Επιρρεπή σε ψυχολογικά προβλήματα τα "δύσκολα" παιδιά στο φαγητό

Επιρρεπή σε ψυχολογικά προβλήματα τα "δύσκολα" παιδιά στο φαγητό Facebook Twitter
0

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι τρομερά «δύσκολα» στο τι θα φάνε, είναι πιθανώς πιο επιρρεπή σε μελλοντικά ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσα παιδιά είναι πάρα πολύ επιλεκτικά και ιδιότροπα καθημερινά με το φαγητό τους, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθούν αργότερα με κατάθλιψη ή διαταραχή κοινωνικού άγχους, σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν πρόβλημα να φάνε μια ποικιλία φαγητών.

Οι ιδιοτροπίες στο φαγητό είναι κάτι συνηθισμένο, καθώς τουλάχιστον ένα στα πέντε παιδιά (20%) εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά σε σχεδόν καθημερινή βάση - κάνοντας έτσι δύσκολη τη ζωή των γονιών τους. Για το 18% των παιδιών το πρόβλημα της διατροφικής ιδιοτροπίας είναι μέτριο, ενώ για το 3% έντονο.


Οι επιστήμονες έλεγξαν ξανά μετά από δύο χρόνια τα ίδια παιδιά και διαπίστωσαν ότι τα πιο προβληματικά από άποψη φαγητού είχαν περίπου διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης άγχους. Τα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα διατροφικής διαταραχής (το 3% του συνόλου) μπορεί να εμφανίζουν επίσης προβλήματα σωματικής υγείας, ανάπτυξης, κοινωνικότητας και διαταραγμένων σχψέσεων με τους γονείς τους.


Οι γιατροί πάντως θεωρούν φυσιολογικό ένα βαθμό επιλεκτικότητας και ιδιοτροπίας εκ μέρους ενός μικρού παιδιού, όσον αφορά το φαγητό του. Έτσι, επεσήμαναν πως οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά μήπως το παιδί τους εμφανίσει ψυχολογικά προβλήματα, αν το «μενού» του είναι περιορισμένο. Επιπλέον, αν οι γονείς γίνουν πολύ πιεστικοί στο ζήτημα του φαγητού, μπορεί να προκαλέσουν οι ίδιοι άγχος στο παιδί τους.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μερικά παιδιά αρνούνται να φάνε το φαγητό τους, απλούστατα επειδή έχουν άκρως ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται από την οσμή και την υφή των τροφών.


- Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής Νάνσι Ζούκερ, διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Διατροφής του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής "Pediatrics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν 917 παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ