Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ ελέγχει πιθανή σχέση της ανθρώπινης ικανότητας για συγκέντρωση σε ένα στόχο με τα επίπεδα νοημοσύνης.
Σύμφωνα με το Business Insider, οι ερευνητές διεξήγαγαν πείραμα σε 53 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολούθησαν μικρά κλιπ με ασπρόμαυρες μπάρες και το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να εντοπίσουν αν οι μπάρες κινούνταν προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Οι μπάρες στα βίντεο ήταν είτε μεγάλου μεγέθους και καταλάμβαναν όλη την οθόνη ή μικρότερες και περιορίζονταν στο κέντρο της.
Οι συμμετέχοντες επίσης έκαναν το παραδοσιακό τεστ νοημοσύνης. Τα αποτελέσματα του πειράματος που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό Βιολογίας έδειξαν ότι οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν την κίνηση στις μεγαλύτερες μπάρες, αλλά παρατηρούσαν γρηγορότερα την κίνηση στις μικρότερες μπάρες.
Πώς προκύπτει όμως η σχέση με τη νοημοσύνη; Οι μεγάλες μπάρες αντιπροσωπεύουν τους εξωγενείς περισπασμούς που στην πραγματικότητα είναι μικρότερης σημασίας σε σχέση με τα αντικείμενα που μετακινούνται μπροστά στα μάτια του υποκειμένου. Με άλλα λόγια, οι εξυπνότεροι μπορούν να φιλτράρουν ευκολότερα τον «θόρυβο του background» για να συγκεντρωθούν σε κάτι που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους, όπως για παράδειγμα στο να ακούνε προσεχτικά μια συζήτηση παρά να παρατηρούν τους περαστικούς.
Συνεπώς, όσοι έχουν αυτή την ικανότητα, συγκεντρώνονται καλύτερα, αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος «δέχεται τεράστια ποσά πληροφοριών, οπότε η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται πρωτίστως από την ικανότητα να απορρίπτει τα άσχετα δεδομένα», όπως αναφέρεται στην έρευνα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το στοιχείο αυτό δεν είναι η μοναδική ένδειξη ευφυΐας, απλά «υπονοεί πότε ο εγκέφαλος είναι πιο αποτελεσματικός και συνεπώς πιο ευφυής».
Αυτό είναι το βίντεο που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στο πείραμα: