Μια ακόμη ευεργετική διάσταση της ασπιρίνης, εκτός της καταπολέμησης των πονοκεφάλων και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά, φαίνεται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες. Το γνωστό χάπι μπορεί να μειώσει σημαντικό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, με την προϋπόθεση όμως την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου στον άνθρωπο.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", ανακάλυψε ότι όσοι άνθρωποι εμφανίζουν στο έντερό τους έντονη δραστηριότητα ενός γονιδίου που ρυθμίζει το ένζυμο 15-PGDH, έχουν δραστικά μειωμένες (τουλάχιστον κατά το ήμισυ) πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, όταν παίρνουν ασπιρίνη.
Όπως γράφει το ΑΠΕ, το ένζυμο 15-PGDH είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, το γενετικό αντίστοιχο της ασπιρίνης, καθώς μειώνει την παραγωγή των προσταγλανδινών, οι οποίες διευκολύνουν την εμφάνιση του καρκίνου στο έντερο. Όταν οι δύο παράγοντες (το γονίδιο και η ασπιρίνη) συνυπάρχουν, τότε «συνεργάζονται», ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος καρκίνου.
Ο καρκίνος του εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο και η θνησιμότητα της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο έγκαιρα θα διαγνωστεί