Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη μη σωστή χρήση κλιματιστικών

Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη μη σωστή χρήση κλιματιστικών Facebook Twitter
0

Με τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο, η δροσιά του κλιματιστικού είναι απόλαυση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση τους και την μη σωστή συντήρησή τους.

 

Όπως αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr/, του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Δημήτρης Βασσάλος, Πνευμονολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) ΤΕΙ Αθήνας, έχει παρατηρηθεί από ιατρικές μελέτες ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δέρματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.

 

Αύξηση της νοσηρότητα κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, κατέγραψε, ανάλυση στην Καλιφόρνια, με πρώτη αιτία νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και την ΧΑΠ, ακολουθούσαν τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βασσάλο, τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι: η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες), η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό, ο πονοκέφαλος, η ψύξη μυών, η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας, η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών, η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού, η ξηροφθαλμία και η επιπεφυκίτιδα.

 

Επίσης, από κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία την Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).

 

Ο κ. Βασσάλος εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, ώστε η χρήση των κλιματιστικών να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία μας:

*Σωστή συντήρηση κλιματιστικών

*Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα

*Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασία 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία)

*Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)

*Όχι απότομες εναλλαγές κρύο – ζεστό και αντίστροφα

 

Τέλος, αφενός δεν βάζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και αφετέρου το σβήνουμε 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στην μεταβολή της θερμοκρασίας.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ