Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με επιβαρυντικές αλλαγές στην καρδιά

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με επιβαρυντικές αλλαγές στην καρδιά Facebook Twitter
0

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με επιβαρυντικές αλλαγές στην καρδιά των ανθρώπων, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα αρχικά στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να συνεισφέρουν στην εξήγηση των αυξημένων θανάτων που παρατηρούνται σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα μολυσμένου αέρα.

Για παράδειγμα, μία μελέτη πέρυσι αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 64 φορές περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τους ανθρώπους που ζουν στη Σουηδία.

Τέτοιοι πρόωροι θάνατοι μπορούν να συνδεθούν και με τη στεφανιαία νόσο.

«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από αυτό, γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής και εγκεφαλικού;», είπε ο δρ Νάι Ονγκ, καρδιολόγος του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νάι Ονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 4.000 ανθρώπους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ήταν ηλικίας από 40 έως 69 ετών, ζούσαν στην ίδια κατοικία και διεύθυνση για το σύνολο της μελέτης και δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ζούσαν κοντά σε θορυβώδεις, πολυσύχναστους και ρυπογόνους δρόμους, είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη καρδιά σε σχέση με τους ανθρώπους που ζούσαν σε περιοχές με μικρή ρύπανση.

Αυτό ίσχυε ακόμη και για όσους εκτίθεντο σε επίπεδα ρύπανσης εντός των ορίων ασφαλείας.

Για κάθε παραπάνω μικρογραμμάριο σωματιδίων ΡΜ2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα και για κάθε δέκα παραπάνω μικρογραμμάρια διοξειδίου του αζώτου ανά κυβικό μέτρο αέρα, η καρδιά ενός ανθρώπου είχε 1% μεγαλύτερο μέγεθος.

Αυτή η επιβάρυνση της καρδιάς είναι περίπου ανάλογη με εκείνη που παρατηρείται σε περίπτωση παρατεταμένης σωματικής αδράνειας ή υπέρτασης.

Ο Ονγκ ανέφερε ότι το μέγεθος της επίδρασης που προσδιορίστηκε ήταν μικρό, αλλά σημαντικό.

«Αυτό το μέγεθος αποτελέσματος είναι συγκρίσιμο με άλλους γνωστούς παράγοντες καρδιακού κινδύνου όπως η υπέρταση» είπε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το διοξείδιο του αζώτου τα 40 μικρογραμμάρια. Τα σωματίδια αυτά είναι επικίνδυνα, επειδή μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσοι άνθρωποι με διογκωμένη καρδιά τελικά θα εμφανίσουν καρδιοπάθεια.

Με πληροφορίες από The Guardian 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ