Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter
Αν προτιμήσετε καρότα από βιολογικές αγορές, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν μαζί και τα φύλλα τους. Μην τα πετάξετε, είναι ωραία και τραγανά, μέρος του λαχανικού.
0

ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕ ΤΡΕΙΣ –παρακαλώ!– συμβουλές: πρώτον, προτιμάτε ρίζες (δηλαδή ό,τι λαχανικό φυτρώνει μέσα στο χώμα, όπως πατάτες, καρότα, σελινόριζες κ.λπ.) από εγγυημένα καθαρό χωράφι, χωρίς ιστορικό εντομοκτόνων και βελτιωτικών λιπασμάτων, π.χ. από βιολογικές καλλιέργειες. Τα καρότα μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, αφήνοντας εμφανή μόνο τη φούντα των φύλλων τους. 

Αν προτιμήσετε καρότα από βιολογικές αγορές, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δώσουν μαζί και τα φύλλα τους – μην τα πετάξετε, είναι ωραία και τραγανά, μέρος του λαχανικού. Η φρεσκάδα του καρότου, εξάλλου, φαίνεται από τα φύλλα του! Ζητήστε και τα φύλλα από τα καρότα λοιπόν, είναι θαυμάσια ωμά ψιλοκομμένα στις σαλάτες και όμορφα για να διακοσμήσουμε ένα φαγητό, στο πιάτο ή στην πιατέλα.

Ειλικρινά απορώ γιατί ολοένα και περισσότεροι μανάβηδες «κουρεύουν» τα καρότα (όπως, ειρήσθω εν παρόδω, και οι κρεοπώλες, που αφαιρούν τα συκωτάκια από τα κοτόπουλα, ενώ είναι μέρος τους). 

Είμαστε συνηθισμένοι να ξεφλουδίζουμε τα πιο πολλά λαχανικά μας, αλλά, αν αγοράσετε αγνά καρότα, απλώς καθαρίστε τα, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα χώματα.

Τρίτον, στις βιολογικές αγορές μην παραμερίζετε τα πολύ μικρά καροτάκια, στοχεύοντας μόνο στα μεγαλύτερα, που, βέβαια, είναι πιο εύκολα να τα τρίψουμε στον τρίφτη για την κλασική χειμωνιάτικη λάχανο/καρότο σαλάτα.

Ναι, ναι, ξέρω, τα μικρά καρότα, ακόμα και από πακέτα των σούπερ-μάρκετ, καταλήγουν άδοξα στον σκουπιδοντενεκέ, αντί να μαγειρευτούν και αυτά με κάποιον τρόπο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των οργανικών απορριμμάτων. Ειδικά τα μικρά για την πρώτη συνταγή μας είναι ιδανικά και μπορείτε να τα αφήσετε ολόκληρα, χωρίς να τα κόψετε καθόλου. 

Είμαστε συνηθισμένοι να ξεφλουδίζουμε τα πιο πολλά λαχανικά μας, αλλά, αν αγοράσετε αγνά καρότα, απλώς καθαρίστε τα, τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι, για να αφαιρέσετε τα χώματα. Με αυτόν τον τρόπο κρατάτε λίγη έξτρα γεύση, ειδικά στις συνταγές που δεν τα θέλουν ωμά, άρα συνήθως ξεφλουδισμένα. 

Γλασαρισμένα στο τηγάνι με μαραθόσπορο, ανθότυρο και πετιμέζι

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα 

Μαραθόσπορος

Αλατοπίπερο

Πετιμέζι ή μπαλσάμικο

Ανθότυρο

(Δυόσμος, μαϊντανός και τα τρυφερά κοτσανάκια των καρότων, προαιρετικά)

Κόβουμε τα μεγάλα καρότα κατά μήκος (κρατώντας τα φύλλα τους για σαλάτα), χωρίζοντάς τα στα δύο ή στα τέσσερα, αν είναι πάρα πολύ χονδρά. Αν έχουμε μικρούτσικα καρότα, τα κρατάμε ολόκληρα.

Σε ένα αντικολλητικό και ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, προσθέτοντας τα καρότα αμέσως μόλις λιώσει το βούτυρο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαραθόσπορο και τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των καρότων και κουνάμε το τηγάνι να γλασαριστούν καλά τα καρότα σε δυνατή φωτιά για πέντε λεπτά. 

Μόλις τρυπιούνται ελάχιστα, προσθέτουμε το πετιμέζι ή το μπαλσάμικο και συνεχίζουμε μέχρι να καραμελώσουν, περίπου άλλα τρία λεπτά.

Τα αφαιρούμε, τα βάζουμε σε πιατέλα ολόκληρα, σπάμε με τα δάχτυλα το ανθότυρο από πάνω, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια των καρότων, φύλλα δυόσμου ή μαϊντανό. 


 

Σαν του Στέλιου

Δεν υπάρχει καλοφαγάς που να έχει βρεθεί στα Χανιά και να μην έχει επισκεφθεί την ταβέρνα Ντουνιάς του Στέλιου Τριλιράκη στη Δρακώνα Κεραμειών. Εκεί, πριν από λίγα χρόνια, δοκίμασα μια νόστιμη σαλάτα καρότου και έμεινα άφωνη με τη νοστιμιά μέσα στην απλότητά της. 

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα

Σκόρδο

Ανθότυρο κρητικό

Αλατοπίπερο

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού ή λευκό ξίδι (προαιρετικά)

Απλό, όπως ακριβώς το διαβάζετε: τρίψτε το καρότο στο χονδρό του τρίφτη, προσθέστε σκόρδο κατά βούληση, ανακατέψτε καλά με αρκετό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και στο τέλος προσθέστε το ανθότυρο, ή ανακατέψτε ξανά ελαφρά, ή, καλύτερα, αφήστε το όμορφο ολόλευκο ανθότυρο ολόκληρο στο κέντρο της σαλάτας για να σερβιριστεί ο καθένας όσο τυρί θέλει. 

Ωμή σαλάτα καρότου με αμύγδαλα και σταφίδες

Τρεις νόστιμες συνταγές για τα απίθανα χειμωνιάτικα καρότα Facebook Twitter

Καρότα

Αμύγδαλα φιλέ, ελαφρά καβουρντισμένα

Χυμός από ένα πορτοκάλι

Αλάτι 

Ελαιόλαδο

Σταφίδες ή σουλτανίνα

Τα φυλλαράκια από τα καρότα, δυόσμο ή μαϊντανό (προαιρετικά) 

Τρίβουμε το καρότο στο χονδρό τρίφτη ή σε λεπτά σπιρτάκια στο μαντολίνο.

Στο μπολ όπου θα σερβίρουμε τη σαλάτα στίβουμε ένα πορτοκάλι και μουσκεύουμε τις σταφίδες. Τις αφήνουμε να μαλακώσουν σχεδόν μισή ώρα, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να υγρανθούν καλά, και μετά προσθέτουμε τα καρότα, λίγο πριν σερβίρουμε, για να μείνουν λίγο τραγανά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη σαλάτα. 

Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε τη σαλάτα με τα ελαφρά καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ χωρίς να ανακατέψουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα φύλλα καρότου ή μαϊντανού. 


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT