"Η άθλια εικόνα", σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σε αντίθεση με την άλλη όπου πρωταγωνιστούσε η κ. Πρωτοψάλτη...
Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση
ενάντια στο νέο Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο
*
Η πρώτη μέρα χαλάρωσης των μέτρων του lockdown ξεκίνησε με τη συζήτηση στη Βουλή επί του νέου Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, μια μεγάλη συγκέντρωση πολιτών εξελισσόταν έξω από το κοινοβούλιο με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.
To νομοσχέδιο με τίτλο "Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας" έλαβε σφοδρές κριτικές κατά την περίοδο που τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση, ενώ χαρακτηρίστηκε "Αντί-περιβαλλοντικό" και "Περιβαλλοντοκτόνο". Σε ψήφισμα που στηρίζεται από πάνω από 100 συλλογικότητες και κινήματα, το οποίο μέχρι σήμερα έχει συλλέξει πάνω από 20.000 υπογραφές, αναφέρονται ως βασικά προβλήματα του νομοσχεδίου τα παρακάτω:
1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις
Επιπλέον, όπως αναφέρουν το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, οι Γενικοί Διευθυντές των οργανώσεων Δημήτρης Καραβέλλας και Νίκος Χαραλαμπίδης αντίστοιχα, παρέδωσαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, επιστολή με το αίτημα 30.000 πολιτών για απόσυρση των προκλητικών διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν στις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου στη χώρα μας. Η παράδοση της επιστολής έγινε το μεσημέρι της 4ης Μαΐου 2020, ανήμερα της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο και ενόψει της ψήφισής του, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη 5 Μαΐου.
Το περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζει το 2020 ως έτος Βιοποικιλότητας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η φύση βρίσκεται σε κρίση, καθώς σήμερα χάνονται είδη με ρυθμό 1.000 φορές μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά στην ανθρώπινη ιστορία ενώ 1.000.000 βρίσκονται υπό εξαφάνιση, και καθιστά σαφές ότι το μέλλον της ανθρωπότητας θα κριθεί από τη δράση που λαμβάνουμε σήμερα.
Παρόλα αυτά, σχεδόν 6 μήνες μετά από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το περιβάλλον σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στην Ελλάδα, είμαστε σε αναμονή για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που όπως φαίνεται ευνοεί την επιχειρηματικότητα σε βάρος της προστασίας της φύσης.
Πηνελόπη Θωμαϊδη
Διαβάστε περισσότερα:
Ψήφισμα "Να αποσυρθεί το Αντι-Περιβαλλοντικό Νoμοσχέδιο"
Επιστολή WWF και Greenpeace προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Παλαιότερες δημοσιεύσεις της Πηνελόπης Θωμαϊδου στο Αλμανάκ:
Dancing to save the waters με τις "Βρυσούλες"