Πώς να μειώσετε δραματικά τη σπατάλη φαγητού - με μερικές απλές κινήσεις

Πώς να μειώσετε δραματικά τη σπατάλη φαγητού - με μερικές απλές κινήσεις Facebook Twitter
0



 

Η σημερινή υπερκατανάλωση των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια σπατάλη φαγητού που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύριο τόνους σκουπιδιών, ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Σε μία προσπάθεια να μειώσει αυτό το φαινόμενο αυτό, η καμπάνια «Think, Eat, Save» του ΟΗΕ δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές στους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει η Guardian, η ζήτηση μικρότερων μερίδων στα εστιατόρια, η κατάψυξη των υπολειμάτων και η δωρέα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι λίγες από τις λύσεις που μπορούν να επιβραδύνουν το φαινόμενο αυτό.

Υπολογίζεται ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το βρετανικό ινστιτούτο μηχανολόγων μηχανικών εκτιμά ότι η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στην πραγματικότητα σε δύο δισεκατομμύρια τόνους.

Ο José Graziano da Silva, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να αντιστρέψουμε την απαράδεκτη τάση και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Στις βιομηχανικές περιοχές  τουλάχιστον η μισή ποσότητα του φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια, την ίδια ώρα που η τροφή δεν έχει ακόμα χαλάσει.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 95% της σπατάλης φαγητού γίνεται άσκοπα λόγω της έλλειψης οικονομικής, διαχειριστικής και τεχνικής υποδομής για τη συγκομιδή, αποθήκευση και συντήρηση της τροφής.

Στις ανεπτυγμένες χώρες η σπατάλη φαγητού οφείλεται στην υπερκατανάλωση που έχει ως αποτέλεσμα το μαγείρεμα υπερβολικών ποσοτήτων ή τη λάθος συντήρηση.

Σύμφωνα με το βρετανικό οργανισμό Wwap, η μέση βρετανική οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 680 λίρες ετησίως αν προσέχει τις αγορές και τις παραγγελίες φαγητού. 

Μία online συζήτηση για την κατανάλωση φαγητού:

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ