O καπνός που μένει στα έπιπλα πιο επικίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα

O καπνός που μένει στα έπιπλα πιο επικίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα Facebook Twitter
1

Αμερικανοί επιστήμονες με νέα έρευνά τους, υποστηρίζουν ότι ο καπνός που μένει και "κολλάει" σε τοίχους και σε έπιπλα μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος για την υγεία των μικρών παιδιών απ' ότι το παθητικό κάπνισμα.

Περισσότερες από 4.000 ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα παραμένουν στις επιφάνειες των κλειστών χώρων πολύ μετά το σβήσιμο του τσιγάρου και μπορεί να  αλληλεπιδράσουν με ρύπους των εσωτερικών χώρων, όπως το όζον και το νιτρώδες οξύ, δημιουργώντας νέα χημικά, ορισμένα από τα οποία μπορεί να είναι καρκινογόνα.

Ένα από αυτά τα χημικά, το ΝΝΑ, παραμένει σε σχεδόν όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών τα οποία τα πολύ μικρά παιδιά κατά κανόνα βάζουν στο στόμα τους, όπως γράφουν Τα Νέα. Όπως έδειξε η νέα έρευνα, το ΝΝΑ «κολλάει» στο ανθρώπινο DNA και μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και δημιουργία καρκινικών όγκων.

Για τον δρ. Μπο Χανγκ, του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ το γεγονός αυτό αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας τους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην καπνίζει κανείς μέσα στο σπίτι. Εάν επιμένει να καπνίζει, πρέπει να πλένει πολύ συχνά και σχολαστικά όλες τις επιφάνειες, τα αντικείμενα, τις κουρτίνες και τα υφάσματα στους χώρους που εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων, να μην υπάρχουν χαλιά και καναπέδες και να βάφουν τακτικά το σπίτι.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια