος, ότι αν και η Ψυχή ήταν η πιο όμορφη θνητή, δεν είχε καταφέρει να βρει το ιδανικό ταίρι. Όλοι τη λάτρευαν εξωφρενικά, περισσότερο και από τη θεά Αφροδίτη, η οποία έστειλε τον γιο της Έρωτα στη γη με αποστολή να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί το πιο κακόμορφο πλάσμα. Μόνο που την ερωτεύτηκε ο ίδιος. Η σχέση τους πέρασε από χίλια κύματα και όσο έμεναν χώρια ο ένας από τον άλλον υπέφεραν. Τελικά, με την παρέμβαση του Δία παντρεύτηκαν κι έφεραν στον κόσμο την Ηδονή.

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Στο δίπλα δωμάτιο θα συναντήσετε ένα gift shop. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Η cocktail list έχει τον τίτλο «Τhe leftovers of the lovers», τα ονόματα των ποτών είναι τα συναισθήματα και τα στάδια που πέρασε αυτή η μυθική αγάπη. 

Όσοι γνωρίζουν τον Νίκο, ξέρουν ότι δεν είναι υπέρμαχος των απεριτίβο, έτσι τα ποτά που σερβίρει στο Theosis έχουν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, ξεκάθαρες γεύσεις και καμία εξεζητημένη τεχνική.

Οι εννέα συνταγές του φτιάχνονται με φρέσκα υλικά και κυκλαδίτικα βότανα, μπαίνουν σε λιτά, κομψά ποτήρια, χωρίς πολλά σκαλίσματα. Η ενσυναίσθηση είναι ένα umami ποτό, η θλίψη είναι κρεμώδης και γλυκόξινη, ο φθόνος είναι grassy και καπνιστός. 

Όπως τα ποτά του, έτσι και τα κεριά μυρίζουν δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο και χαμομήλι. Στο δίπλα δωμάτιο θα συναντήσετε ένα gift shop, από όπου μπορείτε να πάρετε μαζί σας χειροποίητες μαξιλαροθήκες και τσάντες της Σοφίας Σκουτάρη από οργανικό βαμβάκι, κεραμικά του Νίκο Γαγιάτσου και μεταξοτυπίες από τους Fuzz ink, κοσμήματα της Φαίης Παπανίκου.

Πριν βάλετε κάτι από τα παραπάνω στις αποσκευές σας θα έχετε απολαύσει πραγματικά καλοδουλεμένα ποτά ενώ θα κάθεστε στα σκαλιά ενός από τους πιο γοητευτικούς οικισμούς των Κυκλάδων. 

Θέλουμε κι άλλα μπαρ σαν το Theosis. 

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Εκεί όπου βρίσκεται η κάβα τους κάποτε άναβε ο φούρνος, η εσοχή του φαίνεται ακόμα. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Theosis, Αγίου Σεβαστιανού, Πιάτσα - Άνω Σύρος, 2281088958

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Γεύση / Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Ο πολυβραβευμένος Jean-Charles Métayer και ο Γιάννης Κουτσοπεράκης αναδεικνύουν την εγχώρια πρώτη ύλη με γαλλικές τεχνικές, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού με θέα στο απόκοσμο τοπίο της Σαντορίνης.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ