Η σημερινή υπερκατανάλωση των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια σπατάλη φαγητού που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύριο τόνους σκουπιδιών, ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Σε μία προσπάθεια να μειώσει αυτό το φαινόμενο αυτό, η καμπάνια «Think, Eat, Save» του ΟΗΕ δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές στους καταναλωτές.
Όπως αναφέρει η Guardian, η ζήτηση μικρότερων μερίδων στα εστιατόρια, η κατάψυξη των υπολειμάτων και η δωρέα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι λίγες από τις λύσεις που μπορούν να επιβραδύνουν το φαινόμενο αυτό.
Υπολογίζεται ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το βρετανικό ινστιτούτο μηχανολόγων μηχανικών εκτιμά ότι η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στην πραγματικότητα σε δύο δισεκατομμύρια τόνους.
Ο José Graziano da Silva, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να αντιστρέψουμε την απαράδεκτη τάση και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Στις βιομηχανικές περιοχές τουλάχιστον η μισή ποσότητα του φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια, την ίδια ώρα που η τροφή δεν έχει ακόμα χαλάσει.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 95% της σπατάλης φαγητού γίνεται άσκοπα λόγω της έλλειψης οικονομικής, διαχειριστικής και τεχνικής υποδομής για τη συγκομιδή, αποθήκευση και συντήρηση της τροφής.
Στις ανεπτυγμένες χώρες η σπατάλη φαγητού οφείλεται στην υπερκατανάλωση που έχει ως αποτέλεσμα το μαγείρεμα υπερβολικών ποσοτήτων ή τη λάθος συντήρηση.
Σύμφωνα με το βρετανικό οργανισμό Wwap, η μέση βρετανική οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 680 λίρες ετησίως αν προσέχει τις αγορές και τις παραγγελίες φαγητού.
Μία online συζήτηση για την κατανάλωση φαγητού:
σχόλια