Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter
Αν προτιμήσετε καρότα από βιολογικές αγορές, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν μαζί και τα φύλλα τους. Μην τα πετάξετε, είναι ωραία και τραγανά, μέρος του λαχανικού.
0

ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕ ΤΡΕΙΣ –παρακαλώ!– συμβουλές: πρώτον, προτιμάτε ρίζες (δηλαδή ό,τι λαχανικό φυτρώνει μέσα στο χώμα, όπως πατάτες, καρότα, σελινόριζες κ.λπ.) από εγγυημένα καθαρό χωράφι, χωρίς ιστορικό εντομοκτόνων και βελτιωτικών λιπασμάτων, π.χ. από βιολογικές καλλιέργειες. Τα καρότα μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, αφήνοντας εμφανή μόνο τη φούντα των φύλλων τους. 

Αν προτιμήσετε καρότα από βιολογικές αγορές, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν μαζί και τα φύλλα τους – μην τα πετάξετε, είναι ωραία και τραγανά, μέρος του λαχανικού. Η φρεσκάδα του καρότου, εξάλλου, φαίνεται από τα φύλλα του! Ζητήστε και τα φύλλα από τα καρότα λοιπόν, είναι θαυμάσια ωμά ψιλοκομμένα στις σαλάτες και όμορφα για να διακοσμήσουμε ένα φαγητό, στο πιάτο ή στην πιατέλα.

Ειλικρινά απορώ γιατί ολοένα και περισσότεροι μανάβηδες «κουρεύουν» τα καρότα (όπως, ειρήσθω εν παρόδω, και οι κρεοπώλες, που αφαιρούν τα συκωτάκια από τα κοτόπουλα, ενώ είναι μέρος τους). 

Είμαστε συνηθισμένοι να ξεφλουδίζουμε τα πιο πολλά λαχανικά μας, αλλά, αν αγοράσετε αγνά καρότα, απλώς καθαρίστε τα, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα χώματα.

Τρίτον, στις βιολογικές αγορές μην παραμερίζετε τα πολύ μικρά καροτάκια, στοχεύοντας μόνο στα μεγαλύτερα, που, βέβαια, είναι πιο εύκολα να τα τρίψουμε στον τρίφτη για την κλασική χειμωνιάτικη λάχανο/καρότο σαλάτα.

Ναι, ναι, ξέρω, τα μικρά καρότα, ακόμα και από πακέτα των σούπερ-μάρκετ, καταλήγουν άδοξα στον σκουπιδοντενεκέ, αντί να μαγειρευτούν και αυτά με κάποιον τρόπο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των οργανικών απορριμμάτων. Ειδικά τα μικρά για την πρώτη συνταγή μας είναι ιδανικά και μπορείτε να τα αφήσετε ολόκληρα, χωρίς να τα κόψετε καθόλου. 

Είμαστε συνηθισμένοι να ξεφλουδίζουμε τα πιο πολλά λαχανικά μας, αλλά, αν αγοράσετε αγνά καρότα, απλώς καθαρίστε τα, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα χώματα. Με αυτόν τον τρόπο κρατάτε λίγη έξτρα γεύση, ειδικά στις συνταγές που δεν τα θέλουν ωμά, άρα συνήθως ξεφλουδισμένα. 

Γλασαρισμένα στο τηγάνι με μαραθόσπορο, ανθότυρο και πετιμέζι

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα 

Μαραθόσπορος

Αλατοπίπερο

Πετιμέζι ή μπαλσάμικο

Ανθότυρο

(Δυόσμος, μαϊντανός και τα τρυφερά κοτσανάκια των καρότων, προαιρετικά)

Κόβουμε τα μεγάλα καρότα κατά μήκος (κρατώντας τα φύλλα τους για σαλάτα), χωρίζοντάς τα στα δύο ή στα τέσσερα, αν είναι πάρα πολύ χονδρά. Αν έχουμε μικρούτσικα καρότα, τα κρατάμε ολόκληρα.

Σε ένα αντικολλητικό και ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, προσθέτοντας τα καρότα αμέσως μόλις λιώσει το βούτυρο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαραθόσπορο και τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των καρότων και κουνάμε το τηγάνι να γλασαριστούν καλά τα καρότα σε δυνατή φωτιά για πέντε λεπτά. 

Μόλις τρυπιούνται ελάχιστα, προσθέτουμε το πετιμέζι ή το μπαλσάμικο και συνεχίζουμε μέχρι να καραμελώσουν, περίπου άλλα τρία λεπτά.

Τα αφαιρούμε, τα βάζουμε σε πιατέλα ολόκληρα, σπάμε με τα δάχτυλα το ανθότυρο από πάνω, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των καρότων, φύλλα δυόσμου ή μαϊντανό. 


 

Σαν του Στέλιου

Δεν υπάρχει καλοφαγάς που να έχει βρεθεί στα Χανιά και να μην έχει επισκεφθεί την ταβέρνα Ντουνιάς του Στέλιου Τριλιράκη στη Δρακώνα Κεραμειών. Εκεί, πριν από λίγα χρόνια, δοκίμασα μια νόστιμη σαλάτα καρότου και έμεινα άφωνη με τη νοστιμιά μέσα στην απλότητά της. 

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα

Σκόρδο

Ανθότυρο κρητικό

Αλατοπίπερο

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού ή λευκό ξίδι (προαιρετικά)

Απλό, όπως ακριβώς το διαβάζετε: τρίψτε το καρότο στο χονδρό του τρίφτη, προσθέστε σκόρδο κατά βούληση, ανακατέψτε καλά με αρκετό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και στο τέλος προσθέστε το ανθότυρο, ή ανακατέψτε ξανά ελαφρά, ή, καλύτερα, αφήστε το όμορφο ολόλευκο ανθότυρο ολόκληρο στο κέντρο της σαλάτας για να σερβιριστεί ο καθένας όσο τυρί θέλει. 

Ωμή σαλάτα καρότου με αμύγδαλα και σταφίδες

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα

Αμύγδαλα φιλέ, ελαφρά καβουρντισμένα

Χυμός από ένα πορτοκάλι

Αλάτι 

Ελαιόλαδο

Σταφίδες ή σουλτανίνα

Τα φυλλαράκια από τα καρότα, δυόσμο ή μαϊντανό (προαιρετικά) 

Τρίβουμε το καρότο στο χονδρό τρίφτη ή σε λεπτά σπιρτάκια στο μαντολίνο.

Στο μπολ όπου θα σερβίρουμε τη σαλάτα στίβουμε ένα πορτοκάλι και μουσκεύουμε τις σταφίδες. Τις αφήνουμε να μαλακώσουν σχεδόν μισή ώρα, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να υγρανθούν καλά, και μετά προσθέτουμε τα καρότα, λίγο πριν σερβίρουμε, για να μείνουν λίγο τραγανά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη σαλάτα. 

Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε τη σαλάτα με τα ελαφρά καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ χωρίς να ανακατέψουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα φύλλα καρότου ή μαϊντανού. 


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ