Ένα εξέχον έργο του αγιογράφου και αγίου Αντρέι Ρουμπλιόφ, τώρα στην Αθήνα

Ένα εξέχον έργο του αγιογράφου και αγίου Αντρέι Ρουμπλιόφ, τώρα στην Αθήνα Facebook Twitter
Αντρέι Ρουμπλιώφ, Η Ανάληψη, Πινακοθήκη Τρετιακόφ
1

Ένας «ρωσικός εθνικός θησαυρός, που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από τη χώρα», σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα φιλοξενείται μέχρι τον Σεπτέμβριο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ως πρόδρομο έργο δύο εκθέσεων με αντικείμενα από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ και το Μουσείο Ερμιτάζ που θα παρουσιαστούν στο μουσείο το φθινόπωρο του 2016, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους «Ρωσία - Ελλάδα 2016». Πρόκειται για την εικόνα της Ανάληψης από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ, ο οποίος τη φιλοτέχνησε το 1408, προκειμένου να διακοσμήσει, μαζί με άλλες εικόνες του Δωδεκαόρτου, το τέμπλο του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βλαντίμιρ.


Από το έργο του μεγάλου Ρώσου αγιογράφου, ο οποίος αποτελεί σύμβολο για την ορθόδοξη ρωσική τέχνη και αγιοποιήθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το 1988, έχουν διασωθεί μόλις πέντε εικόνες, ενώ μέχρι σήμερα οι ειδικοί ερίζουν σχετικά με την ταυτότητα του δημιουργού κάποιων ακόμα, οι οποίες εν τέλει αποδίδονται στον κύκλο του Ρουμπλιόφ. Από τις πέντε εικόνες που μετά βεβαιότητας είναι δημιουργήματά του, η Ανάληψη ξεχωρίζει για τις κλασικές αναλογίες των μορφών, τις σύνθετες και λεπτές φωτοσκιάσεις των προσώπων, την κομψότητα του σχεδίου και τους πλούσιους θεολογικούς συμβολισμούς.

Ένα εξέχον έργο του αγιογράφου και αγίου Αντρέι Ρουμπλιόφ, τώρα στην Αθήνα Facebook Twitter
Aντρέι Ρουμπλιώφ, Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (1914)

Από τις πέντε εικόνες που μετά βεβαιότητας είναι δημιουργήματά του, η Ανάληψη ξεχωρίζει για τις κλασικές αναλογίες των μορφών, τις σύνθετες και λεπτές φωτοσκιάσεις των προσώπων, την κομψότητα του σχεδίου και τους πλούσιους θεολογικούς συμβολισμούς.


Για τη ζωή του Αντρέι Ρουμπλιόφ, ο οποίος ήταν εξαιρετικά χαμηλών τόνων, οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι λίγες, έτσι δεν γνωρίζουμε πού γεννήθηκε, ούτε πότε ακριβώς – πιθανόν γύρω στο 1360. Ακόμα και το όνομά του είναι αυτό που του δόθηκε όταν εκάρη μοναχός στη Μονή της Αγίας Τριάδας – αγνοούμε πώς ονομαζόταν πριν περιβληθεί το μοναχικό σχήμα. Την πρώτη επίσημη αναφορά του ονόματός του τη συναντάμε σε ένα έγγραφο του 1405, στο οποίο αναγράφεται ότι την εικονογράφηση του Καθεδρικού Ναού της Μόσχας στο Κρεμλίνο ανέλαβε ο Θεοφάνης ο Έλληνας μαζί με τον μαΐστορα Πρόχορο και τον μοναχό Αντρέι Ρουμπλιόφ, το όνομα του οποίου, λόγω ηλικίας και αρχαιότητας, βρίσκεται στο τέλος. Λέγεται ότι το 1408 ανέλαβε, μαζί με τον συνεργάτη του Δανιήλ, την αγιογράφηση του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βλαντίμιρ και από το 1425 ως το 1427 (ή μεταξύ 1411 και 1422) του Καθολικού της μονής του, της Αγίας Τριάδας ή αλλιώς Αγίου Σεργίου.


Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, μετά τον θάνατο του Δανιήλ, ο Ρουμπλιόφ εικονογραφούσε τη Μονή Αντρόνικοφ στη Μόσχα, στην οποία πιθανότατα ήταν και μοναχός. Πέθανε από τη μαύρη πανούκλα και ετάφη σε κρύπτη στο μοναστήρι, πριν ολοκληρώσει το έργο του, στις 17 Οκτωβρίου του 1428 ή, σύμφωνα με άλλες πηγές, στις 29 Ιανουαρίου του 1430. Κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης, οι τοιχογραφίες στη Μονή Αντρόνικοφ –που έγινε στρατόπεδο συγκέντρωσης και αργότερα μετετράπη σε εργατικές κατοικίες– και σε άλλα μοναστήρια καταστράφηκαν, ενώ η Λαύρα της Αγίας Τριάδας έγινε με διάταγμα του Λένιν Μουσείο του Λαού, με τον πρώτο Σοβιετικό διευθυντή του να σώζει κάποια έργα από την καταστροφή.

 

Ένα εξέχον έργο του αγιογράφου και αγίου Αντρέι Ρουμπλιόφ, τώρα στην Αθήνα Facebook Twitter
O Ρουμπλιώφ όπως ενσαρκώθηκε στο κινηματογραφικό έπος του Αντρέι Ταρκόφσκι


Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ, η ζωή του οποίου ενέπνευσε τον Αντρέι Ταρκόφσκι να γυρίσει την ομώνυμη αριστουργηματική ταινία του, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αγιογράφους στον κόσμο, με την εικόνα της Αγίας Τριάδας, γνωστής ως «Φιλοξενία του Αβραάμ», που διακρίνεται για τη σύνθεση, τον ρυθμό, τον φωτισμό, την αρμονία την καθαρότητα και την απλότητα, να αποτελεί το αριστούργημα της ρωσικής εικονογραφικής τέχνης. Η αποτίμηση των έργων του άγνωστου μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, αν και ευρέως γνωστού και σεβαστού στην εποχή του, αγιογράφου παρουσιάζει ωστόσο δυσκολίες, καθώς έχουν επιζωγραφιστεί από μεταγενέστερους, αλλοιώνοντας ως έναν βαθμό την εικόνα τους. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο Αντρέι Ρουμπλιόφ επηρεάστηκε από τον διάσημο δάσκαλό του, Θεοφάνη τον Έλληνα, κατάφερε όμως να πάει πολύ πιο πέρα από αυτόν, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην πνευματικότητα των προσώπων.


Όπως γράφει σ' ένα δοκίμιό του ο π. Σταμάτης Σκλήρης: «Αρκεί να αντιπαραβάλουμε τη φωτοσκίαση των ενδυμάτων του Θεοφάνη αφενός και του Ρουμπλιόφ αφετέρου προς τη φωτοσκίαση των τοιχογραφιών της Μονής της Χώρας Κωνσταντινουπόλεως, για να συμπεράνουμε ότι ο Ρουμπλιόφ στάθηκε πιο βυζαντινός από τον δάσκαλό του. Δεν πρόκειται, όμως, μόνο για μια τέτοια λεπτομέρεια αλλά για όλα τα στοιχεία που συγκροτούν το μνημειώδες και μοναδικό έργο του. Όχι μόνο στις φορητές εικόνες, όπως αυτές του Χριστού και των Αρχαγγέλων της Δεήσεως, αλλά και στις τοιχογραφίες, ο Ρουμπλιόφ φωτίζει τα πρόσωπα με τον τρόπο της βυζαντινής πλαστικότητας, σε αντίθεση προς τον έντονο εξπρεσιονισμό των τοιχογραφιών του Θεοφάνη».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πικάσο και η μαγεία της χαρακτικής σε μια μοναδική έκθεση

Εικαστικά / Ο Πικάσο και η μαγεία της χαρακτικής σε μια μοναδική έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο

Το μουσείο παρουσιάζει εκατό περίπου εκτυπώσεις έργων του Πικάσο, από τις 500 και πλέον που έχει στη συλλογή του, οι οποίες περιλαμβάνουν και έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Εικαστικά / Art Athina 2024 με έμφαση στο design, την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Συνεπής στο ετήσιο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό της πόλης, μία από τις παλιότερες φουάρ της Ευρώπης, η Art Athina, ανοίγει τις πύλες της στο ιστορικό μέγαρο του Ζαππείου με τη συμμετοχή των σημαντικότερων ελληνικών αιθουσών τέχνης, διεθνών γκαλερί και μια σειρά από παράλληλα πρότζεκτ και δράσεις κάθε είδους για μεγάλους και παιδιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Εικαστικά / Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Είναι άραγε η διαβίωση σε μια κοινότητα γυμνιστών μια επιτυχημένη «συνταγή» ελευθερίας και ευζωίας; Πόσο ταυτίζονται οικολογία, φυσιολατρία και γυμνισμός; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα εστιάζει η έκθεση «Paradis naturistes» στο μουσείο Mucem της Μασσαλίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Οι «Εργάτες» (1932) του χαράκτη Τάσσου συναντιούνται με τον «Εργάτη» (1938) του Γιώργου Σικελιώτη: Περισσότερα από 160 έργα σε αναπάντεχες «συνομιλίες«, από τις 27/10 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα

Εικαστικά / «Ο Αλέξανδρος Ιόλας υπερέβαλλε σε πολλά, και ο καθένας τον παρουσίαζε όπως ήθελε»

Η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα ξεκίνησε μια έρευνα σε διάφορες ηπείρους, όταν μια φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών τη ρώτησε πού θα μπορούσε να βρει ένα τεκμηριωμένο βιβλίο για τον διεθνή γκαλερίστα και θείο της. Την ενδιέφερε να προβάλλει το έργο του, να προσθέσει πληροφορίες που και η ίδια δεν γνώριζε, και να διαχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Εικαστικά / Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Με επίκεντρο ένα τραπέζι και με το φαγητό να φέρνει άγνωστους μεταξύ τους συνδαιτημόνες κοντά, το Ηydra Εdition είναι μια πλατφόρμα που παρέχει σε κάθε ταξιδιώτη τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά για να δημιουργήσει, να ζωγραφίσει, να γνωρίσει καλλιτέχνες και άλλους δημιουργικούς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Εικαστικά / Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Τοποθετημένο σε έξι σημεία του νησιού, το «All Things Become Islands Before My Senses» φέρνει στο ακριτικό νησί Έλληνες και Τούρκους συλλέκτες, φιλότεχνους και διεθνείς εικαστικούς που παρουσιάζουν τη δουλειά τους, η οποία είναι επηρεασμένη από τη Λέρο με την ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aγίοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Εικαστικά / Άγιοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Μυθικές φιγούρες, η νησιωτική ζωή και η μυστηριώδης ενέργεια της Πάτμου εμπνέουν το πολύχρωμο και βαθιά ρομαντικό έργο του 35χρονου Βρετανού καλλιτέχνη που αγαπά ιδιαίτερα τον Αλέκο Φασιανό και τον Γιάννη Τσαρούχη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια