Ολόκληρος ο σύγχρονος δυτικός κόσμος φαίνεται πως είναι έτσι οργανωμένος ώστε να μας κρατά καθιστούς και ξαπλωμένους για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ενήλικης τουλάχιστον ζωής μας.
Οδηγούμε καθιστοί, δουλεύουμε για ώρες καθιστοί , βλέπουμε τηλεόραση καθιστοί, και τελικά κοιμόμαστε.
Μία αποκαρδιωτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine έρχεται για να μας αφυπνίσει σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η καθιστική ζωή για τη ζωή μας.
Σύμφωνα με την μελέτη η έντονη καθιστική συμπεριφορά αυξάνει ραγδαία τις πιθανότητές μας να νοσήσουμε από κάποια σοβαρή ασθένεια η οποία θα μας κοστίσει πρόωρα τη ζωή, ακόμα και αν αθλούμαστε καθημερινά.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν 47 ξεχωριστές μελέτες που εξέταζαν την καθιστική συμπεριφορά και τις επιπτώσεις της στο ανθρώπινο σώμα.
Το συμπέρασμα ήταν ότι ακόμα και αν ένας ενήλικας γυμνάζεται καθημερινά, το όφελος της άσκησής του υπερκαλύπτεται από την πολύωρη καθιστική συμπεριφορά την υπόλοιπη μέρα.
Φυσικά, εννοείται ότι όσο πιο πολύ ασκούμαστε τόσο μειώνεται η επίδραση της καθιστικής ζωής στον οργανισμό μας.
Αναλυτής του CNN εξήγησε τα συμπεράσματα των μελετητών με απλά λόγια:
"Ακόμα και αν αθλούμαστε για μία ώρα καθημερινά, αυτό δεν κάνει τίποτα αν τις υπόλοιπες είκοσι τρεις ώρες της μέρας τις περνάμε καθιστοί ή ξαπλωμένοι.
Προτιμότερο είναι να επιδιώκουμε την όρθια στάση του σώματός μας για πολύ περισσότερο απ' όσο το συνηθίζουμε σήμερα, παρά να χτυπιόμαστε στο γυμναστήριο 45 λεπτά και τις υπόλοιπες 23 ώρες να τις περνάμε καθιστοί" λέει, και συνεχίζει εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο για να περνάει τόσες πολλές ώρες σε καθιστή στάση.
Η καθιστική ζωή δεν είναι μόνο επικίνδυνη για την παχυσαρκία ή για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά κρύβει και άλλη μια παγίδα:
Όσο είμαστε όρθιοι το σώμα μας "δίνει εντολή" στον οργανισμό να παράγει ορισμένα αμυντικά χημικά στοιχεία που τον προστατεύουν από διάφορε παθήσεις όπως η χοληστερίνη, ο διαβήτης τύπου Β κ.α.
Από την άλλη, όσο καθόμαστε αυτή η εντολή παύει.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσοι είναι καθιστοί για παραπάνω από 12 ώρες τη μέρα αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτύξουν Διαβήτη τύπου Β κατά 90%
Κι αν η εργασία κάποιου του επιβάλλει την καθιστική ζωή;
Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν μερικά τρικ με τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε και να μειώσουμε τις ώρες που περνάμε καθιστοί:
Καταρχήν, πρέπει να υπολογίσουμε πόσες ώρες περίπου καθόμαστε την ημέρα. Έτσι μπορούμε να βάλουμε στόχο να μειώσουνε αυτό τον αριθμό λίγο-λίγο κάθε εβδομάδα.
Έπειτα, ενώ δουλεύουμε μπορούμε να δοκιμάσουμε τη λύση του γραφείου για όρθιους, ή καλύτερα να κάνουμε κάθε μισή ώρα ένα διάλλειμα ενός ή τριών λεπτών κατά το οποίο θα περπατάμε πάνω κάτω στο δωμάτιο.
Τέλος, την ώρα που βλέπουμε τηλεόραση μπορούμε να βάλουμε στόχο μας να σηκωνόμαστε όρθιοι, ή να κάνουμε κάτι περπατώντας μέσα στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων.
σχόλια