Πολύ πίσω στην φυσική κατάσταση οι περισσότεροι Ευρωπαίοι

Πολύ πίσω στην φυσική κατάσταση οι περισσότεροι Ευρωπαίοι Facebook Twitter
4

Υψηλά επίπεδα έλλειψης σωματικής άσκησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ, αποκαλύπτει το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, το 69% των Ελλήνων και το 59% των υπόλοιπων Ευρωπαίων δηλώνουν ότι επιδίδονται ποτέ ή σπάνια σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης.

Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, μόνο των 7% των συμπολιτών μας (8% στην ΕΕ) γυμνάζονται τακτικά, δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα και το 24% (33% στην ΕΕ) από 1-4 φορές την εβδομάδα. Από 1-3 φορές την εβδομάδα γυμνάζονται το 10% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) και το 59% (42% στην ΕΕ) δεν γυμνάζονται ποτέ.

Σε γενικές γραμμές από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι οι πολίτες στη βόρεια Ευρώπη ασκούνται περισσότερο από ό,τι στον κοινοτικό Νότο. Το 70% των ερωτηθέντων στη Σουηδία δήλωσε ότι επιδίδονται σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ακολουθούν οι Δανοί (68%), οι Φιλανδοί (66%), οι Ολλανδοί (58%) και οι Λουξεμβούργιοι (54%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το 78% των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία δεν ασκούνται καθόλου και ακολουθούν Μαλτέζοι (75%), Πορτογάλοι (64%), Ρουμάνοι (60%), Ιταλοί (60%) και Έλληνες (59%).

Το Ευρωβαρόμετρο διενεργήθηκε στα 28 κράτη μέλη από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2013 και συμμετείχαν περίπου 28.000 ερωτηθέντες από διαφορετικές κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες.


Πηγή: ΑΠΕ

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
Σιγουρα η σωματικη ασκηση κανει καλο και το καπνισμα κανει κακο.Ως καπνιστης ο οποιος ασκειται σπανιως νομιζω οτι δικαιουμαι να επιβεβαιωσω οτι η υγιης πρακτικη δεν ειναι αυτη την οποια εφαρμοζω ο ιδιος.Αυτα οσον αφορα στην επιστημη.Με δυο προσθηκες.Καποτε ,οταν ζουσα και εργαζομουν στο εξωτερικο, ειχα ενα ατυχηματακι.Στο νοσοκομειο μου εκαναν,για προληπτικους λογους,και πληρεις εξετασεις αιματος.Οι οποιες ειχαν ενα ενδιαφερον ευρημα.Χοληστερινη 450 !!! Oι υπολοιποι δεικτες ηταν,παραδοξως, κανονικοι,ακομη και τα τριγλυκεριδια,κατι εξαιρετικα σπανιο.Στο νοσοκομειο ετυχε να βρισκεται,ως επισκεπτης, ενας απο τους διασημοτερους καρδιολογους του κοσμου,ο οποιος,λογω των "περιεργων" εξετασεων μου,ζητησε να με εξετασει.Μετα απο μια εξεταση - η οποια κατεληξε σε ιδιαιτερα φιλικη συζητηση-μου ειπε,χωρις να του εχω πει τιποτα εγω-οτι"προφανως εργαζεσθαι σε ιδιαιτερα πιεστικο περιβαλλον(stressfull environment)"διοτι αυτο που βλεπω ειναι "εκτιναξη"δεικτου(spike)λογω stress.Ειχε,βεβαια,κατι παραπανω απο δικιο.Πριν φυγω τον ρωτησα (ως υπερβαρος και ελαχιστα ασκουμενος καπνιστης)τι πιθανοτητες ειχα να "παω απο καρδια".Η απαντηση του θα σας εκπληξει.Μου ειπε οτι :"Οι δυο απολυτα επιβαρυντικοι παραγοντες ειναι η κληρονομικοτητα και το στρεςς.Τα υπολοιπα(ασκηση,βαρος,καπνισμα)επονται σε μεγαλη αποσταση.Εαν δεν εχει καποιος κανενα απο αυτους τους δυο "βασικους παραγοντες",he can probably get away with murder." !!! Το χαρηκα,διοτι δεν ειχα κληρονομικοτητα και το στρεςς οφειλοταν σε παροδικες συνθηκες,και ρωτησα,πονηρα ,"μα γιατι ολοι οι καρδιολογοι επιμενετε στους δευτερευοντες παραγοντες και οχι στους απολυτως πρωτευοντες,που ουτε καν τους αναφερετε ;"Μου απαντησε,χαμογελωντας,οτι " αναφερομαστε σε εκεινους που μπορουμε να επηρεασουμε,διοτι για την κληρονομικοτητα και τις συνθηκες δουλειας εκαστου 'ασθενους'δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα" !!!Η ιστορια,η οποια ειναι απολυτως αληθης, ελαβε χωρα πριν απο 25 χρονια,οταν ημουν 36 ετων.Μετα λιγα χρονια επεστρεψα στην Ελλαδα,οπου και παρεμεινα ενας υπερβαρος και μη ασκουμενος καπνιστης.Στο μεσοδιαστημα τρεις απο τους αμεσους συνεργατες μου (..και συνομηλικους μου ),στην εν λογω χωρα, αποδημησαν εις Κυριον.Απο ανακοπη καρδιας και οι τρεις.Κανεις τους δεν καπνιζε,ηταν δε ,και οι τρεις,φανατικοι joggers.Ειχαν,ομως,ολοι,οικογενειακα ιστορικα καρδιοπαθειων,οι δε φυση της δουλειας τους ηταν κατι παραπανω απο stressful.Ας ειναι ελαφρυ το χωμα που τους σκεπαζει.Η ιστορια δεν εχει κανενα "ηθικο διδαγμα".Ειναι,απλα,food for thought,και τιποτε αλλο.
Ρατσιστικό θα ήταν αν έγραφε κάποιος πως οι Έλληνες είναι και φουγάρα;;; (θυμίζω πως είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο στην κατανάλωση καπνού και η μόνη χώρα στην οποία υπάρχει αντικαπνιστικός νόμος που δεν έχει εφαρμοστεί για ούτε 1 λεπτό)