Κήποι από εννέα χώρες και χιλιάδες φυτά για όλους στην 67η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς Facebook Twitter
0

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάει κανείς στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Επειδή το Άλσος είναι ωραίο έτσι κι αλλιώς και τις μέρες της έκθεσης ζωντανεύει και ομορφαίνει κι άλλο. Επειδή προσφέρεται για βόλτα, και μάλιστα τώρα ακόμα πιο πολύ, γιατί είναι υπαίθριος χώρος και οργανωμένος, όπου τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από διαφορετικές θύρες, με μονοδρόμηση της κατεύθυνσης του ρεύματος των επισκεπτών, με υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας και 70 σημεία με αντισηπτικά, όλα τα προφανή δηλαδή για να περπατήσεις στο πάρκο με ασφάλεια και να χαζέψεις και να θαυμάσεις φυτά.

Και να αγοράσεις φυτά. Αυτός είναι βασικός λόγος για να πάει στην έκθεση κάποιος που τα αγαπάει. Για φυτά βρώσιμα, αρωματικά, κήπου, εσωτερικού χώρου, υδρόβια, χιπστεροφυτά (εισαγωγής) που θα κλαίει σε μια εβδομάδα, αλλά και ταπεινά ντόπια φυτά που θα έχει για πάντα. Η έκθεση έχει χιλιάδες φυτά, πιο πολλά από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά, οργανωμένα σε περίπτερα, φυτά που ψάχνεις και φυτά που δεν είχες ποτέ φανταστεί ότι θα ήθελες να αποκτήσεις, αλλά από τη στιγμή που θα τα δεις από κοντά, είναι αδύνατο να μην τα πάρεις στο σπίτι σου.

Ξεκινώντας το ρεπορτάζ είχα ορκιστεί να μην πάρω περισσότερες από δύο γλάστρες, γιατί δεν έχω άλλο κενό χώρο ούτε στο μπαλκόνι ούτε μέσα στο σπίτι, αλλά φέτος κάποια περίπτερα έχουν πραγματικούς «θησαυρούς» και τιμές εξαιρετικές (από δύο ευρώ). Έφυγα με 12 φυτά και αν χωρούσε κι άλλα τα αυτοκίνητο θα είχα πάρει περισσότερα.   

Φέτος στο χώρο της έκθεσης έχουν φτιάξει και εννιά κήπους αφιερωμένους στην ανθοκομική παράδοση διαφόρων χωρών: μεξικάνικο, ισπανικό, αγγλικό, γιαπωνέζικο, γαλλικό, ολλανδικό, αυστραλέζικο, βραζιλιάνικο και ελληνικό που είναι ήδη ατραξιόν και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερη ατραξιόν στα παράθυρα των εκπομπών της τηλεόρασης.

Είναι Παρασκευή νωρίς το απόγευμα, οι επισκέπτες λιγοστοί και στα περίπτερα ακόμη στήνουν – κάποιοι μας λένε ότι ακόμη περιμένουν νέες παραλαβές και, παρόλο που η έκθεση έχει ξεκινήσει, ο απαιτητικός επισκέπτης θα πρέπει να περιμένει μέχρι την Τρίτη για να βρει τα σπάνια και τα δυσεύρετα. Αυτά δηλαδή που τρεντάρουν αυτήν τη στιγμή στα «ψαγμένα» προφίλ του Instagram και δεν τα βρίσκεις συχνά στην Αθήνα.

Όπως την ορχιδέα που «χτύπησε» πρώτη στο μάτι μου, τη Masdevallia ignea, ένα είδος από την Κολομβία, με πορτοκαλί άνθος που δεν μοιάζει καθόλου με ορχιδέα. Ή μια αλοκασία μινιατούρα που το μήκος του φυτού συνολικά δεν ξεπερνάει τα 10 εκατοστά, κάποια είδη μίνι φτέρης, αερόφυτα, «βολβούς» της Stephania pierrei (σε απίθανα καλή τιμή), αλλά και ποικιλία από μπονσάι (άτσερ, αζαλέα, ξανθόξυλο, μηλιά, metasequoia, ποδόκαρπος). 

Aερόφυτα Facebook Twitter
Aερόφυτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Περιφερόμαστε από περίπτερο σε περίπτερο και ξεχωρίζω μια «αποικία» από μιγκέ (το μιγκέ, τα μιγκέ;) – που μπορεί να είναι στο τέλος της ανθοφορίας τους, αλλά είναι σε καλή τιμή (5 ευρώ η μεγάλη γλάστρα), όπως και οι πιλέες (6 ευρώ), οι πλουμέριες σε όλα τα χρώματα (20 ευρώ) και πολλών ειδών αερόφυτα σε ανθοφορία (γύρω στα 15 ευρώ). 

Ο περισσότερος κόσμος αγοράζει παχύφυτα και κάκτους, είναι το περίπτερο με τους πιο πολλούς επισκέπτες, ενώ δυο κορίτσια αγοράζουν «αράχνες» και μονστέρες monkey mask και ζητούν συμβουλές για να τις διατηρήσουν.

Έχει ενδιαφέρον να παρατηρείς τον νεαρόκοσμο που ψωνίζει μόνος του και τις επιλογές του (ένα αγόρι έρχεται με φόρα και αρπάζει την ορχιδέα που έχω ακουμπήσει πάνω στον πάγκο και απελπίζεται όταν του λέει η κοπέλα στο ταμείο ότι την έχω ήδη αγοράσει. Ευτυχώς, έχουν μόλις ξεφορτώσει μία ίδια και γλιτώνει την κατάρρευση. Αγοράζει και δύο περίεργες μικροσκοπικές φτέρες – σύνολο 40 ευρώ).

Η προσωπική μου «αποκάλυψη» φέτος είναι τα μεσογειακά φυτά –που υπάρχουν σε μία εκπληκτική ποικιλία, περισσότερα από ποτέ–, φυτά της άγριας φύσης που έχουν με μεγάλη επιμέλεια και φροντίδα καλλιεργηθεί σε συνθήκες Αττικής και είναι πλέον διαθέσιμα για να πάρεις στο σπίτι σου. «Ξεροφυτικά φυτά που αντέχουν τον δυνατό ήλιο μπορούν να ζήσουν σε μπαλκόνια και αντέχουν και στη ζέστη και στο κρύο» μας εξηγεί η κυρία από το περίπτερο που τα γνωρίζει ένα-ένα και μπορεί να τα περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια.

Δυστυχώς, τα περισσότερα είναι σε στάδιο ανάπτυξης, νεαρά φυτά, που δεν δείχνουν την μεγαλοπρέπειά τους αν δεν είναι ανθισμένα. Οι περισσότεροι επισκέπτες τα προσπερνούν. Σε πλήρη ανθοφορία, όμως, είναι απίστευτα όμορφα – και είναι και το μέλλον των ελληνικών κήπων και μπαλκονιών, γιατί είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια προσαρμοσμένα στο ελληνικό περιβάλλον. 

Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς Facebook Twitter
Τα lampranthus είναι τα φυτά που τραβούν το μάτι των περισσότερων και σταματούν να αγοράσουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μας δείχνει μία σπάνια σάλβια με μαύρο άνθος και μετά μας ξεναγεί σε σάλβιες κάθε χρώματος, από τη salvia argentea με το ασημένιο χνουδωτό φύλλο και το λευκό άνθος, μέχρι μοβ, ροζ, φούξια, κόκκινες, γαλάζιες. Αυτό που με ξετρελαίνει είναι το epilobium, ένα φυτό με υπέροχα ροζ άνθη που υπάρχει σε πολλά μέρη με μεγάλο υψόμετρο στην Ελλάδα, αλλά είναι και φυτό των Highlands στη Σκοτία, το οποίο αναζητώ χρόνια. Άλλο ένα πανέμορφο φυτό με λουλούδια με έντονο πορφυρό χρώμα είναι η λυχνίς, η οποία χωρίς άνθη δεν σου γεμίζει το μάτι, αλλά σε πλήρη άνθιση είναι πολύ εντυπωσιακή. Το πιο όμορφο, ίσως, από τα λουλούδια του περιπτέρου είναι το σισιρύνγχιο (Sisyrinchium angustifolium), μία άγρια ίριδα της Βόρειας Αμερικής με μπλε άνθη που λατρεύει το ελληνικό κλίμα και την υγρασία.

Η παράθεση των ονομάτων κατά την ξενάγηση είναι καταιγιστική: γκαούρα λευκή, σινεράρια, αρτεμισία, μαργαρίτα (μία μικρότερη και διαφορετική από την κοινή), κερατόστιγμα, geranium (αρμπαρόριζες, με πολλών ειδών φύλλα και πολλά αρώματα), σκαμπιόζα, λίπια (ένα έρπον φυτό που καλύπτει γρήγορα μεγάλες επιφάνειες), μεχλεμπέχια, μπρουνφλέσια, αγάπανθος, αλκνεράρια, πολλα είδη sedum (ελληνικά άγρια παχύφυτα), σεπερδίβουμ, λευκόφυτα, σιδερίτης (τσάι του βουνού), ελίχρυσο, τεύκριο, περόφσκια, καλαντρίνια, ρουντμπέκια, εχινάτσια, lampranthus σε διάφορα χρώματα, (ροζ, κόκκινο).

Τα lampranthus είναι τα φυτά που τραβούν το μάτι των περισσότερων και σταματούν να αγοράσουν. Πριν φύγω από το περίπτερο δίνω 16 ευρώ για έξι από τα παραπάνω φυτά (συμπεριλαμβανομένης και της μαύρης σάλβια).

Βέβαια, δεν υπάρχουν μόνο φυτά και λουλούδια που πρέπει να έχεις κάνει έρευνα για να ανακαλύψεις, είναι διαθέσιμα και όλα τα άνθη της εποχής, από κατιφέδες (την παλιά ποικιλία, «της γιαγιάς») και πετούνιες, μέχρι βιγόνιες και γεράνια (και ένα άγριο ελληνικό είδος με μικροσκοπικό λουλούδι για πιο «ψαγμένους»), βασιλικοί, διάφορα. 

κακτοι Facebook Twitter
Ο περισσότερος κόσμος αγοράζει παχύφυτα και κάκτους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Φέτος στον χώρο της έκθεσης έχουν φτιάξει και εννιά κήπους αφιερωμένους στην ανθοκομική παράδοση διαφόρων χωρών: μεξικάνικο, ισπανικό, αγγλικό, γιαπωνέζικο, γαλλικό, ολλανδικό, αυστραλέζικο, βραζιλιάνικο και ελληνικό, που είναι ήδη ατραξιόν και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερη ατραξιόν στα παράθυρα των εκπομπών της τηλεόρασης. Αξίζουν όμως τη στάση, όπως αξίζει και η επίσκεψη στην έκθεση. Μετά από τόσο καιρό σε καραντίνα και με περιορισμένες μετακινήσεις η έκθεση λουλουδιών σου φαίνεται σαν επίσκεψη στον παράδεισο. 

Τις καθημερινές είναι ανοιχτά 10 το πρωί με 10 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο μέχρι τις 4 το απόγευμα, το Σαββατοκύριακο και μετά τις 4 τις καθημερινές το εισιτήριο είναι 1,5 ευρώ. Μέχρι τις 23 Μαΐου. 

Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ήλιοι Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
μονστέρα πιλέα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μαργαρίτες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
τριαντάφυλλα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
παχύφυτα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


 

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ