Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε έτσι - Έρευνες δείχνουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος ύπνου

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε έτσι - Έρευνες δείχνουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος ύπνου Facebook Twitter
0

Η στάση που επιλέγουμε συνειδητά - ή και ασυνείδητα - για να κοιμηθούμε, συνδέεται άμεσα με την κατάσταση του κορμιού μας, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ύπνου. 

Σε αρκετές περιπτώσεις χρόνιων πόνων, η στάση του ύπνου είναι βασική για την αντιμετώπιση ή την επιδείνωση του προβλήματος.

Μία έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στις ΗΠΑ από το 2015, υπολόγιζε πως τουλάχιστον 25 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από χρόνιους πόνους και, στην πλειονότητά τους, δεν φροντίζουν να κοιμούνται στη βέλτιστη στάση για το σώμα τους. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, οι περισσότεροι προτιμούν να κοιμούνται στο πλάι, αν και οι ορθοπεδικοί προειδοποιούν πως αυτή η θέση είναι πιθανό να προκαλέσει πόνους στους ώμους και στους μηρούς. 

Ο ύπνος στο πλάι από τη δεξιά πλευρά, συνδέεται συχνά και με το αίσθημα «καψίματος» στο στήθος, επειδή χαλαρώνει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν υγρά από το στομάχι στον οισοφάγο. 

Όσοι κοιμούνται πάνω στην αριστερή τους πλευρά έχουν λιγότερα προβλήματα, καθώς σε αυτή τη στάση η δίοδος από το στομάχι κλείνει καλύτερα. 

Η καθηγήτρια ιατρικής του κολεγίου «Άλμπερτ Άινσταϊν», Σέλμπι Χάρις, που είναι ειδική σε ζητήματα ύπνου, υπογραμμίζει πως όσοι ξυπνούν με πόνους στο σώμα θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν στάση. 

Κατά την ίδια, εξίσου σημαντική με τη θέση είναι και η επιλογή του κατάλληλου μαξιλαριού που θα υποστηρίζει το κεφάλι αποσβένοντας την τάση από τους ώμους. 

Μετά από έναν ολονύκτιο ύπνο στο πλάι πάντως, είναι πιο πιθανό να έχουμε πόνους και «μυρμηγκιάσματα» σε κάποιο άκρο μας.

Ωστόσο οι όποιες ενοχλήσεις από τον ύπνο στο πλάι δεν είναι τίποτα μπροστά στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο ύπνος μπρούμυτα. Όσοι κοιμούνται μπρούμυτα στρίβουν πολύ το κεφάλι τους για να αναπνεύσουν με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τον αυχένα τους, αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα για πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις. 

Για όσους έχουν συνηθίσει να κοιμούνται μπρούμυτα, η Χάρις συνιστά ένα πιο λεπτό μαξιλάρι, ώστε να μειώνεται η τάση στον αυχένα. Άλλοι γιατροί συμβουλεύουν την τοποθέτηση ενός ακόμα μαξιλαριού στο κούτελο, ώστε να διευκολύνεται η αναπνοή από την μύτη και το στόμα χωρίς να στραβώνει ο λαιμός. 

Το προτιμότερο πάντως θα ήταν να μάθουν να κοιμούνται ανάσκελα. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μόνο το 8% των ανθρώπων κοιμούνται ανάσκελα, παρά το γεγονός πως αυτή θεωρείται η ιδανική στάση για την αντιμετώπιση των χρόνιων σωματικών πόνων και του καψίματος στο στομάχι. 

Ωστόσο η Χάρις προειδοποιεί πως αυτή η στάση δεν ενδείκνυται για όσους ροχαλίζουν. Για τους υπόλοιπους όμως, η καθηγήτρια επιμένει πως πρόκειται για την καλύτερη επιλογή, ειδικά αν συνδυαστεί και με ένα δεύτερο μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. 

Με πληροφορίες από Popular Science

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 14.9.2018

Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ