Η ψυχολογία των οργασμών: Γιατί το να προσποιείσαι μπορεί να καταστρέψει τη σεξουαλική σου ζωή

Η ψυχολογία των οργασμών: Γιατί το να προσποιείσαι μπορεί να καταστρέψει τη σεξουαλική σου ζωή Facebook Twitter
0

Πολλές είναι οι γυναίκες που προσποιούνται οργασμό, κάτι που ωστόσο οι περισσότεροι άντρες εξακολουθούν να μην το αντιλαμβάνονται καν. 

Μελετώντας 1.683 ετερόφυλους νεόνυμφους, ερευνητές του Brigham Young University των ΗΠΑ διαπίστωσαν πως το 43% των συζύγων «παρεξηγούσαν» το πόσο συχνά φτάνουν σε οργασμό οι γυναίκες τους. Την ίδια στιγμή ποσοστό 87% των αντρών βίωνε οργασμό στη διάρκεια του σεξ. Στις γυναίκες το ποσοστό ήταν 49%- αλλά το 25% των αντρών πίστευαν πως οι γυναίκες τους έρχονταν σε οργασμό συχνότερα. 

Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να έρθουν σε οργασμό, σημειώνει η Kate Moyle, ψυχοθεραπεύτρια σε θέματα που φορούν το σεξ και ζευγάρια. «Όλη η έμφαση δίνεται στη συνουσία και λιγότερο στην διέγερση της κλειτορίδας. Βέβαια πλέον έχουμε καλύτερη ενημέρωση γύρω από το ζήτημα», εξηγεί. 

Παρόμοια έρευνα του 2014 δημιούργησε την «Faking Orgasm Scale for Women» [σ.σ. Κλίμακα για την προσποίηση οργασμού των γυναικών], η οποία αναφέρει ως κίνητρα των γυναικών για την προσποίηση τέσσερις παράγοντες: το να τελειώσει το σεξ, το να αυξήσουν την προσωπική τους διέγερση, το να αποφύγουν τον «φόβο» και την «ανασφάλεια» πως δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό και, συνηθέστερα, το να μην πληγώσουν τα αισθήματα του συντρόφου τους. 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την Moyle, είναι το εξής: «Αν ξεκινήσεις να προσποιείσαι οργασμούς, μπορεί να νιώσεις την ανάγκη να το συνεχίσεις και αυτό υψώνει έναν τοίχο σε επίπεδο επικοινωνίας σχετικά με το τι έχει ωραία αίσθηση και τι όχι. Η γυναίκα σύντροφος μπορεί να σκεφτεί: "Δεν μπορώ να του πω πως ποτέ δεν είχα οργασμό και πως πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό". Αυτός, από την άλλη, πιστεύει πως εκείνη περνάει καλά και πως δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα διαφορετικό». 

Η νέα μελέτη διαπίστωσε πως το 17% των συζύγων υποτιμά την απόλαυση και τη διασκέδαση των γυναικών τους. Η Moyle θεωρεί πως αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη εκπαίδευσης. «Δεν διδασκόμαστε για την γυναικεία ικανοποίηση», τονίζει. 

Επίσης η πορνογραφία μπορεί να παρουσιάζει τους γυναικείους οργασμούς ως κάτι που εκδηλώνεται με φωνές και είναι πασιφανές, αλλά δεν συμβαίνει έτσι σε κάθε γυναικεία σεξουαλική εμπειρία. «Αν η γυναίκα σας έχει οργασμό αλλά δεν έχει την εικόνα που ίσως δείτε σε ένα πορνό στο ίντερνετ, τότε μπορεί να μπερδευτείτε ή να το υποτιμήσετε», εξηγεί η Moyle. 

Η ειλικρινής επικοινωνία από την αρχή είναι απαραίτητη και ιδανική, αλλά τι γίνεται όταν έχουν περάσει ήδη μήνες ή και χρόνια που προσποιείται μια γυναίκα οργασμό; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για το «αποκαλύψει»; Σε αυτό η Kate Moyle, απαντά πως η καλύτερη στιγμή να μιλήσεις για το σεξ είναι όταν δεν κάνεις σεξ. 

Προσεγγίστε το θέμα με θετική διάθεση, παρά μέσα από μια επικριτική συζήτηση. «Κουβεντιάστε στο πλαίσιο του "Θα ήθελα να δοκιμάσουμε και να κάνουμε κάτι διαφορετικό", παρά λέγοντας "Όταν κάνουμε σεξ, δεν κάνεις αυτό". Θα είναι πολύ πιο ωφέλιμο και για εσάς και για την σχέση σας», καταλήγει η Moyle. 

Με πληροφορίες από Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ