ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Βρετανία: Έφτασαν οι μοβ ντομάτες

Βρετανία: Έφτασαν οι μοβ ντομάτες Facebook Twitter
15

 

Βρετανία: Έφτασαν οι μοβ ντομάτες Facebook Twitter

Έφτασε στη Βρετανία το πρώτο φορτίο χυμού από γενετικά τροποποιημένη μωβ ντομάτα, η οποία αναπτύχθηκε σε βρετανικά εργαστήρια αλλά καλλιεργήθηκε στον Καναδά, καθώς  το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ευρώπη, θα καθιστούσε απαγορευτικά ακριβή την καλλιέργεια της.

Βρετανία: Έφτασαν οι μοβ ντομάτες Facebook Twitter

Ο χυμός της μωβ ντομάτας θα δοκιμαστεί ώστε στο απώτερο μέλλον να πάρει το ok για κυκλοφορία στη βρετανική αγορά, κάτι πάντως πολύ δύσκολο για να γίνει άμεσα ακριβώς λόγω αυτού του πλαισίου της Ε.Ε. Ευελπιστούν όμως οι «εμπνευστές» της τομάτας ότι θα καταφέρουν να την κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ μέσα σε τρία χρόνια.

Ο χυμός αυτός έχει αυξημένα επίπεδα του αντιοξειδωτικού που περιέχεται στις ντομάτες προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να ενισχύσουν και τη θρεπτική του αξία. Επιπλέον, οι μοβ ντομάτες διατηρούνται για περισσότερο καιρό, καθώς η ουσία που περιέχουν εμποδίζει την αποσύνθεση και την εμφάνιση μούχλας.

Επιπλέον, οι επιστήμονες που ανέπτυξαν αυτή την τομάτα υποστηρίζουν ότι  ο χυμός της μπορεί να προστεθεί σε διάφορα φαγητά - π.χ. σε πίτσα ως σάλτσα - και να τα καταστήσει πιο υγιεινά. 

Σύμφωνα με την Telegraph, οι ασθενείς στο Norfolk και στο Norwich University Hospital θα πιούν μοβ χυμό ντομάτας και οι γιατροί θα διαπιστώσουν αν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου.

Ο καθηγητής Cathie Martin του Κέντρο John Innes , ο οποίος ηγήθηκε της καλλιέργειας , δήλωσε : "Ελπίζουμε να μπορέσουμε να δούμε αν η παρέμβαση με τον πορφυρό χυμό μπορεί να έχει κάποια επίπτωση ως συμπληρωματική θεραπεία".

Πάντως, όπως σημειώνει η «Ναυτεμπορική», δύσκολα θα πειστούν οι πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.  Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, ακτιβιστές επιχειρούν να εμποδίσουν την εμπορική παραγωγή μήλων που τροποποιήθηκαν ώστε να μην παίρνουν καφέ χρώμα όταν κόβονται από το δέντρο.

15

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Μην λέτε μ@@@@ς χωρίς να έχετε ιδέα σε τι αναφέρεστε. Δον Ιδιώτη ένα απλό γκουγκλάρισμα να έκανες και θα γνώριζες ήδη την διαφορά μεταξύ γενετικής βελτίωσης και γενετικής τροποποίησης. Στο αφήνω για homework, τροφή για σκέψη... Ένας γεωπόνος...
Και εσύ που έχεις ιδέα για εξήγησέ μας τη διαφορά στο αποτέλεσμα? Αυτό που θα μου έπαρινε 10 γενιές να το πετύχω το κάνω μέσα σε μία γενιά αποφεύγοντας τις επιπτώσεις του inbreeding (μου διαφεύγει ο ελληνικός όρος). Και η τεχνιτή γενετική βελτίωση είναι πιο επιτυχημένη από την φυσική. Το θέμα είναι τι τροποποιείς. Δεν είμαι υπέρμαχος των γενετικά τροποποιημένων (ή τουλάχιστον των περισσότερων) αλλά μην τα δαιμονοποιούμε και όλας. Ένας (πρώην) γενετιστής φυτών...
Γιατί που είδες να παίρνω θέση για το ζήτημα; Είναι πολύ απλό, αυτό που περιγράφει στο σχόλιο είναι γενετική βελτίωση και είναι τουλάχιστον ΑΚΥΡΟ να το θέτεις ως αντεπιχείρημα σε αυτούς που είναι ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα και ως πρώην γενετιστής το γνωρίζεις πολύ καλά μάλλον...
Όσοι αντιδρούν στον όρο "γενετικά μεταλλαγμένα" τρόφιμα ας έχουν υπόψη τους πως ο άνθρωπος απ' την αρχή της ενασχόλησής του με τη γεωργία έκανε ακριβώς αυτό: επιδρούσε στα γονίδια των φυτών διασταυρώνοντας, μπολιάζοντας κι επιλέγοντας τις καλύτερες ποικιλίες. Το πρώτο καλαμπόκι ήταν 5 φορές μικρότερο απ' το σημερινό με ελάχιστους σπόρους, τα πρώτα εσπεριδοειδή απλά δεν τρώγονταν γιατί ήταν πικρά κλπ κλπ. Το "γενετικά μεταλλαγμένο" μπορεί να μας ακούγεται σα να προέρχεται απ' το εργαστήριο του Δόκτορος Καλιγκάρι, αλλά πριν καταδικάσουμε κάτι καλύτερο είναι να το ερευνήσουμε
Μια φορά και ένα καιρό ήτανε ένας αγρότης, ο οποίος καλλιεργούσε καλαμπόκι. Παρατηρώντας την καλλιέργεια του είδε ότι κάποια φυτά είχανε σπόρους με έντονο χρυσαφί χρώμα και του άρεσε πολύ. Κράτησε λοιπόν τους σπόρους από αυτά τα φυτά και τους έσπειρε την επόμενη χρονιά. Την επομένη χρονιά είδε ότι ακόμη περισσότερα φυτά είχανε το χρώμα που ήθελε, κατακράτησε σπόρους από αυτά τα φυτά και ξανά έσπειρε και πάει λέγοντας... Ένας άλλος αγρότης που οι γονείς του τον στείλανε πανεπιστήμιο και ήτανε και λίγο μάγκας σκέφτηκε: θέλω πορτοκαλί σπόρους σαν το καρότο αλλά δεν γίνετε να τα διασταυρώσω γιατί ανήκουν σε άλλες οικογένειες άρα κάτι πρέπει να κάνω για αυτό. Πήγε λοιπόν στο εργαστήριο του και απομόνωσε το γονίδιο πού δίνει το πορτοκαλί χρώμα και με την βοήθεια του agrobacterium το πέρασε στο γονιδίωμα του καλαμποκιού και τσουπ πορτοκαλί καλαμπόκι. Όταν διαπίστωσε ότι η τσακαλιά του πιάνει σκέφτηκε ότι θέλει καλαμπόκι που να φωσφορίζει οπότε απομόνωσε το κατάλληλο γονίδιο και με τον ίδιο τρόπο έκανε φωσφοριζέ καλαμπόκι.. ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ άλλο η π@τσ@ και άλλο η βούρτσα. Μια ιστοριούλα για να καταλάβουν όλα τα παιδάκια
ρε αγορινα μου, ελεος λιγο..μας το παιζεις και καμποσος - γεωπονος και ιστοριες..δεν υπαρχει κινητρο και κερδος για να φτιαχνουν φωσφωοριζε καροτα και ιστοριες για αγριους που πας να πουλησεις..οπως καθε τεχνολογια, ετσι και τα GM προσφερουν λυσεις και κινδυνους..το πλεον πιο σημαντικο κατε με, ειναι οι πρακτικες τις Monsanto, και οχι καθε αυτου τα GM..εαν τωρα προσπαθεις ταχα μου να μας πουλησεις τις γνωσεις που χρειαστηκες να περασεις εξεταστικη, αστο..και αν θες μιλα με κανονικα επιχειρηματα, και οχι φωσφοριζε ιστοριες..ντεμεκ επιστημων..
MrQuestions είσαι μάλλον λίγο χαζούλης και δεν κατάλαβες την ιστοριούλα για παιδάκια για να ξεχωρίζουν την διαφορά μεταξύ γενετικής βελτίωσης και γενετικής τροποποίησης. Σε αφήνω τώρα εσένα και τα πολύ δυνατά σου επιχειρήματα και πάω να χύσω μαύρο δάκρυ, που με είπες ντεμέκ επιστήμων.. Φιλάκια
Ένα τελευταία hint για το πολύ δυνατό σου επιχείρημα για τα φωσφοριζέ καρότα, αλλά θα χρειαστεί να αφιερώσεις λίγο χρόνο.. Ίσως έτσι να εξελιχθείς από την κατηγορία του κουφιοκεφαλάκη. Molecular markers (και αν δυσκολευτείς πολύ και σου φανεί πολύ αφηρημένο ψάξε λίγο για τα αρσενικά κοτόπουλα ;) ). Φιλάκια και πάλι
δεν ειναι κατα αναγκη τα GM βλαβερα για την υγεια μονο και μονο γιατι μερικοι εδω τα βλεπετε ως μεταλλαγμενα καλαμποκια με νυχια και δοντια..ποικιλιες σαν αυτη τη ντοματα εχουν επεξεργαστει στο εργαστηριο ωστε να εχουν αυξημενη ποσοτητα ανθοκυανης (αντιοξειδητικο). επιπλεον εχουν παραγει αναλογη ντοματα με διασταυρωσεις και οχι με μεταλλαξεις.@PeterPan για σενα και για τους αλλους που συμφωνουν, τα GM δινουν την ευκαιρια να φερουν θρεπτικα συστατικα που θα μπορουν να βοηθουν ατομα που δεν παραγουν τα εν λογω συστατικα (βλ βιταμινη Α, golden rice), και οχι για γευση.@youthrevolt, ναι 'αυτό το μεταλλαγμένο μοβ πράγμα θα έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό'..μελιτζανα ή βατομουρα δε τρως?
Μία μικρή διόρθωση κατ αρχάς: ΑνθοκυαΝΙνη.Έχεις μεγάλο δίκιο για το οτι τα γενετικά τροποποιημένα δεν είναι πάντα βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία ή σχεδόν καθόλου. ΑΛΛΑ μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερά για το περιβάλλον. Αν και το συγκεκριμένο φαινομενικά όχι, αλλά ποικιλίες από φυτά τα οποία ανθίστανται σε χαμηλές/υψηλές θερμοκρασίες, επιβιώνουν από παράσιτα και ασθένειες, ή σαπίζουν πολύ πιο αργά, προσδίδει ένα σαφέστερα ισχυρό πλεονέκτιμα έναντι των συμβατικών καλλιεργιών. Οπότε ο τρόμος του να ξεφύγει κάποιο φυτό τέτοιας καλλιέργειας (μέσω σπόρων ή γύρης π.χ.) σημαίνει αυτομάτως την υπερίσχυσή του και εξαφάνιση των άλλων ποικιλιών του είδους του ή και άλλων ειδών. Χωρίς να σημαίνει βέβαια οτι είναι απίθανο να αναπτυχθεί κάποιος οργανισμός που να το προσβάλλει.Οπότε ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα ΓΜ είναι η περιβαλλοντική καταστροφή και όχι οι βλάβες στον άνθρωπο.