Έφτασε στη Βρετανία το πρώτο φορτίο χυμού από γενετικά τροποποιημένη μωβ ντομάτα, η οποία αναπτύχθηκε σε βρετανικά εργαστήρια αλλά καλλιεργήθηκε στον Καναδά, καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ευρώπη, θα καθιστούσε απαγορευτικά ακριβή την καλλιέργεια της.
Ο χυμός της μωβ ντομάτας θα δοκιμαστεί ώστε στο απώτερο μέλλον να πάρει το ok για κυκλοφορία στη βρετανική αγορά, κάτι πάντως πολύ δύσκολο για να γίνει άμεσα ακριβώς λόγω αυτού του πλαισίου της Ε.Ε. Ευελπιστούν όμως οι «εμπνευστές» της τομάτας ότι θα καταφέρουν να την κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ μέσα σε τρία χρόνια.
Ο χυμός αυτός έχει αυξημένα επίπεδα του αντιοξειδωτικού που περιέχεται στις ντομάτες προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να ενισχύσουν και τη θρεπτική του αξία. Επιπλέον, οι μοβ ντομάτες διατηρούνται για περισσότερο καιρό, καθώς η ουσία που περιέχουν εμποδίζει την αποσύνθεση και την εμφάνιση μούχλας.
Επιπλέον, οι επιστήμονες που ανέπτυξαν αυτή την τομάτα υποστηρίζουν ότι ο χυμός της μπορεί να προστεθεί σε διάφορα φαγητά - π.χ. σε πίτσα ως σάλτσα - και να τα καταστήσει πιο υγιεινά.
Σύμφωνα με την Telegraph, οι ασθενείς στο Norfolk και στο Norwich University Hospital θα πιούν μοβ χυμό ντομάτας και οι γιατροί θα διαπιστώσουν αν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου.
Ο καθηγητής Cathie Martin του Κέντρο John Innes , ο οποίος ηγήθηκε της καλλιέργειας , δήλωσε : "Ελπίζουμε να μπορέσουμε να δούμε αν η παρέμβαση με τον πορφυρό χυμό μπορεί να έχει κάποια επίπτωση ως συμπληρωματική θεραπεία".
Πάντως, όπως σημειώνει η «Ναυτεμπορική», δύσκολα θα πειστούν οι πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, ακτιβιστές επιχειρούν να εμποδίσουν την εμπορική παραγωγή μήλων που τροποποιήθηκαν ώστε να μην παίρνουν καφέ χρώμα όταν κόβονται από το δέντρο.
σχόλια