Όσοι ανακατεύουν κάνναβη με καπνό, κινδυνεύουν περισσότερο να εξαρτηθούν και από τα δύο

Όσοι ανακατεύουν κάνναβη με καπνό, κινδυνεύουν περισσότερο να εξαρτηθούν και από τα δύο Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
3

Πολλοί χρήστες σε όλο τον κόσμο ανακατεύουν την κάνναβη με καπνό, τόσο για να εξοικονομήσουν χρήματα, όσο και για να εισπνέουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη ναρκωτική ουσία. Όμως μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό το ανακάτεμα αυξάνει τον κίνδυνο εξάρτησης του χρήστη και από τα δύο.


Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College και King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής την κλινική ψυχοφαρμακολόγο Τσάντνι Χιντόσα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Frontiers in Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 33.700 χρήστες κάνναβης (παράγωγα της οποίας είναι η μαριχουάνα και το χασίς). Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 18 χώρες και είχαν απαντήσει ανώνυμα σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειές τους, όσον αφορά τη χρήση κάνναβης και των παραγώγων της.


Διαπιστώθηκε ότι πολύ συχνότερα ανακατεύουν την κάνναβη με καπνό (σε τσιγάρο, πίπα κ.α.) οι Ευρωπαίοι χρήστες, σε ποσοστό από 77% έως 91% ανάλογα με τη χώρα, ενώ πολύ μικρότερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ (4,4%) ή στη Βραζιλία (7%).


Ο καπνός και η κάνναβη χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο και 182 εκατομμύρια χρήστες διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Και οι δύο ουσίες έχουν ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.


«Η κάνναβη είναι λιγότερο εθιστική από τον καπνό, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι το ανακάτεμά τους μειώνει το κίνητρο του χρήστη να σταματήσει τη χρήση αυτών των ουσιών», δήλωσε η Χιντόσα. Τόνισε ότι το ανακάτεμά τους αυξάνει την ψυχολογική εξάρτηση του χρήστη και από τις δύο ουσίες, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αν είναι χρήστης της μιας μόνο από τις δύο.


Σύμφωνα με την μελέτη, ο πιο δημοφιλής τρόπος ανάμιξης της κάνναβης με καπνό παγκοσμίως είναι με «τσιγαριλίκι» (προτιμάται από το 93,4% των χρηστών). Πίπα για το ανακάτεμα κάνναβης-καπνού χρησιμοποιεί το 11,7% των χρηστών.


Οι άνδρες είναι πιθανότερο να ανακατέψουν καπνό και κάνναβη (68,2%) σε σχέση με τις γυναίκες (63,8%). Οι χρήστες που τα ανακατεύουν, είναι νεότεροι (26 ετών κατά μέσο όρο), σε σχέση με όσους κάνουν σκέτη χρήση κάνναβης (31 ετών). Το 16% των χρηστών δεν έχουν ποτέ δοκιμάσει καπνό ανεξάρτητα από την κάνναβη.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ