Ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τυχαία, θεραπεία για τον καρκίνο μέσω της ελονοσίας

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τυχαία, θεραπεία για τον καρκίνο μέσω της ελονοσίας Facebook Twitter
1

Ένα τεράστιο βήμα στην αναζήτηση θεραπείας του καρκίνου έχουν κάνει πιθανότατα επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν τυχαία ότι μια πρωτεΐνη της ελονοσίας μπορεί να είναι αποτελεσματικό όπλο κατά της νόσου, γράφει σε άρθρο του σήμερα ο Independent.

Δανοί ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να προστατεύσουν τις έγκυες γυναίκες από την ελονοσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα, διότι προσβάλλει τον πλακούντα. Την ίδια στιγμή ωστόσο, αποδείχτηκε ότι πρωτεΐνες ελονοσίας μπορούν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες συνδύασαν τμήμα της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο κατά της ελονοσίας και το οποίο διεισδύει μέσα στα κύτταρα, με μια τοξίνη που μπορεί να διεισδύσει στη συνέχεια μέσα στα καρκινικά κύτταρα και να απελευθερώσει τις ουσίες της, σκοτώνοντάς τα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και στις δύο περιπτώσεις η πρωτεΐνη της ελονοσίας μπορεί να προσκολληθεί στον ίδιο υδατάνθρακα. 

Ο υδατάνθρακας εξασφαλίζει τη γρήγορη ανάπτυξη του πλακούντα. Η ομάδα που ευθύνεται για τα νέα ευρήματα τόνισε πως το ίδιο μπορεί να συμβεί στους όγκους, αφού το το παράσιτο της ελονοσίας προσκολλάται στα καρκινικά κύτταρα με τον ίδιο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τα σκοτώσει.

Οι επιστήμονες είπαν ότι έκαναν έρευνες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να βρουν έναν τρόπο να εκμεταλλευτούν τις ομοιότητες μεταξύ του πλακούντα και του όγκου.

«Για δεκαετίες, οι επιστήμονες έψαχναν για ομοιότητες μεταξύ της αύξησης του πλακούντα και του όγκου», δήλωσε ο Αλί Σαλάντι από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Ο πλακούντας είναι ένα όργανο, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες, αυξάνεται από μόνο λίγα κύτταρα σε ένα όργανο που ζυγίζει περίπου δύο κιλά, και παρέχει στο έμβρυο οξυγόνο και τροφή σε ένα σχετικά ξένο περιβάλλον. Και οι όγκοι κάνουν λίγο πολύ το ίδιο, μεγαλώνουν επιθετικά σε ένα σχετικά ξένο περιβάλλον».

Η διαδικασία αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί σε κύτταρα ποντικιών με καρκίνο, με τις διαπιστώσεις να περιγράφονται σε άρθρο για το περιοδικό Cancer Cell. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορούν να αρχίσουν τις δοκιμές στους ανθρώπους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι κατά πόσον θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα, και αν το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει τις δόσεις που απαιτούνται χωρίς να αναπτυχθούν παρενέργειες» δήλωσε ο Σαλάντι. «Αλλά είμαστε αισιόδοξοι επειδή η πρωτεΐνη φαίνεται να συνδέεται μόνο με τον υδατάνθρακα που βρίσκεται αποκλειστικά στον πλακούντα και σε καρκινικούς όγκους στον άνθρωπο». 



Στις δοκιμές στα ποντίκια, εμφυτεύθηκαν τρεις διαφορετικοί τύποι ανθρώπινων καρκίνων. Η θεραπεία μείωσε τους όγκους λεμφώματος non Hodgkin σε περίπου 1/4 του μεγέθους τους, ο καρκίνος του προστάτη εξαφανίστηκε σε δύο από τα έξι ποντίκια και διατήρησε στη ζωή πέντε από τα έξι ποντίκια που είχαν μεταστατικό καρκίνο των οστών.

«Διαχωρίσαμε την πρωτεΐνη της ελονοσίας, που προσκολλάται στον υδατάνθρακα και στη συνέχεια προσθέσαμε την τοξίνη» δήλωσε ο Mads Daugaard, ερευνητής του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Καναδά και ένας από τους επιστήμονες που εργάστηκαν για την έρευνα. «Με τη διεξαγωγή δοκιμών σε ποντίκια, ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε ότι ο συνδυασμός της πρωτεΐνης και της τοξίνης μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ