Τα Κύθηρα είναι μία κατηγορία από μόνα τους. Βρίσκονται στα νότια της Πελοποννήσου, στο σημείο όπου συναντιούνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος. Ανήκουν μεν στα Επτάνησα, όμως δεν μοιάζουν με την υπόλοιπη οικογένεια (Κέρκυρα, Παξοί, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Λευκάδα), ούτε φέρνουν σε Κυκλάδες. Έχουν όμως τα πάντα. Πολύ ωραίες παραλίες, όμορφη Χώρα και πολλά (περίπου 60) καταπληκτικά χωριά. Αυτό που ξεχωρίζω στα Κύθηρα όμως είναι η ατμόσφαιρα του νησιού, που δεν μπορεί να περιγραφεί με ευκολία. Σοφιστικέ ηρεμία μεν, αλλά με πολλά πράγματα να κάνεις και ιδανικό μείγμα κόσμου είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να χαρακτηριστεί «ζευγαρονήσι», όμως δεν είναι ένα μέρος όπου θα πας για να απομονωθείς με το ταίρι σου, γιατί πολύ απλά έχει πολλά πράγματα να δεις. Τα Κύθηρα θέλουν χρόνο –και αυτοκίνητο–, όμως θα ανταμείψουν με το παραπάνω όσους επιλέξουν να τα γυρίσουν.
Το ενετικό κάστρο της Χώρας προσφέρει το απαραίτητο background και τα γραφικά στενάκια την απαραίτητη περατζάδα, με αγαπημένο σημείο την κεντρική πλατεία με τα φοβερά αναπαλαιωμένα κτίρια περιμετρικά της και την «ήπια ανάπτυξη» των καταστημάτων που σε μεταφέρει αρκετές δεκαετίες πίσω.
Ας ξεκινήσουμε με τη Χώρα. Το ενετικό κάστρο προσφέρει το απαραίτητο background και τα γραφικά στενάκια την απαραίτητη περατζάδα, με αγαπημένο σημείο την κεντρική πλατεία με τα φοβερά αναπαλαιωμένα κτίρια περιμετρικά της και την «ήπια ανάπτυξη» των καταστημάτων που σε μεταφέρει αρκετές δεκαετίες πίσω. Βασικός ανταγωνιστής της, σε διαφορετική φιλοσοφία φυσικά, η πλατεία του χωριού Μυλοπόταμος. Εδώ ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε νησί, καθώς το σκηνικό με τα πλατάνια και τα νερά που τρέχουν άφθονα θυμίζει ορεινό χωριό της ενδοχώρας. Ακόμα και το μεσημέρι θα απολαύσεις την πολύτιμη δροσιά και τα εκλεκτά εδέσματα των παραδοσιακών μαγαζιών. Επιβάλλεται να επισκεφτείς τους καταρράκτες του χωριού για μια βουτιά (οι πιο τολμηροί) ή μια φωτογραφία (οι instagrammers). Στα γραφικά Μητάτα θα βρεις άλλη μια πανέμορφη πλατεία-μπαλκόνι. Μεταξύ άλλων, βασικά αξιοθέατα του νησιού αποτελούν η βραχονησίδα Χύτρα ή Αυγό, με τη θαλάσσια σπηλιά και το καταφύγιο για φώκιες, και το Κατούνι, η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στην Ελλάδα, το Μινωικό Ιερό Κορυφής που αντιπροσωπεύει την πλούσια ιστορία των Μινωιτών στο νησί και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με το ομώνυμο εκκλησάκι στο εσωτερικό του.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού είναι η μορφολογία του. Είναι ορεινό, με δύο κύριες οροσειρές να διατρέχουν ανατολικά και δυτικά τα 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασής του. Οι δύο αυτές οροσειρές διακλαδίζονται σε μικρότερα βουνά, με βαθιά φαράγγια (αν είστε φίλος της πεζοπορίας, επισκεφτείτε το φαράγγι του Τσάκωνα και το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας, αλλά και το δάσος Γερακάρι) να συμπληρώνουν το σκηνικό και κοιλάδες που καταλήγουν στη θάλασσα και σχηματίζουν τις πανέμορφες παραλίες, ένα από τα δυνατά χαρτιά του νησιού. Η πιο διάσημη είναι το Καλαδί – αξίζει ο ποδαρόδρομος, αλλά θα πρέπει να πάρετε μαζί σας προμήθειες. Το τοπίο στο Μελιδόνι είναι καθαρά κυκλαδίτικο, ενώ αρκετά τίμιο είναι το Καψάλι, η παραλία ακριβώς κάτω από τη Χώρα, όπου θα βρεις και τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά. Η ενδεικτική επιλογή συμπληρώνεται από τις πιο άγριες παραλίες στα δυτικά, Άγιος Λευτέρης και Λυκόδημος, και οι βοτσαλωτές στα ανατολικά, Φυρρή Άμμος και Χαλκός.
Τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά, το Γύθειο, τη Νεάπολη και την Κρήτη και αεροπορικώς με την Αθήνα. Αν βρεθείς στο νησί στις 17 Αυγούστου, αξίζει να περάσεις στα Αντικύθηρα για το πανηγύρι του πολιούχου του νησιού, του Αγίου Μύρωνα.
To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO