Airbnb: Τα κέρδη, οι φόροι και οι περιορισμοί

Airbnb: Τα κέρδη, οι φόροι και οι περιορισμοί Facebook Twitter
Όλη αυτή η επιχείρηση που έχει στηθεί με αφορμή τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει προκαλέσει «πονοκεφάλους» σε πολλές πόλεις του κόσμου, αλλά και στις κυβερνήσεις, λόγω της φοροδιαφυγής
11

Aναμφισβήτητα το Airbnb άλλαξε άρδην τον χάρτη της κτηματαγοράς στην πρωτεύουσα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μίσθωσης των ακινήτων δημιούργησε νέες τάσεις, μετέβαλε πλήρως τη γεωγραφία των περιοχών, αύξησε τους τουρίστες σε σημεία και τοποθεσίες της Αθήνας που δεν ήταν επισκέψιμα και αποτέλεσε νέα πηγή εισοδήματος για μια καινούργια γενιά υπενοικιαστών.


Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και επέλεξαν τις προτάσεις διαμονής του Airbnb ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (μόνο στην Αθήνα έφτασαν τους 400.000) και προέρχονται από περίπου 150 χώρες.

Την ίδια στιγμή, ο μέσος ετήσιος χρόνος μίσθωσης ήταν περίπου 25 μέρες και τα μέσα έσοδα άγγιζαν ακόμη και τα 3.000 ευρώ. Όλη αυτή η άνθηση της «οικονομίας του διαμοιρασμού» είναι προφανές ότι έχει επηρεάσει και τις τιμές των ακινήτων, οι οποίες την τελευταία πενταετία έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο.


Βέβαια, είναι αρκετοί όσοι αντιδρούν στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, τονίζοντας ότι έχει αλλοιώσει την πολιτισμική φυσιογνωμία περιοχών της πόλης και προκαλεί δυσκολίες στην ενοικίαση διαμερισμάτων από ντόπιους μισθωτές. Παράλληλα, όπου παρατηρείται αύξηση του Airbnb, παρατηρείται παράλληλα κατακόρυφη άνοδος των ενοικίων.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του ιστορικού κέντρου η μέση τιμή ενοικίασης έχει ανέλθει στα 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θεωρείται μία από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών, όταν στην περιοχή του Κολωνακίου η τιμή κυμαίνεται στα 12 ευρώ το τετραγωνικό.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μίσθωσης των ακινήτων δημιούργησε νέες τάσεις, μετέβαλε πλήρως τη γεωγραφία των περιοχών, αύξησε τους τουρίστες σε σημεία και τοποθεσίες της Αθήνας που δεν ήταν επισκέψιμα και αποτέλεσε νέα πηγή εισοδήματος για μια καινούργια γενιά υπενοικιαστών.


Ήδη σε διαφημιστική της προβολή η εταιρεία Airbnb μας ενημερώνει ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στην Αθήνα κερδίζουν χρήματα φιλοξενώντας ανθρώπους στο σπίτι τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στην Αθήνα τα έσοδα από τη φιλοξενία τεσσάρων ατόμων πλησιάζουν τα 1.016 ευρώ τον μήνα για έναν ολόκληρο χώρο, τα 740 ευρώ για ένα ιδιωτικό δωμάτιο και τα 386 ευρώ για ένα δωμάτιο.

Όλη αυτή η επιχείρηση που έχει στηθεί με αφορμή τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει προκαλέσει «πονοκεφάλους» σε πολλές πόλεις του κόσμου, αλλά και στις κυβερνήσεις, λόγω της φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά, στη Βαρκελώνη έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που ελέγχουν τις παραβιάσεις στις διαδικασίες ενοικιάσεων.

Επίσης, στη Μαδρίτη ο δήμος σκοπεύει να επιβάλει νέους κανόνες, διότι από τα 9.000 διαμερίσματα που ενοικιάζονται στους τουρίστες, έξι φορές περισσότερα από το 2013, τα 2.000 λειτουργούν χωρίς άδεια. Τέλος, το Άμστερνταμ έλαβε περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της λειτουργίας του Airbnb στις πολυσύχναστες περιοχές της πόλης και η αύξηση του τουριστικού φόρου.

Η φορολογική διάσταση του συγκεκριμένου θέματος είναι αυτή που προκαλεί τις περισσότερες συζητήσεις. Διανύουμε την περίοδο της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και περίπου 40.000 φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει για πρώτη φορά να τα συμπεριλάβουν σε αυτές (συγκεκριμένα στο Έντυπο Ε2 στη στήλη 7).

Μέχρι στιγμής, οι μισθώσεις τύπου Airbnb φορολογούνται με συντελεστή φόρου που ξεκινά από 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 33% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι 35.000 ευρώ και 45% για τα ακόμα μεγαλύτερα ποσά, με την προϋπόθεση ότι αυτά τα ακίνητα εκμισθώνονται ως επιπλωμένα. Επί παραδείγματι, ένας φορολογούμενος που δηλώνει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ.

Βέβαια, όπως μας ενημέρωσαν από γνωστό φοροτεχνικό γραφείο, η συγκεκριμένη κλίμακα ισχύει μόνο αν δεν προσφέρεται κάποια άλλη υπηρεσία, διότι τότε οι συντελεστές αλλάζουν κι έτσι έχουμε: 2% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στην κλίμακα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% όταν τα έσοδα είναι πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις στα λογιστικά γραφεία φορολογουμένων που προσπαθούν να βρουν τρόπους απόκρυψης των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αρκετοί επιλέγουν να πληρώνονται με πιστωτικές κάρτες που φαίνονται ότι είναι δηλωμένες σε άλλες χώρες ή και να μη δηλώνουν καθόλου τα έσοδα, με τη λογική ότι είναι δύσκολη η διασταύρωση από την εφορία.

Γι' αυτόν το λόγο έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία πολλές φορές δεν διστάζει να προσποιηθεί τον πελάτη προκειμένου να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες, ενώ ελεγκτές της εφορίας χρησιμοποιούν πλέον και τη μέθοδο του αυτόφωρου για να αναγκάσουν τους μισθωτές να προβούν σε τροποποιητικές δηλώσεις.


Αναμφίβολα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμοιρασμού έχει αναπτύξει μια νέα, παράλληλη οικονομία με τζίρο που πλησιάζει ετησίως το 1 δισ. ευρώ, συμπαρασύρει επιχειρήσεις, επενδυτές, κτηματαγορά, ξενοδοχειακό κλάδο, κατοίκους και φορολογικές αρχές και είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

Urban Culture
11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
το ελληνικό κράτος κωλυσιεργεί σκόπιμα και κρατά σε ομηρία τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές. έχει ψηφίσει νόμο για το μητρώο ώστε να μπουν όλοι και να δηλώσουν στη σελίδα του υπουργείου οικονομικών αλλά πάνω από 6 μήνες μετά αυτή η σελίδα ούτε έχει δημιουργηθεί ούτε έχει αναρτηθεί...
Γιατί κανένας δεν κάνει μια πραγματική έρευνα για το τι σημαίνει η Airbnb; Παρουσιάζοντας τέτοια ποσά σκανδαλίζονται όσοι δεν ξέρουν και δεν έχουν ασχοληθεί και νομίζουν οτι όποις ενοικιάζει μέσω της πλατφόρμας κατευυείαν τριπλασιάζει τα έσοδά του. Κατ αρχήν πρέπει να υπολογιστουν τα έξοδα που εμπεριέχει η διαδικασία. Δεή ιντερνετ, νερό και όποιος νομίζει οτι έιναι αμελητέο κάνει λάθος, ο επισκέπτης δεν ενδιαφέρεται για οικονομία οπότε αυτό που έχετε στο μυαλό σας σαν κατανάλωση έιναι σχεδό ν διπλάσιο. Επίσης το πιο σημαντικό έιναι οτι πρέπει να βάλεις παρα μα πα΄ρα πολλή προωσοπική εργασία και χρόνο απο το σ΄τησιμο της πλατφόρμας μέχρι την διαχείρηση οπου θα πρέπει να είσαι σε επιφυλακή 24 ώρες την ημέρα έιτε για να απαντάς σε αιτήματα και να κάνεις κρατήσεις έιτε να προσπαθείς να εξηγήσεις για 2030405τη φορά οτι δεν πρέπει να πετάμε χαρτια΄στη λεκάνη και να γίνεσαι κολλητός με τον υδραυλικό και τον ηλεκτορολόγο αλλα και αν γίνεσαι απο ρεσεψιονίστ σε επισκέπτες που φτάνουν απο την αυστραλία στις 3 τοπρωί σπίτι σου μέχρι tour guide και να ξέρεις απο το που θα βρουν αυθεντική φασολάδα μέχρι και το καλύτερο μέρος για να πιουν κοκτειλ. Και ατό όχι μόνο για την δική σου ευχαρίστση αφού έιναι όμορφη η διαδικασία να δέιχνεις τα όμορφα της πόλης σου σε ξένους αλλα και επειδή πρέπει να πα΄ρεις καλές κριτικές για να συνεχίσουν να έρχονται επισκέπτες σ εεσένα και όχι στον παραδίπλα. Επισης πρέπει να είσαι λογιστης γι ανα υπολογίζεις αν όντως κερδίζεις απο αυτήν την ιστορία η αν μπάινεις μέσα. . Προφανώς έιναι ένα πεδίο στο οποίο έιχει γίνει μεγάλη φοροδιαφυγή πράγμα το οποίο δυσκολέυει οποινδήποτε θέλει να έινει τυπικός και σωστός και αντί το κράτος να ακούσει όσιυς το δουλέυοθυν και να φορολογήσει στην πηγή μεσω των πλατφόρμων και να εξασφαλίσει και ισονομία ( και για τους χ΄ρηστες αλλα και για άλλους κλάδους όπως ο ξενοδοχειακός) και φορολογικά έσοδα καθαρά και ξάστερα, αντιμετωπίσεις το τέρας της γραφειοκρατίας με ένα κράτος που λέει και ξελέει, ψηφίζει νόμους που δεν έχουν καμία σχεδόν σχέση με ττην πραγματικόττα αλλα εκ των πραγμάτων πρέπει να προσαμοστεις και να τραβάς τα μαλλιά σου.Γιαυτό παρακαλώ ελπίζω στο επόμενο άρθρο που θα διαβάσω κάποιος να έχει ασχοληθεί έστω και 1 μέρα με το πως δουλέυει το όλο σύστημα και όχι να γράφει ότι έχει πιάσει απο εδώ και απο εκεί και να γράφει ένα συνοθύλευμα κλισέ
Πλέον υπάρχει πληθώρα εταιριών που ασχολείται με το airbnb και αναλαμβάνει όλες τις δουλειές που χρειάζονται. Μπορείς πλεον να νοικιάζεις το διαμερισμά σου σε εταιρία με ενοίκιο μεγαλύτερο από αυτό της αγοράς, χωρίς να ασχολείσαι καθόλου, και η εταιρία λαμβάνει τα έξτρα κέρδη από την ενοικίαση στο airbnb.
οι εταιρειες αυτές χρεώνουν 25% για να μην ασχολέισαι καθόλου. Με 25% διαχείριση 15% εφορία και 15% λειτουργικά έξοδα δεν συμφέρει. Και μη με ρωτήσεις πως δουλέυει το θέμα. Απλά να σου πω οτι περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα αν μπαινει με΄σα στο τέλος της ημέρας η όχι.
Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου, ισχύουν όμως στο επίπεδο του μικροενοικιαστή.Υπάρχουν όμως ολόκληρες επιχειρήσεις που έχουν πιτσιρικάδες υποαμειβόμενους (και ανασφάλσιτους εννοείται) για να κάνουν τον ρεσεψιονίστ με παπάκι 24/24 σε ολόκληρη την πόλη, μετανάστριες καθαρίστριες (εξίσου υποαμειβόμενες, ανασφάλιστες και χωρίς ωράριο), πάγια σύμβαση με συντηρητή... Τα είδα όλα αυτά σε ταξίδι μου, γύρο της Ρουμανίας.Εκεί, τα λεφτά είναι πολλά και, ουσιαστικά, αυτό το μοντέλο αποτελεί τον Δούρειο Ιππο για το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, καθώς ανταγωνίζεται τον ξενοδοχειακό τομέα ο οποίος (παρόλες τις πολυάριθμες λαμογιές του ως προς τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων) είναι υποχρεωμένος να σέβεται ένα μίνιμουμ διατάξεων. Το ίδιο συμβαίνει λίγο πολύ και στην περίπτωση της Uber και -του διόλου συμπαθούς- ταριφάτου, το οποίο, για πρώτη φορά στη ζωή του, έχει δίκιο.
Προφανώς και υπάρχουν όπως αδήλωτη εργασία υπάρχει κατα κόρον στο ξενοδεοχειακό κλάδο. Η λύση μία απλή ξεκάθαρη και δίκαιη. Σε συννενόηση με την πλατφόρμα, παρακράτηση 20% απο την πλατφόρμα και απόδοση στο ελληνικό κράτος. Γλυτώνεις φοροδιαφυγή, γλυτώνεις κόστος διαχείρισης και ελέγχου, δεν παραπονιούνται οι ξενοδόχοι και όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες, ιδιώτες και εταιρέιες διαχείρισης. Το πρόβλημα στην ελλάδα είναι η πληροφορική και η μηχανοργάνωση και εδω μας παρέχεται έτοιμη, state of the art και πάνω απο όλα τσάμπα για το ελληνικό κράτος. Η ερώτησή μου έιναι προς εσένα γιατί δεν το κάνει? Μάλλον δεν θα μας αρέσει η απάντηση
Η εταιρία δεν πληρώνει φόρους στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Η έδρα της για την Ευρώπη είναι η Ιρλανδία από όπου τιμολογεί μέσω off-shore (βλέπε Google,Facebook κτλ) πληρώνοντας συνολικό φόρο 0,01%Σε πολλές περιπτώσεις πίσω από τον ενοικιαστή που διαφημίζεται στο web με το μικρό του όνομα κρύβονται εταιρίες που έχουν αγοράσει δεκάδες ή και εκατοντάδες διαμερίσματα κοψοχρονιά σε κέντρα μεγάλων πόλεων και τα εκμεταλλεύονται βγάζοντας πολύ περισσότερα από τα κανονικά ενοίκια.Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές να ανεβαίνουν γιατί δεν υπάρχουν σπίτια για όποιον δεν είναι τουρίστας και συνοικίες να ερημώνουν από μόνιμους κατοίκους.Γι αυτό το λόγο πολύ σωστά το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη όπως και το Σαν Φρανσίσκο (αρχική έδρα της εταιρίας) έχουν προχωρήσει σε μέτρα για τον περιορισμό των ζημιών στις τοπικές κοινωνίες.Υ.Γ. Πηγή για όλα τα παραπάνω ρεπορτάζ-έρευνα σε μεγάλο κανάλι του εξωτερικού.
Όλα όσα λες είναι πάρα πολύ σωστά.Πράγμα που μας οδηγεί στο επόμενο ερώτημα: Γιατί έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα σε αυτήν την πλατφόρμα; Αφού - όπως ορθότατα περιγράφεις - το οικονομικό όφελος είναι συζητήσιμο.Δική μου (ψιλο-αυθαίρετη) άποψη: Οι έλληνες έχουν πέσει με τα μούτρα στο airbnb επειδή - σε αντίθεση με τα κανονικά ενοίκια - προσφέρει την δυνατότητα να βγάλεις μαύρα.Το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει καλά ο έλληνας είναι αυτό: να κλέβει τους υπόλοιπους όσο πιο ξεκούραστα γίνεται.Επειδή ήδη παραδέχτηκα ότι το συμπέρασμα μου είναι αυθαίρετο, θα χαιρόμουν να έρθει κάποιος ενοικιαστής εδώ και να μας δείξει πως είναι δυνατόν να βγάζεις λεφτά με αυτό το πράγμα - αν ΔΕΝ φοροδιαφεύγεις (γιατί με φοροδιαφυγή, μπορει ο καθένας).
1. Γιατί σου εξασφαλίζει οτι τα λεφτα σου θα τα πάρεις προκαταβολικά και δεν θα έισια στο έλεος του ενοικιαστή που μπορέι να σε φεσώσει με χρωστούμενα ενόικια και λογαριασμούς και να εξαφανιστεί όποτε θέλεις και άντε βρές τον (μου έχει συμβεί με τους 3 τελευταίους στην σειρά)2. Γιατί αν έισαι άνεργος και έχεις ένα ακίνητο που μαραζώνει μπορείς με μια μικρή επένδυση να αυξήσεις το είσόδημά σου3. Η φοροδιαφυγή έινα λάθος του κράτους που δεν αναγνώρισε και ρύθμισε εγκάιρως (πριν τους πρόσφατους νόμους δεν υπήρχε καν δυνατότητα για σένα να δηλώσεις τέτοιο εισόδημα ακόμη και αν το ήθελες)4. ¨οταν με ένα απλό ενίκοι θα έβγαζες 300 ευρώ και με τη βραχυχρόνια θα βγάλεις 1500 μείον τα έξοδα περίπου 1000 δεν χρειάζεται να φοροδιααφεύγεις για να σε συμφέρει, 15% πληρώνεις και στις δύο περιπτώσεις (η κλίμακα έιναι ίδια όπως και στις αστικέ ςμισθόσεις)
Πολύ σωστά.Αν όμως δημιουργεί πρόβλημα η Airbnb με την εκτόξευση της αγοράς ακινήτων και τα διαφυγόντα κέρδη της εφορίας, γιατί δεν δημιουργεί παράλληλα πρόβλημα και η παράνομη μετανάστευση με την τεράστια εκροή χρημάτων στις χώρες προέλευσης τους και την «μαυρη» εργασία;