'Εφυγε από τη ζωή ο Άρθουρ Χίλερ, ο σκηνοθέτης του θρυλικού "Love Story"

'Εφυγε από τη ζωή ο Άρθουρ Χίλερ, ο σκηνοθέτης του θρυλικού "Love Story" Facebook Twitter
Ο Χίλερ, που πέθανε χθες, δεν σκηνοθέτησε μόνο τη θρυλική ταινία, αλλά όπως λένε την έζησε κιόλας: η γυναίκα του Γκουέν, με την οποία ήταν παντρεμένος 68 χρόνια, πέθανε τον Ιούνιο...
1

Φύσηξε ζωή σε μία από τις πιο επιτυχημένες και συνάμα πολυαγαπημένες ταινίες όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Άρθουρ Χίλερ, που πέθανε χθες στα 92 του, και έγινε ευρύτερα γνωστός ως σκηνοθέτης του πασίγνωστου μελοδραματικού φιλμ "Love Story" (Ιστορία Αγάπης) με την Άλι Μακ Γκρο και τον Ράιαν Ο' Νιλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της επιτυχίας του 1970.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών το έργο του Χίλερ περιελάμβανε συνεργασίες με συγγραφείς σημαντικών θεατρικών έργων, όπως οι Νιλ Σάιμον και Πάντι Τσαγιέφσκι, ενώ ο ίδιος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ακαδημίας, η οποία οργανώνει και την ετήσια απονομή Βραβείων της Ακαδημίας -τα γνωστά μας Όσκαρ-, από το 1993 έως το 1997. Επίσης, για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος του Τμήματος Σκηνοθετών της οργάνωσης.

Από το 1957 έως το 2006, ο πολυτάλαντος σκηνοθέτης υπέγραψε τη σκηνοθεσία περισσότερων από 30 ταινίων (από κωμωδίες και δράμα, μέχρι πολεμικές ιστορίες και μιούζικαλ), ενώ μέσω των υποδείξεων και της σκηνοθετικής του διδασκαλίες οδήγησε στο Όσκαρ τουλάχιστον πέντε ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων ο Ο' Νιλ, η Μακ Γκρό, ο Τζόρτζ Σκοτ, ο Μαξιμίλιαν Σελ και ο Τζον Μάρλεϊ.

Οι ταινίες του προτάθηκαν για 15 Βραβεία της Ακαδημίας, και κέρδισαν δύο από αυτές. Το θρυλικό "Love Story" είχε προταθεί για επτά βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτά της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. Και μπορεί η ταινία να απέσπασε μόνο Όσκαρ, για καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση, ωστόσο, ήταν η ταινία που δεν ξεχάστηκε ποτέ από τους απανταχού σινεφίλ.  Για την ιστορία, το "Love Story" είχε κόψει εισιτήρια αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

'Εφυγε από τη ζωή ο Άρθουρ Χίλερ, ο σκηνοθέτης του θρυλικού "Love Story" Facebook Twitter

Ο Χίλερ, που πέθανε χθες από φυσικά αίτια, είχε γεννηθεί στις 22 Νοεμβρίου 1923 στο Έντμοντον του Καναδά, από γονείς μετανάστες από την Πολωνία. Είχε σπουδάσει ψυχολογία και τα πρώτα του βήματα στον χώρο του θεάματος ήταν ραδιοφωνικά, καθώς είχε ξεκινήσει ήδη από τον Καναδά ραδιοφωνική καριέρα, προτού βρεθεί στο Λος Άντζελες για να σκηνοθετήσει μια ζωντανή δραματική σειρά για την τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών '50 - '60 είχε σκηνοθετήσει επεισόδια πολλών τηλεοπτικών σειρών, ενώ ακόμη και το πρώτο επεισόδιο της κλασικής σειράς μαύρης κωμωδίας "The Addams Family" έχει τη δική του υπογραφή.

Είχε συνεργαστεί με τους Πίτερ Ο' Τουλ και Σοφία Λόρεν ("Man of La Mancha"), τον Αλ Πατσίνο ("Author! Author!"), τον Στιβ Μάρτιν ("The Lonely Guy"), την Μπετι Μίντλερ ("Outrageous Fortune") και τον Τζον Γκούντμαν("The Babe"). Όμως, όπως ο ίδιος συνήθιζε να δηλώνει, η δική του αγαπημένη ταινία ήταν "Η Αμερικανοποίηση της Έμιλι", που προσέγγιζε τον έρωτα μιας Βρετανής χήρας πολέμου (Τζούλι Άντριους) και ενός αμερικανού στρατιωτικού (Τζέιμς Γκάρνερ).

'Εφυγε από τη ζωή ο Άρθουρ Χίλερ, ο σκηνοθέτης του θρυλικού "Love Story" Facebook Twitter

"Είναι η μοναδική από τις ταινίες μου που μπορώ να δω ως το τέλος και να μη θέλω να τη φτιάξω από την αρχή,  ενώ την παρακολουθώ", είχε δηλώσει κάποτε για τη συγκεκριμένη ταινία στους "Los Angeles Times". Αν και πολλοί είχαν θεωρήσει αυτή του την ταινία αντιαμερικανική, ο Χίλερ δήλωνε ότι αυτή ήταν μία απολύτως λάθος εκτίμηση.

"Δεν ήταν ποτέ αντιαμερικανική. Ήταν ενάντια στην εξύμνηση του πολέμου. Μην κάνετε τον πόλεμο να φαίνεται τόσο υπέροχος, ώστε να θέλουν τα παιδιά να γίνουν ήρωες, αυτό ήταν το μήνυμά της", είχε πει.

Στην Τελετή Απονομής της Ακαδημίας του 2002, του είχε δοθεί ειδικό τιμητικό βραβείο ανθρωπισμού, το οποίο του το προσέφεραν τότε - και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης - η Άλι Μακ Γκρο και ο Ράιαν Ο' Νιλ, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι του "Love Story", και για το οποίο ευχαρίστησε τους γονείς του για τον τρόπο με τον οποίο τον μεγάλωσαν. Ο Χίλερ, που πέθανε χθες, δεν σκηνοθέτησε μόνο τη θρυλική ταινία, αλλά όπως λένε την έζησε κιόλας: η γυναίκα του Γκουέν, με την οποία ήταν παντρεμένος 68 χρόνια, πέθανε τον Ιούνιο...

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Οθόνες / «Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Η ταινία που ανέβηκε πρόσφατα στο YouTube, με πρωταγωνίστρια τη 23χρονη δημιουργό του Only Fans, Lily Phillips, αποτυπώνει την κλειστοφοβική πραγματικότητα της διαδικτυακής φήμης και την αναπόφευκτη εξέλιξή της.
THE LIFO TEAM
PULP FICTION LAST minute CHRISTMAS movies

Οθόνες / 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες για εορταστικό streaming

Πριν πατήσετε ξανά το play για την αγία τριάδα των γιορτών, το Μόνος στο Σπίτι, το Love Actually και το Holiday δηλαδή, η χιονοστιβάδα των χριστουγεννιάτικων προτάσεων απειλεί να βάλει σε πειρασμό τις βολικές σας επιλογές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

The Review / Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η Μίνα Μπιράκου είδαν το «Υπάρχω», το πολυαναμενόμενο biopic του Γιώργου Τσεμπερόπουλου για τον Στέλιο Καζαντζίδη, και εντυπωσιάστηκαν με την ερμηνεία του Χρήστου Μάστορα. Ποιο κομμάτι της ταινίας δεν τους άρεσε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έξι ηθοποιοί θυμούνται τη συνεργασία τους με τον Παντελή Βούλγαρη

Οθόνες / «Ο Παντελής Βούλγαρης είναι ένας σκηνοθέτης που σου αφήνει πολλά περιθώρια»

Άννα Βαγενά, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Στράτος Τζώρτζογλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου: Έξι ηθοποιοί θυμούνται στιγμές από τα γυρίσματα ταινιών του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, με αφορμή το αφιέρωμα «Όλα είναι δρόμος» του Cinobo.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Οθόνες / «Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί μια Ισραηλινή ηθοποιός, δέχεται επιθέσεις από δύο (τουλάχιστον) κατευθύνσεις ταυτόχρονα, εξοργίζοντας τόσο τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης όσο και τους συντηρητικούς χριστιανούς.
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα (κι ανάμεσά τους «Ο δολοφόνος του Τόκιο»)

Μυθολογίες / «Όλοι ξέρουμε για τι μιλάνε οι "Ηλίθιοι" του Τρίερ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα

Κουρασάουα, Ταρκόφσκι, Βέντερς, διπλό Κασσαβέτη και τη «Διαφθορά» του Έιμπελ Φεράρα περιλαμβάνει η δεκάδα του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

σχόλια

1 σχόλια