Tην Κρήτη για να την καταλάβεις, θες αυτοκίνητο. Το ταξίδι ξεκινάει από τα Χανιά. Πίνεις μια πορτοκαλάδα στο καφενείο «Τα δύο λουξ» και μετά παίρνεις το αμάξι και πας νότια. Οδηγείς σε δρόμους που στον χάρτη είναι μια συνεχόμενη ζιγκ-ζαγκ γραμμή. Περνάς από απόκρημνα σημεία, από φαράγγια, έρχεσαι πολύ κοντά με τον βράχο, σχεδόν τον αγγίζεις. Κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι σου τελειώνει η βενζίνη. Τα περισσότερα χωριά που συναντάς είναι τόσο μικρά, που δεν έχουν βενζινάδικο, γι' αυτό προσπάθησε να μην ξεχαστείς και προσπεράσεις τα κεφαλοχώρια χωρίς να γεμίσεις.
Πρώτος σταθμός στην Παλαιόχωρα, στο οργανωμένο κάμπινγκ. Το νερό στα μπάνια δεν έχει πολλή πίεση, αλλά η αλμύρα θα βγει. Τρως μια φοβερή αχινοσαλάτα στην ταβέρνα και συνεχίζεις.
Σούγια για μπάνιο, κατά προτίμηση στην παραλία των γυμνιστών. Το βράδυ θα χαλαρώσεις στις αιώρες του μοναδικού beach bar και αν θέλεις να χορέψεις, υπάρχει λίγο πιο έξω και μια ντίσκο.
Αν είσαι τυχερός, θα δοκιμάσεις και γαμοπίλαφο. Μπορεί και κάποιος ντόπιος να πήζει τυρί και να πάρεις μια γεύση λίγο πριν γίνει
Παίρνοντας το φουσκωτό, πηγαίνεις για βουτιές και ψαροντούφεκο στα Δώματα. Με καραβάκι πηγαίνεις στο Λουτρό, απολαμβάνεις τους μεζέδες και τη ρακή στα ταβερνάκια της παραλίας και αν θέλεις να κατασκηνώσεις κάπου μοναχικά, πηγαίνεις στα Γλυκά Νερά. Είτε με καραβάκι είτε από ένα μονοπάτι, φτάνεις στην αγαπημένη παραλία της παρέας. Με φόντο έναν μεγάλο βράχο και μια βοτσαλωτή παραλία, αν σκάψεις τρία μέτρα από τη θάλασσα βρίσκεις γλυκό νερό. Με έναν κουβά, λοιπόν, κάνεις το μπάνιο σου μετά τη βουτιά. Η μοναδική καντίνα σε δροσίζει από τον καυτό ήλιο της νότιας Κρήτης. Στην παραλία κατεβαίνουν συχνά και τα αγριοκάτσικα του βουνού. Τα κουδούνια τους σε αποσπούν από την ηρεμία του τόπου.
Συνεχίζοντας, πηγαίνεις με καραβάκια στα Σφακιά, τρως μια σφακιανόπιτα και οδικώς ανεβαίνεις στα βόρεια Χανιά. Εκεί, η άμμος είναι γεμάτη κοχύλια. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και απαγορεύεται να πάρεις έστω και ένα μαζί σου. Με καραβάκι από τη Γραμβούσα ανεβαίνεις στο κάστρο – με καπέλο και φουλ αντηλιακό, γιατί ο ήλιος δεν αστειεύεται.
Επιστρέφοντας στα Χανιά, το βράδυ πηγαίνεις για κοκτέιλ στην παλιά Συναγωγή, μια πολύ καλή επανάχρηση ενός ιστορικού μνημείου, και συνεχίζεις με βόλτες στα σοκάκια. Η πόλη θα σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις.
Κάπου πιο παραδοσιακά, όπως στα Ανώγεια, αν φτάσεις Δεκαπενταύγουστο, θα περάσεις αξέχαστα. Θα ανέβεις στα όρη, θα ψήσουν οφτό στο μιτάτο, το παραδοσιακό πέτρινο οίκημα των βοσκών που μένει δροσερό λόγω της πέτρας και είναι τέλειο για μεσημεριανό ύπνο. Το οφτό κρέας ή αλλιώς «αντικριστό» είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος, περιγραφές του οποίου υπάρχουν και στην Ιλιάδα: το κρέας τοποθετείται απέναντι (αντικριστά) και όχι επάνω στη φωτιά. Θα φας ακόμα την τοπική πατατοσαλάτα με αυγό και ωμή λεμονάτη αγκινάρα και μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό από αρνί, πασπαλισμένα με μυζήθρα. Αν είσαι τυχερός, θα δοκιμάσεις και γαμοπίλαφο. Μπορεί και κάποιος ντόπιος να πήζει τυρί και να πάρεις μια γεύση λίγο πριν γίνει. Επιστρέφοντας στο χωριό, μην ξεχάσεις ότι στο καφενείο, στην πλατεία, σερβίρουν παγωτό και γαλακτομπούρεκο από πρόβειο γάλα.
Πριν πάρεις το πλοίο από το Ηράκλειο, μην ξεχάσεις να φας μια μπουγάτσα στην πλατεία με τα λιοντάρια.
σχόλια