Στη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη η αθανασία της ψυχής έρχεται όταν έχουμε αποβάλει όλα μας τα πάθη έτσι που να μπορούμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε, να αγαπάμε σαν θεϊκά όντα. Αυτή η κατάσταση πνευματικής ολοκλήρωσης, η θέωση, είναι ο σκοπός του ανθρώπου.
Στη φιλοσοφία του Χρήστου Γκόλφη είναι να δημιουργεί μπαρ όπου προσφέρουν fine drinking εμπειρίες χωρίς να το φωνάζουν, κι έχει την τέλεια συνταγή γι’ αυτό. Μετά την άκρως ενημερωμένη και φιλόξενη μπάρα του Kouchico, που έγραψε τη δική της ιστορία στην Ερμούπολη (και εξακολουθεί να το κάνει έχοντας στο τιμόνι την ομάδα του αθηναϊκού Beauty Killed the Beast), ο Χρήστος ανέβηκε στο μεσαιωνικό κάστρο της Σύρου για να κάνει κάτι νέο και μυσταγωγικό.
Μαζί με τον Νίκο Σωτηρόπουλο, αυτοί οι δυο ρομαντικοί έστησαν ένα μπαρ έχοντας διαχειριστεί τα πάντα με τόσο συναίσθημα που δύσκολα δεν θα σας μεταδοθεί. Σε ένα σπίτι του 1850 προσπάθησαν να διατηρήσουν όλο του το λαογραφικό ενδιαφέρον.
Στην μπάρα όπου χωράνε να καθίσουν κυριολεκτικά δύο άτομα, η έννοια της ολοκλήρωσης περιγράφεται μέσα από τον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Στο Theosis θα σας πουν όσα αναφέρει ο Απουλήιος, ότι αν και η Ψυχή ήταν η πιο όμορφη θνητή, δεν είχε καταφέρει να βρει το ιδανικό ταίρι. Όλοι τη λάτρευαν εξωφρενικά, περισσότερο και από τη θεά Αφροδίτη, η οποία έστειλε τον γιο της Έρωτα στη γη με αποστολή να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί το πιο κακόμορφο πλάσμα.
Εκεί όπου βρίσκεται η κάβα τους κάποτε άναβε ο φούρνος, η εσοχή του φαίνεται ακόμα, όπως και τα δοκάρια που είναι χτισμένα πάνω στον βράχο και η καλαμωτή στο ταβάνι. Το πλυσταριό χρησιμοποιείται ως κελάρι, τα ξύλα και οι πόρτες έχουν αναπαλαιωθεί, τα υλικά που χρησιμοποίησαν για να ξανακάνουν το κτίριο βιώσιμο είναι φυσικά και οι μέθοδοι παραδοσιακές – με ασβεστοχρώματα το έβαψαν. Θα πατήσετε πάνω σε ένα χειροποίητο μωσαϊκό τσιμεντοπλακάκι, όλα τα νέα στοιχεία στον χώρο είναι custom made.
Επί έναν χρόνο δούλευαν με την graphic designer Νατάσα Πολύζου τη γραφιστική τους ταυτότητα. Η μινιμαλιστική κυκλαδική τέχνη που επηρέασε τον Πάμπλο Πικάσο και τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά κινήματα του ‘20 και του ‘30 φτάνουν μέχρι το σήμερα και πρωταγωνιστούν.
Η καμάρα του Theosis είναι αυτή της Άνω Σύρου που μας εισάγει στον οικισμό. Τα μαλλιά ενός κοριτσιού παραπέμπουν στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, που κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1888. Πρόκειται για το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα.
Στην μπάρα όπου χωράνε να καθίσουν κυριολεκτικά δύο άτομα, η έννοια της ολοκλήρωσης περιγράφεται μέσα από τον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Στο Theosis θα σας πουν όσα αναφέρει ο Απουλήιος, ότι αν και η Ψυχή ήταν η πιο όμορφη θνητή, δεν είχε καταφέρει να βρει το ιδανικό ταίρι. Όλοι τη λάτρευαν εξωφρενικά, περισσότερο και από τη θεά Αφροδίτη, η οποία έστειλε τον γιο της Έρωτα στη γη με αποστολή να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί το πιο κακόμορφο πλάσμα. Μόνο που την ερωτεύτηκε ο ίδιος. Η σχέση τους πέρασε από χίλια κύματα και όσο έμεναν χώρια ο ένας από τον άλλον υπέφεραν. Τελικά, με την παρέμβαση του Δία παντρεύτηκαν κι έφεραν στον κόσμο την Ηδονή.
Η cocktail list έχει τον τίτλο «Τhe leftovers of the lovers», τα ονόματα των ποτών είναι τα συναισθήματα και τα στάδια που πέρασε αυτή η μυθική αγάπη.
Όσοι γνωρίζουν τον Νίκο, ξέρουν ότι δεν είναι υπέρμαχος των απεριτίβο, έτσι τα ποτά που σερβίρει στο Theosis έχουν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, ξεκάθαρες γεύσεις και καμία εξεζητημένη τεχνική.
Οι εννέα συνταγές του φτιάχνονται με φρέσκα υλικά και κυκλαδίτικα βότανα, μπαίνουν σε λιτά, κομψά ποτήρια, χωρίς πολλά σκαλίσματα. Η ενσυναίσθηση είναι ένα umami ποτό, η θλίψη είναι κρεμώδης και γλυκόξινη, ο φθόνος είναι grassy και καπνιστός.
Όπως τα ποτά του, έτσι και τα κεριά μυρίζουν δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο και χαμομήλι. Στο δίπλα δωμάτιο θα συναντήσετε ένα gift shop, από όπου μπορείτε να πάρετε μαζί σας χειροποίητες μαξιλαροθήκες και τσάντες της Σοφίας Σκουτάρη από οργανικό βαμβάκι, κεραμικά του Νίκο Γαγιάτσου και μεταξοτυπίες από τους Fuzz ink, κοσμήματα της Φαίης Παπανίκου.
Πριν βάλετε κάτι από τα παραπάνω στις αποσκευές σας θα έχετε απολαύσει πραγματικά καλοδουλεμένα ποτά ενώ θα κάθεστε στα σκαλιά ενός από τους πιο γοητευτικούς οικισμούς των Κυκλάδων.
Θέλουμε κι άλλα μπαρ σαν το Theosis.
Theosis, Αγίου Σεβαστιανού, Πιάτσα - Άνω Σύρος, 2281088958