Άσχημο το 2017 για τους λάτρεις του σολομού

Άσχημο το 2017 για τους λάτρεις του σολομού Facebook Twitter
1

Η τιμή του σολομού αναμένεται φέτος να γνωρίσει σημαντική αύξηση διεθνώς λόγω ενός μικροσκοπικού παρασίτου που αποδεκατίζει τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο.

Το μικροσκοπικό παράσιτο, με μήκος μόλις 1,5 εκατοστό, σκότωσε τεράστιους αριθμούς του ψαριού πέρυσι μειώνοντας τα παγκόσμια αποθέματα κατά εννέα τοις εκατό. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της τιμής χονδρικής έως και 50 τοις εκατό, όπως μεταδίδει ο Independent.


Το παράσιτο προκάλεσε καταστροφές σε δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου, τη Νορβηγία και τη Σκωτία, όπου αναφέρθηκαν και τα σοβαρότερα προβλήματα. Το παράσιτο που προκάλεσε τη ζημιά είναι γνωστό ως Lepeophtheirus salmonis και τρέφεται με το αίμα και τον ιστό του σολομού.

Η Χιλή - ο μεγαλύτερος παραγωγός Σολομού εκτροφής στον κόσμο- υπέστη επίσης ζημιές εξαιτίας ενός θανάσιμου φυκιού που επηρέασε την παραγωγή, καταστρέφοντας το παγκόσμιο απόθεμα. 

Οι παραγωγοί έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για την εξάλειψη του, όπως το να αγοράζουν μικρότερα ψάρια που τρώνε το παράσιτο. Οι πέντε κορυφαίες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σολομού στη Νορβηγία παρήγαγαν 60.000 τόνους λιγότερα ψάρια από ό, τι αναμενόταν το 2016, μια πτώση της τάξεως του 6%.

Σημαντική ήταν η μείωση και στη Σκωτία ενώ κάποιοι ειδικοί κατηγορούν την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας για την εμφάνιση και εξάπλωση του παρασίτου. Την ίδια ώρα, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς της Σκωτίας, η Marine Harvest, σκότωσε κατά λάθος 175.000 ψάρια, ενώ προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το παράσιτο.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να πληρώνουν φέτος πολύ ακριβότερα το σολομό καθώς τα σούπερ μάρκετ είναι αναγκασμένοι να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν το κόστος.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

1 σχόλια