Κινδυνεύει το σμάλτο των δοντιών από τα ανθρακούχα ποτά;

sparkling-water.gif
0

ΤΑ ΥΓΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟ pH, δηλαδή είναι πιο όξινα, μπορεί να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου, ιδίως όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Το κανονικό νερό έχει pH 7, το οποίο είναι ουδέτερο. Ο καφές έχει περίπου 5, ο χυμός λεμονιού περίπου 2 και το οξύ του στομάχου περίπου 1.

Όπως δήλωσε ο John Ruby, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ: «Σε αυτά που πίνουμε συχνά το επίπεδο pH, ιδανικά, θα πρέπει να είναι πάνω από 4, αυτό θεωρείται το όριο. Οτιδήποτε κάτω από αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών».

Σε μια μελέτη του 2016, ο Ruby και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τα επίπεδα pH σχεδόν 400 ποτών και τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά: έδειξαν ότι τα περισσότερα από αυτά που εξετάστηκαν ‒αθλητικά ποτά, αναψυκτικά, χυμοί, fruit punches και πολλά αρωματισμένα νερά‒ είχαν pH κάτω από 4. Μάλιστα σε πολλά οι τιμές ήταν χαμηλότερες από 3.

Η συχνή κατανάλωση ανθρακούχου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει το pH του στόματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διάβρωσης της οδοντοστοιχίας.

Το να πίνουμε κάτι με χαμηλό pΗ κάθε τόσο είναι απίθανο να προκαλέσει πρόβλημα στα δόντια. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται αν καταναλώνουμε πολύ συχνά και καθημερινά τέτοιου είδους ποτά.

Πώς τα πήγε το ανθρακούχο νερό στις δοκιμές; Δοκιμάστηκαν μόνο δύο απλά ανθρακούχα και αμφότερα βρέθηκαν πάνω από το όριο του 4, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πολύ επικίνδυνα. Το αφρώδες φυσικό μεταλλικό νερό S. Pellegrino είχε pH 4,96. Το Perrier είχε 5,25.

Όμως η προσθήκη γεύσης στο νερό, ιδίως εσπεριδοειδών που περιέχουν κιτρικό οξύ, μπορεί να μειώσει το pH. Στη μελέτη του 2016 το σκέτο νερό Dasani είχε επίπεδο pH 5,03, αλλά το Dasani Lemon, 3,03.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαφορετικές έρευνες δείχνουν πως οι οικιακές συσκευές παράγουν ανθρακούχο νερό με επίπεδο pH χαμηλότερο από αυτού που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ. Άλλη μελέτη, πάλι, διαπίστωσε ότι το επίπεδο pH του νερού από τη συσκευή παραγωγής ανθρακούχου νερού SodaStream κυμαινόταν από 3,58 έως 3,74. Η εταιρεία δεν απάντησε σε ερωτήσεις.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε;

Το ανθρακούχο νερό, είτε φυσικό είτε τεχνητό, περιέχει διαλυμένο αέριο διοξείδιο του άνθρακα το οποίο, μέσω μιας χημικής αντίδρασης, μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ, στοιχείο που το κάνει αφρώδες και πιο όξινο από το κανονικό νερό.

Τόσο από άποψη οδοντιατρικής όσο και γενικής υγείας, το απλό ανθρακούχο νερό είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση από τα αθλητικά ποτά, τα αναψυκτικά ή το fruit punch. Ωστόσο η ποσότητα στην οποία το καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών.

Η συχνή κατανάλωση ανθρακούχου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει το pH του στόματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διάβρωσης της οδοντοστοιχίας, δήλωσε η Brittany Seymour, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Εξήγησε, επίσης, ότι η συστηματική αντικατάσταση του απλού νερού με ανθρακούχο ή η κατανάλωση περισσότερων από δύο ή τρία μπουκάλια την ημέρα μπορεί να είναι υπερβολή.

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο «δεν είναι οι περιστασιακοί καταναλωτές», σύμφωνα με τη Margherita Fontana, καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για να μάθετε αν αυτά που πίνετε επηρεάζουν το σμάλτο των δοντιών.

Συμπέρασμα:

Το ανθρακούχο νερό αποτελεί μια καλύτερη επιλογή για τα δόντια μας από τα περισσότερα δημοφιλή ποτά. Αν και είναι πιο όξινο από το κανονικό νερό, η κατανάλωση μερικών μπουκαλιών την ημέρα είναι απίθανο να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.

Με στοιχεία από την Washington Post

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ