Μία άγνωστη ιστορία με πρωταγωνιστές τον ηθοποιό Γιάννη Τότσικα και τον ποιητή Νίκο Γκάτσο

Μία άγνωστη ιστορία με πρωταγωνιστές τον ηθοποιό Γιάννη Τότσικα και τον ποιητή Νίκο Γκάτσο Facebook Twitter
1

Ο ηθοποιός Γιάννης Τότσικας που έφυγε χθες από τη ζωή στα 82 του χρόνια ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους παροικούντες τα εγχώρια κινηματογραφικά φεστιβάλ, αλλά και τους σινεφίλ θεατές.

Δεν ήταν μόνο η συμμετοχή του στην ασπρόμαυρη οριακή «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ήταν και αυτό που απέπνεε: Μία λαϊκότητα και μία φυσική ευγένεια ταυτόχρονα από έναν γλυκύτατο άνθρωπο και καλλιτέχνη που αν είχε δράσει την ίδια ακριβώς περίοδο στη γειτονική Ιταλία, σήμερα θα τον μνημονεύαμε ως έναν ηθοποιό εφάμιλλο του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.


Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο Τότσικας πέρασε σε σχετικά μεγάλη ηλικία από το Θέατρο Τέχνης, όπου για να τα φέρνει βόλτα οικονομικά, εργαζόταν και ως ελαιοχρωματιστής.

«Μα, είναι πολλά, κύριε μου» τόλμησε να πει για να λάβει την απάντηση του ποιητή: «Δεν είναι πολλά, εσείς οι καλλιτέχνες πρέπει να πληρώνεστε καλά...».

Μια μέρα θα έβαφε το σπίτι του Νίκου Γκάτσου στην Κυψέλη. Έχοντας ήδη κάνει την «Αναπαράσταση», ο ποιητής της «Αμοργού» τον αναγνώρισε. Πιθανώς να τον είχε δει σε ανύποπτο χρόνο σε κάποια πρόβα με τον Κουν, ερήμην του.

Όταν τελείωσε την εργασία του, τον ρώτησε ο Γκάτσος: «Πόσα λεφτά θέλετε;». «Είκοσι χιλιάδες δραχμές» απάντησε ο Τότσικας. Τότε είδε τον Γκάτσο να του δίνει ένα άλλο ποσό, που άγγιζε το αστρονομικό νούμερο των διακοσίων χιλιάδων δραχμών.

«Μα, είναι πολλά, κύριε μου» τόλμησε να πει για να λάβει την απάντηση του ποιητή: «Δεν είναι πολλά, εσείς οι καλλιτέχνες πρέπει να πληρώνεστε καλά...».

Για όλα τα επόμενα χρόνια, ο Τότσικας αναρωτιόταν αν το «εσείς οι καλλιτέχνες» του Γκάτσου πήγαινε στη δουλειά του ως ηθοποιός ή ως ελαιοχρωματιστής.

Είναι μία ιστορία που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, ενδεικτική του ήθους των δύο ανδρών. Αφιερώνεται στη μνήμη του Γιάννη Τότσικα.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Γιάννης Μπουτάρης: Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Απώλειες / Γιάννης Μπουτάρης (1942-2024): Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Τολμηρός, αιρετικός, ανήσυχος και αυθεντικός, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

Απώλειες / Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

Αστεία και ανθρώπινη, η αξιαγάπητη, υπερταλαντούχα Τέρι Γκαρ, που απολαύσαμε στο «Young Frankenstein» και το «Τούτσι» και αγαπήσαμε από τις εμφανίσεις της στο βραδινό talk show του Ντέιβιντ Λέτερμαν, ήταν μια από τις πιο λαμπερές σουμπρέτες του αμερικανικού σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Paul Morrissey (1938-2024)

Απώλειες / Ο Paul Morrissey (1938-2024) έδωσε φωνή στα «ανθρώπινα σκουπίδια»

Ο εμβληματικός σκηνοθέτης της cult τριλογίας «Flesh» - «Trash» - «Heat» ταυτίστηκε με τον Άντι Γουόρχολ και το νεοϋορκέζικο αβανγκάρντ των ’60s, ως ο πιο ανεξάρτητος από τους ανεξάρτητους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Απώλειες / Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Το ΠΑΣΟΚ πενθεί τη Βάσω Παπανδρέου, τη μεγάλη κυρία της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα η οποία, τα τελευταία χρόνια, πριν η δημόσια φωνή της σιγήσει, μίλησε με τόλμη για όλα, αλλά ο θόρυβος της εποχής την είχε σκεπάσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
MAGGIE SMITH

Απώλειες / Μάγκι Σμιθ (1934-2024): Μια ηθοποιός καθηλωτική στη διακριτική της διαδρομή

Οι κυρίες τη θαύμασαν στο «Downton Abbey», τα παιδιά τη λάτρεψαν στον Χάρι Πότερ, το θέατρο και το σινεμά έχασαν τη βασίλισσα της ένρινης ειρωνείας και έναν εθνικό θησαυρό της Αγγλίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Γεννήθηκε και Πέθανε Σαν Σήμερα / Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Η ομορφιά, η σκανδαλώδης -για την εποχή της- σχέση με τον Ροσελίνι, ο ορμητικός χαρακτήρας της κορυφαίας Σουηδέζας σταρ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Κατ' αρχήν, συγχαρητήρια που προβάλλετε τέτοια περιστατικά."Είναι μία ιστορία που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, ενδεικτική του ήθους των δύο ανδρών. Αφιερώνεται στη μνήμη του Γιάννη Τότσικα".Και επίσης, είναι ενδεικτική του ήθους μιας προγενέστερης γενιάς αλλά και εποχής, που το αξιακό σύστημα της ζωής στην Ελλάδα απείχε παρασάγγας από το νάϋλον και κωστοπουλικό ξεβλαχιασμένο - υποτίθεται - σημερινό χυλό του Survivor και του Power of Love. Γιατί, είχε διαμορφωθεί από τα βιώματα του παγκόσμιου πόλεμου, του εμφύλιου, της δικτατορίας.Και τελικά, όπως λέει και ο Θεοδόσης Τάσιος, η σημερινή Ελλάδα πάσχει από έλλειμμα ηθοπαιδείας. Γιατί, μόνον αυτή μεταφέρει - με την γραμματική παιδεία και τις τέχνες - την σοφία στις επόμενες γενιές, ώστε να γνωρίζουν μεν οι νέοι, αλλά να μεριμνούν να μην ζήσουν όσα δύσκολα και τραγικά έζησαν οι προηγούμενοι.