Εξέταση του δέρματος για τη διάγνωση Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Εξέταση του δέρματος για τη διάγνωση Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον Facebook Twitter
0

Επιστήμονες αναπτύσσουν μία νέα ιδέα για τη διάγνωση νευροεκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Πρόκειται για τη βιοψία δερματικού ιστού που μπορεί να συντελέσει στην πρόωρη διάγνωση αυτών των νόσων, η οποία είναι καθοριστική για την πρόληψη της απώλειας εγκεφαλικού ιστού.

Η μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σαν Λουίς Ποτόζι του Μεξικό βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν διαπιστώσει ότι οι ίδιες μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο σε νευροεκφυλιστικές νόσους μπορούν επίσης να εντοπιστούν και στο δέρμα. Όπως επισημαίνεται, το δέρμα έχει την ίδια προέλευση με τον εγκεφαλικό ιστό στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και γι' αυτό μπορεί να αποτελεί ένα καλό «παράθυρο» για το τι συμβαίνει αργότερα στον εγκέφαλο του ενηλίκου.

Σύμφωνα με το BBC, ο δρ. Ιλδεφόνσο Ροντρίγκεθ-Λέιβα και οι συνεργάτες του, που θα παρουσιάσουν σύντομα τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έκαναν πειράματα με 65 εθελοντές, από τους οποίους 53 είχαν είτε Αλτσχάιμερ, είτε Πάρκινσον είτε άλλες μορφές άνοιας και οι υπόλοιποι 12 -η ομάδα ελέγχου- ήταν υγιείς.

Οι επιστήμονες πήραν ένα μικρό δείγμα δέρματος πίσω από το αυτί κάθε εθελοντή και του έκαναν βιοψία, ψάχνοντας για δύο πρωτεΐνες: ταυ και άλφα-συνουκλεΐνη. Όπως προέκυψε, τα 20 άτομα με Αλτσχάιμερ και τα 16 με Πάρκινσον εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα των δύο πρωτεϊνών, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και όσους είχαν απλή άνοια.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη καθώς είναι πρόωρο ακόμα να μιλήσει κανείς για ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ