Ο Δίας και η Αφροδίτη στο τραπέζι σας

Ο Δίας και η Αφροδίτη στο τραπέζι σας Facebook Twitter
2

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

Ο Παναγιώτης Βελέντζας είναι 23 ετών και τελειόφοιτος του τμήματος βιομηχανικού σχεδίου της ΑΚΤΟ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης, εξαιτίας των επαγγελματικών υποχρεώσεων της μητέρας του.

Υποστηρίζει πως όλη αυτή η τριβή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της αντίληψης του για τον κόσμο, ενώ τον βοήθησε να μην 'πλήξει' ποτέ.

Την χρονιά που μας πέρασε, ο Παναγιώτης σχεδίασε δύο πρωτότυπους μύλους πιπεριού με πρωταγωνιστές αρχαίους ελληνικούς θεούς, για λογαριασμό του Μουσείου Μπενάκη, τραβώντας την προσοχή της διεθνούς design κοινότητας.

Μας εξηγεί.

Ο Δίας και η Αφροδίτη στο τραπέζι σας Facebook Twitter

Οι μύλοι πιπεριού

Στον μικρό μύλο συναντάμε την Αφροδίτη, και στον μεγάλο απεικονίζεται για μένα ο Δίας, αν και στην πραγματικότητα η προτομή είναι του Όμηρου,  μιας που δεν βρήκα σχέδιο του Δία που να με ικανοποιεί.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι το ξύλο οξιάς, για τον κορμό του μύλου, και το αλουμίνιο για το κεφάλι.

Οι μύλοι δημιουργήθηκαν με αφορμή την ανάθεση του Μουσείου Μπενάκη στο τμήμα product design του ΑΚΤΟ για τον Εορτασμό των 35 χρόνων των πωλητηρίων του Μουσείου.

Τους σχεδίασα στα πλαίσια της ομαδικής εργασίας της σχολής "Σύγχρονα Τελετουργικά – Σύγχρονα Εργαλεία", υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Χριστίνας Σκουλούδη , και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην περσινή  Διεθνή Μέρα Μουσείων.

Ο Δίας και η Αφροδίτη στο τραπέζι σας Facebook Twitter

Το σκεπτικό πίσω από τους μύλους

 

Το τελετουργικό πίσω από τους μύλους αλατιού και πιπεριού έχει να κάνει με το καλό φαγητό και την μάζωξη γύρω από το τραπέζι, αλλά ακόμα και με την γεύση,  την όσφρηση και την ακοή που συμβάλλουν στην απόλαυση του φαγητού.

H έμπνευση

 

Παρατηρώντας τα αρχαιοελληνικά αγάλματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο μου γεννήθηκε η ιδέα του συνδυασμού μιας αρχαιοελληνικής προτομής κι ενός 'πειραγμένου' κλασικού μύλου πιπεριού.

 

Τα επιτεύγματα του παρελθόντος και οι παρακαταθήκες που μας άφησαν οι πρόγονοί μας περνούν στην λήθη αν  δεν εργαστούμε πάνω σε αυτά.

"Ξέρετε, οι πρόγονοι μου δημιούργησαν κάτι που έμεινε, κάτι που δεν είναι άμεσα κατακτημένο της δικής μου γενιάς. Κι αν δεν συνεχίσω εγώ το έργο του ή αν δεν πειραματιστώ  πάνω σε αυτό οι επόμενες γενεές θα λησμονήσουν."

Ο Δίας και η Αφροδίτη στο τραπέζι σας Facebook Twitter

Ο σχεδιασμός

 

Το μεγαλύτερο θέμα ήταν η κατασκευή. Οι τορναδόροι ξύλου είναι δυσεύρετοι στην εποχή μας, και ο μηχανισμός του μύλου έρχεται από την Αγγλία (ούτε για δείγμα στην Ελλάδα).

Για το κεφάλι του μύλου απαιτείται καλλιτεχνική χύτευση με την μέθοδο του χαμένου κεριού, διαδικασία δύσκολή που ανεβάζει συγχρόνως και το κόστος.

Μία ενδεχόμενη βιομηχανική παραγωγή θα μείωνε αισθητά το κόστος αυτό, αλλά μην ξεχνάμε ότι είμαι ακόμα φοιτητής.

Ο Δίας και η Αφροδίτη στο τραπέζι σας Facebook Twitter

*Τους μύλους μπορεί κανείς να τους βρει σήμερα στο πωλητήριο του Mουσείου Μπενάκη, στην οδό Κουμπάρη στο Κολωνάκι, καθώς και στο SKOUMOKY (Λεμπέση 9 & Πορινού, Μακρυγιάννη)

 

**Οι μύλοι του Παναγιώτη και στο designboom

 

Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια