Διακόσιοι επιστήμονες συμφωνούν: Τα αντικολλητικά τηγάνια κάνουν κακό στην υγεία

Διακόσιοι επιστήμονες συμφωνούν: Τα αντικολλητικά τηγάνια κάνουν κακό στην υγεία Facebook Twitter
3
Διακόσιοι επιστήμονες συμφωνούν: Τα αντικολλητικά τηγάνια κάνουν κακό στην υγεία Facebook Twitter

Η αντικολλητική στρώση των τηγανιών μαγειρέματος φαίνεται πως δεν είναι και τόσο καλή για το υγιεινό μαγείρεμα.

Όπως ενημερώνουν με μια συλλογική δήλωση τους πάνω από 200 κορυφαίοι επιστήμονες στην ‘Δήλωση της Μαδρίτης’, τα εν λόγω τηγάνια όπως και κάποιοι τύποι συσκευασιών φαγητού, διαθέτουν τα χημικά poly και perfluoroalkyl, γνωστά και ως PFAS.

Έρευνες στον τομέα των ζωικών επιστημών έχουν αποδείξει ότι μερικά PFAS μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των ανθρώπων.

Σχετικά με τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία, αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μεταβολές στην τοξικότητα στο συκώτι, διαταραχές στον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, προβλήματα στην κύηση, καρκίνο σε διάφορα όργανα, ακόμη και τον θάνατο.

Tα PFAS μεταδίδονται μέσα από τα καταναλωτικά αγαθά που τα περιλαμβάνουν, την βιομηχανική δραστηριότητα και τις πολεμικές επιχειρήσεις στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Για την αντιμετώπιση της εξάπλωσής τους, οι εν λόγω επιστήμονες συνέταξαν μια σειρά λύσεων που απευθύνονται ξεχωριστά σε κυβερνήσεις, την επιστημονική κοινότητα και τους παραγωγούς. Χαρακτηριστική είναι η πρότασή τους για την σηματοδότηση των προϊόντων που περιέχουν PFAS ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα από τους καταναλωτές.

πηγή

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Πρέπει να είναι εκείνοι οι 29 κατασκευαστές πλυντηρίων που τώρα πολλαπλασιαζόμενοι (επί επτά και κάτι..), από συνιστούσα γνώμη προχώρησαν στην συμφωνούσα "Δήλωση της Μαδρίτης"..... η οποία δήλωση, τελικά, δικαιώνει περίτρανα όσους στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν και αμετάκλητα καταδικάζει εκείνους που στη Βιλαρίμπα είχαν τελειώσει...!