Αντίπαρος: Πέρα από τα μάγια της Μανταλένας

Αντίπαρος: Πέρα από τα μάγια της Μανταλένας Facebook Twitter
Η Αντίπαρος δεν είναι παράπονο-νησί ή τόπος περισυλλογής και καταμέτρησης λαθών και απωθημένων. Κοινώς, έχει ζουμί το νησάκι και εναλλακτικές για όλους: ποδηλάτες, γυμνιστές, ξενύχτηδες, party-animals, σχεσάκηδες και καλοπερασάκηδες.
0

Καλή η νησιωτοπούλα και το αληθινό στόρι στο οποίο βασίστηκε η ταινία, αλλά κάπου μπάστα, γιατί το αντινήσι δεν είναι μόνο δικό της.


«Μανταλένα» και «Θάλασσα Πλατιά», εκείνο το λιγωτικά σπαρακτικό τραγούδι του Χατζιδάκι που μαρκάρισε αγρίως την ταινία. Αυτά τα δύο ευθύνονται που για χρόνια, ίσως και μέχρι σήμερα, πολλοί νομίζουν ότι η Αντίπαρος είναι ο σκοτεινός –απέναντι– εαυτός της αιωνίως χαριέσσης Πάρου.

Και δεν έχουν άδικο. Υπάρχουν και τέτοιες στιγμές στην Αντίπαρο, είναι και η ενέργεια του σπηλαίου τέτοια, που, αν βρεθείς βράδυ στα νερά της, μια βουτιά με τα μάτια απέναντι στο ζωηρό νησί αρκεί για να νιώσεις έτσι, λίγο σαν βασανισμένος Χριστούλης που το θαλασσινό νερό ρουφάει τα βάσανά σου.

Αλλά ήμαρτον λίγο μ' αυτή την παρεξήγηση, η Αντίπαρος δεν είναι παράπονο-νησί ή τόπος περισυλλογής και καταμέτρησης λαθών και απωθημένων. Κοινώς, έχει ζουμί το νησάκι και εναλλακτικές για όλους: ποδηλάτες, γυμνιστές, ξενύχτηδες, party-animals, σχεσάκηδες και καλοπερασάκηδες. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Πού κάνεις μπάνιο;

Χμ, εν αντιθέσει με την Πάρο, εδώ οι παραλίες δεν είναι αμέτρητες και –ας είμαστε ειλικρινείς– το αντινήσι δεν φημίζεται γι' αυτές, αλλά... Ο Μικρός Σωρός, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το λιμάνι, έχει τα ωραιότερα νερά του νησιού, ενώ υπάρχει πάντα και η Φανερωμένη, όπου, δυστυχώς, πρέπει να 'σαι τυχερός για να χωρέσεις τα λιγοστά υπάρχοντά σου για να απολαύσεις βουτιές.

Φυσικά, υπάρχει και η παραλία του κάμπινγκ, ειδυλλιακή, λαχταριστή, γαλαζοπράσινων αποχρώσεων και με λουόμενους απ' όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι ο γυμνισμός δεν σας ενοχλεί. Περισσότερες πληροφορίες για τους φίλους του κάμπινγκ στο https://camping-antiparos.com/, 40 χρόνια λειτουργούν, κάτι καλό θα σημαίνει αυτό. Αν, πάλι, δεν είστε για τα βαθιά και δεν σας ενοχλεί η αρμύρα, υπάρχει πάντα η παραλία της Ψαραλυκής. Μυρίζει αλάτι, στάζει αλάτι, θα βγείτε και θα είστε παστοί, αλλά αξίζει.

Στο Φανάρι, τα πράγματα είναι λίγο πιο οργανωμένα, αν απαραιτήτως θέλετε ομπρέλα, ξαπλώστρες και ακριβώς πίσω ταβέρνα για να τσιμπήσετε μετά το μπάνιο σας. 

Αντίπαρος: Πέρα από τα μάγια της Μανταλένας Facebook Twitter
Ο κεντρικός δρόμος της Αντίπαρου.


Πού τρως;

Από την πλευρά του λιμανιού υπάρχουν δύο φούρνοι. Χωρίς παρεξήγηση, για πρωινό προτιμήστε τον μικρό, το "Ασπρονήσι" ειδικά αν το πρωί δεν χορταίνετε με τίποτε άλλο εκτός από τυρόπιτες, γεμιστά κρουασάν –αλμυρά, γλυκά– και τα συναφή. Κατά τα λοιπά, στην Αντίπαρο κανείς –ούτε στα καφενεία– δεν θα σας αρνηθεί ένα καλό πρωινό και σε καλές τιμές.

Για μεσημεριανό, ό,τι τραβήξει η όρεξή σας υπάρχει: από μαγειρευτό και τέλεια ψητά στη βραβευμένη «Κληματαριά» μέχρι πίτσα στο "Home" και καλό ιταλικό στην ταρατσούλα του SaleRosso, όπου μπορεί να βρεθείτε και απέναντι από τον Τομ Χανκς. A, και για ψαρομεζέδες στον «Καπετάν Πιπίνο».

Για όνομα, μη φύγετε από πουθενά χωρίς να πιείτε αυτό που θα σας κεράσουν: ένα τόσο δα χωνευτικό ποτάκι, τσίπουρο-μέλι-σταφύλι ή τσίπουρο-μέλι-κανέλα. πλατεία, Κληματαριά, τσίπουρο, μέλι, σταφύλι, Μην πείτε «όχι», ειδικά αν μετά σκοπεύετε σε μια σιέστα της προκοπής. Μιλάμε για το πιο γλυκό κουτσούρεμα στα βλέφαρα και τον πιο χαλαρωτικό ύπνο μετά.


Ξυπνήσατε; Τέλεια!

Ώρα για ποδηλατάδα! Επειδή μιλάμε για νησάκι τόσο δα –λιγότερο από 35 τετραγωνικά χιλιόμετρα–, αν στον Πειραιά φορτώσετε μαζί το δικό σας ποδήλατο, θα το διασκεδάσετε απίστευτα. Αν όχι, νοικιάστε ένα εκεί και φχαριστηθείτε το νησί όπως και όποτε σας αρέσει.

Αντίπαρος: Πέρα από τα μάγια της Μανταλένας Facebook Twitter
Το σπήλαιο της Αντιπάρου είναι ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Φωτο: © Lemonakis Antonis / Shutterstock


Στην καρδιά του Σπηλαίου της Αντιπάρου

Εδώ φεύγει ο δημοσιογράφος και επιστρέφει ο... άνθρωπος (με τις φοβίες του). Φίλοι, δεν έχω μπει, αλλά εσείς μπείτε. Θέλω, αλλά δεν μπορώ. Λίγα χρόνια πριν, από το σπήλαιο του Διρού με έβγαλαν λιπόθυμη μέσα στη βάρκα, ούτε μέχρι τα Ροζ Διαμερίσματα δεν κατάφερα να φτάσω, ας όψεται η κλειστοφοβία.

Οπότε, όταν πια βρεθήκαμε Αντίπαρο, άφησα την παρέα να μπει και αρκέστηκα στις περιγραφές της ότι πρόκειται, όντως, για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια του κόσμου. Ας μη γράψω, λοιπόν, για κάτι που δεν είδα κι εσείς προτιμήστε τη διαδρομή από το Κάστρο για να φτάσετε εκεί – για να αποφύγετε την ταλαιπωρία. Α, και στείλτε μου φωτογραφίες.


Για ποτάκι πού πάω;

Κλασικά στην πλατεία. Θα βρείτε τα πάντα. Και τους πάντες. Δεν ενδείκνυται το νησί για «παράνομα» ζευγάρια για να συνεννοηθούμε λίγο, δεν είμαστε για δυσάρεστες εκπλήξεις καλοκαιριάτικα. Οπότε διαλέξτε το μπαράκι της αρεσκείας σας, οι τιμές είναι λογικές, η μουσική καλή και τα ποτά εντάξει. Όμως, αν είστε της χαράς και του κεφιού, υπάρχει πάντα το τίμιο afterάδικο που λέγεται La Luna.

Μην πάτε «μη-μου-άπτου» και αν δεν έχετε ξαναπατήσει μη σουφρώσετε τη μυτίτσα με το που θα δείτε το ντεκόρ. Μιλάμε για ανελέητη eightίλα να τρυπώνει από παντού στα χαλαρά κύτταρά σας και να κάνει διαβρωτική δουλίτσα και στα πιο ντιστεγκέ παιδιά.

Εκεί κατά τις 6 το χάραμα, αν βρεθείτε να χορεύετε σε ημιέξαλλη κατάσταση μόνο με το μαγιό, να είστε απολύτως σίγουροι ότι δεν σας έριξαν τίποτα στο ποτό. Είναι το μαγαζί τέτοιο, η αύρα και η ψυχολογία του και αρκεί όσο 10 συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή μαζί. Είναι η θρυλική υπερ-ντίσκο του Αιγαίου και αν δεν πάτε θα χάσετε.

(Update: δυστυχώς, φέτος όταν βρεθήκαμε εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι έχει ανοίξει ένα άλλο μαγαζί...)

Αντίπαρος: Πέρα από τα μάγια της Μανταλένας Facebook Twitter
Aν είστε της χαράς και του κεφιού, υπάρχει πάντα το τίμιο afterάδικο που λέγεται La Luna. Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LIFO


Πώς φεύγω από την Αντίπαρο;

Με απολύτως βαριά καρδιά. Με ψυχολογία πιτσιρίκου που τον παίρνει η μάνα του με το ζόρι από την παιδική χαρά. Με όρεξη να τραγουδήσεις Χατζιδάκι, μέσα στη βάρκα με τη Μανταλένα και τον πατέρα της μαζί, έτσι, να κλάψετε λίγο για τις μέρες χαράς που τέλειωσαν. Του χρόνου πάλι. Ας βρεθεί κάποιος από την παρέα να σας πάρει ένα παγωτάκι και να σας υποσχεθεί ότι θα σας ξαναφέρει. Περάστε καλά!

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ