Η 13 Φεβρουαρίου είναι η διεθνής ημέρα χρήσης προφυλακτικού

Η 13 Φεβρουαρίου είναι η διεθνής ημέρα χρήσης προφυλακτικού Facebook Twitter
0

Προφυλακτικά υπάρχουν από πολύ παλιά. Απεικονίσεις προφυλακτικών εμφανίζονται ακόμα και σε σπηλαιογραφίες ηλικίας 15.000 ετών. Το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο προφυλακτικό εντοπίσθηκε στην αρχαία Αίγυπτο το 3.000 πχ. Ήταν κατασκευασμένο από δέρμα κόμπρας. Ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη εάν το συγκεκριμένο προφυλακτικό το φορούσαν για τις ερωτικές τους περοπτύξεις, ή ήταν μέρος μιας επίσημης ενδυμασίας.

 

Ως και τον 19ο αιώνα τα προφυλακτικά κατασκευάζονταν από έντερα ζώων, συνήθως προβάτου και μπορούσαν να πλυθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά. Πιστεύεται ότι στην Κίνα και Ιαπωνία χρησιμοποιούσαν μεταξένιο χαρτί και τα προφυλακτικά κάλυπταν μόνο τη βάλανο. Στην Ευρώπη διαδόθηκαν ευρέως τον 15ο αι. ως προστασία από τη σύφιλη που εκείνη την περίοδο θέριζε. Ο περίφημος Καζανόβας λέγεται ότι χρησιμοποιούσε προφυλακτικά από λινό ύφασμα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Χρονιά σταθμός θεωρείται το 1843, όταν και ξεκίνησε η μαζική παραγωγή προφυλακτικών. Η τότε πρώτη ύλη όμως, το καουτσούκ, αποδείχθηκε ακριβή και δύσχρηστη. Τα προφυλακτικά από λάτεξ, όπως περίπου τα σημερινά, ξεκίνησαν να παράγονται τη δεκαετία του 1930.

 

 

Ένας άλλος διάσημος πολέμιος του προφυλακτικού ήταν και ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ. Θεωρούσε ότι η χρήση τους μείωνε τόσο πολύ την ευχαρίστηση της σεξουαλικής πράξης, που θα οδηγούσε σε νευρώσεις, προβλήματα στο γάμο κ.ά.

Η σχέση του προφυλακτικού με τη θρησκεία χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως προβληματική από το ξεκίνημα. Σημαιοφόρος κατά της χρήσης του προφυλακτικού υπήρξε η Καθολική Εκκλησία, καθώς σύμφωνα με τα κηρύγματά της η σεξουαλική πράξη γίνεται μόνο για τη διαιώνιση του είδους. Το πρώτο σημάδι χαλάρωσης αυτής της στάσης ήρθε το 2010 από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, ο οποίος δήλωσε ότι η χρήση προφυλακτικού για να μην μεταδίδεται ο ιός του AIDS είναι υπό προϋποθέσεις «ηθικά αποδεκτή».

Ένας άλλος διάσημος πολέμιος του προφυλακτικού ήταν και ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ. Θεωρούσε ότι η χρήση τους μείωνε τόσο πολύ την ευχαρίστηση της σεξουαλικής πράξης, που θα οδηγούσε σε νευρώσεις, προβλήματα στο γάμο κ.ά. Φυσικά η μεγάλη ανάπτυξη –και απομυθοποίησή τους- συντελέστηκε τη δεκαετία του 1980 με την κορύφωση της επιδημίας του AIDS.

 

Η 13 Φεβρουαρίου είναι η διεθνής ημέρα χρήσης προφυλακτικού Facebook Twitter

Τα σύγχρονα προφυλακτικά, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, παρέχουν έως και 98% προστασία κατά της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Το ποσοστό της προστασίας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα διαφέρει ανά είδος, αλλά θεωρείται ότι η χρησιμοποίηση προφυλακτικού κάνει το σεξ 10.000 φορές πιο ασφαλές από το σεξ χωρίς προφύλαξη ως προς τη μετάδοση του HIV. Τα τελευταία χρόνια μελέτες σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δείχνουν ότι ο φόβος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έχει ατονήσει με αποτέλεσμα να μειωθεί η χρήση του προφυλακτικού ειδικά στις νέες ηλικίες.

 

Στην Ελλάδα υπήρξαν μάρκες προφυλακτικών, προπολεμικά, με τίτλους «Μπεμπέκα» και «Σκουφίτσα». Μετά τον πόλεμο εμφανίστηκε τα «Άσσος», «Κλειδί» και τα "Stop" το 1956.

H Kίνα κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο προφυλακτικό στην ιστορία. Το 2003 στην επαρχία Guilin κατασκευάστηκε ένα προφυλακτικό μεγέθους 80μ x 100μ. και τοποθετήθηκε στην κορυφή ενός ξενοδοχείου. Ένα προφυλακτικό, σύμφωνα με μετρήσεις, μπορεί να κρατήσει μέχρι και 4 λίτρα υγρού και να «τεντωθεί» 8 φορές άνω του μεγέθους του πριν σπάσει. Οι πιθανότητες να σπάσει, σε μια νορμάλ χρήση, υπολογίζονται σε 0,4-2,3%.

 

Η 13 Φεβρουαρίου είναι η διεθνής ημέρα χρήσης προφυλακτικού Facebook Twitter

 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και τα Κέντρα Πρόληψης «Checkpoint» προγραμματίζουν σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης. Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα στην οδό Πιττάκη στο Μοναστηράκι θα διανέμονται δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό και θα παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV με τη μέθοδο «rapid test». Θα υπάρχει επίσης μουσική και άλλες δραστηριότητες στον περιβάλλοντα χώρο της δομής «Ath Checkpoint».

 

Στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και 12 οργανώσεις και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται τριήμερο εκδηλώσεων από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, με ειδικά περίπτερα ενημέρωσης, δωρεάν διανομή προφυλακτικών, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, έκθεση φωτογραφίας, ποδηλατοδρομία και με ένα ξεχωριστό event στους ρυθμούς των κρουστών της ομάδας «Paranaue».

Τέλος το Σάββατο θα διανεμηθούν δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο, στην Τρίπολη, στη Ρόδο, στη Χαλκίδα, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στη Νάουσα, στη Σύρο, στα Γρεβενά και στην Κατερίνη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ